În ultima zi a lunii noiembrie, de Sf. Andrei, la sediul Primăriei Suceava au fost împărțite cheile noilor locuințe ANL construite în zona Obcini, precum și cele ale unor locuințe ANL din cartierul de la Gara Burdujeni, celor 89 de tineri care au avut dosarele actualizate la zi și au întrunit criteriile necesare.
Repartizarea locuințelor a fost făcută de către viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, împreună cu reprezentanții serviciului Locativ din primărie, în sala de ședințe a Consiliului Local Suceava.
„Sunteți acei norocoși care au știut să își actualizeze dosarele, care au răspuns adreselor primite de la primărie și acum aveți șansa de a primi aceste noi locuințe. Acestea sunt construite de către Guvernul României, prin Agenția Națională a Locuințelor, municipalitatea suceveană a primit doar un proces verbal de recepție, prin poștă. Demersurile pentru realizarea lor au fost făcute la București, de primarul Ion Lungu și echipa sa. Noi am dus și utilitățile acolo, vom face și sistematizarea rutieră. Primăria Suceava va face parcări în zonă, am fost acolo de mai multe ori, este deja foarte mare aglomerație. Nu mai este valabil acel stereotip că cei care stau la ANL sunt persoane care nu au bani, ci tineri care au un loc de muncă, vor să întemeieze o familie, iar a avea o mașină sau chiar două nu mai este un lux în ziua de azi”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.
Reprezentantul municipalității sucevene s-a arătat critic în privința standardelor de realizare a locuințelor ANL, considerându-le „depășite”, comparativ cu cerințele actuale: „Nu vă așteptați să primiți un lux mare în aceste apartamente. Din nefericire, după anumite criterii, sunt realizate la un standard destul de coborât, dar sunt locuințe noi, cu o construcție bună și utilă, pe care le puteți amenaja așa cum vă doriți. Aceste apartamente sunt racordate la utilități, dar acestea nu sunt pornite. Este sarcina voastră, după ce veți semna contractul de închiriere, să mergeți la furnizorii de utilități, să faceți contracte cu fiecare în parte”.
El le-a recomandat să își facă și asociație de proprietari, ori să se alipească celei existente deja în zonă, mai ales că unele cheltuieli, precum cele de termoficare, sunt la comun.
Chiriile pentru locuințele ANL sunt mult sub prețul pieței, acestea plecând de la 161 de lei lunar pentru un apartament cu o cameră, până la 240 de lei lunar, la două camere, pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani. La cei care au peste 35 de ani, prețurile pornesc de la 193 la 277 de lei. Cuantumul final al acestora este influențat și de veniturile chiriașului.
Legislația actuală permite achiziționarea locuințelor ANL după numai un an de chirie neîntreruptă. Acum, prețul pe metru pătrat este de 1.578 lei. Orientativ, un apartament cu o cameră costă 20.000 de euro, iar unul cu două camere circa 30.150 de euro, și vor putea fi achiziționate și în rate de 15 – 25 de ani, cu un avans de 15%.
„De la 1 Decembrie sunt valabile contractele și tinerii beneficiari au de depus garanții financiare – 1000 de lei la un apartament cu o cameră sau 1500 de lei la două camere”, a mai spus Harșovschi, care le-a prezentat tinerilor și criteriile după care s-a făcut împărțirea locuințelor noi și vechi, cu o cameră sau cu două camere.
Viceprimarul Marian Andronache i-a felicitat pe tinerii beneficiari de locuințe ANL și a remarcat faptul că, pentru prima dată în istoria repartizării acestora au fost mai multe apartamente disponibile decât cereri.
Tot pentru prima dată, cinci persoane singure au primit apartamente cu două camere, deși regula era că acestea se dau familiilor cu copii, deoarece numărul de garsoniere disponibile a fost de 20, în vreme ce solicitanți singuri au fost 25.



