Acțiune

Administrația locală rădăuțeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani



Administrația locală rădăuțeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani
Administrația locală rădăuțeană a marcat momentul Unirii din urmă cu 100 de ani

Congresul General al Bucovinei adopta în urmă cu o sută de ani, la Cernăuți, moțiunea privind ”Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”, moment apreciat caal doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român, după unirea Basarabiei cu România. Momentul Unirii din noiembrie 1918 a fost marcat ieri de administrația locală rădăuțeană prin dezvelirea și sfințirea unui ansamblu statuar în parcul din centrul municipiului, grup format din statuile cavalerilor de Flondor, mai precis, Iancu Flondor, cel care a inspirat și coordonat acțiunile care au dus la Unirea Bucovinei cu România, Tudor Flondor, deputat în Dieta Bucovinei și în Parlamentul de la Viena, și Constantin Flondor, mareșal al Curții Regale și membru al Societății Academice „Junimea”.
După slujba religioasă și depunerea de coroane de flori au fost rostite alocuțiuni despre însemnătatea momentului de acum o sută de ani de către primarul municipiului, Nistor Tatar, de istoricul Daniel Hrenciuc și de moștenitorul familiei Flondor, pe linia Tudor Flondor, Alexandru Racovitza. Trebuie precizat că ansamblul statuar a fost construit de Primăria municipiului Rădăuți cu contribuția familiei Mihai și Ioana Pânzar.
La manifestare au participat reprezentanți ai deliberativului local, elevi și profesori de la unitățile de învățământ din municipiu și circa două sute de localnici. Imediat după aceasta, în sala Bibliotecii Municipale a fost organizatsimpozionul „100 de ani de la Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei cu România”, unde au fost prezentate o serie de comunicări științifice, a fost vernisată o expoziție de pictură, urmată de o lansare de carte și un program artistic.
Manifestarea dedicată Unirii Bucovinei cu România s-a încheiat în Piața Centrală din municipiu, cuun spectacol artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Florile Bucovinei”, de interpreții de muzică populară Grigore Gherman și Ghiorghiță Rotaru și de tineri de la unitățile de învățământ din municipiu. La finalul manifestării administrația locală a oferit câte o porție de fasole cu ciolan rădăuțenilor prezenți la acțiune.



Recomandări

Un muzeu dedicat dramei copiilor din fostul „orfelinat al groazei” din Siret, pe lista de proiecte a primarului orașului, Adrian Popoiu