Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 268 (6978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Peste 2,5 tone de lapte praf pentru bebelușii din Suceava care nu beneficiază de lapte matern

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a început ieri distribuţia către primăriile din judeţ a laptelui praf destinat bebelușilor care nu beneficiază de lapte matern. Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a informat, printr-un comunicat de presă, că cei mai mulţi beneficiari sunt în comunele Voitinel, Moara, Udeşti şi Ostra, conform catagrafiilor medicilor de familie, motiv pentru care şi cantităţile cele mai mari de lapte praf vor ajunge la sediul unităţilor administrativ-terioriale menţionate. Repartizarea se face ţinându-se cont şi de cantitatea de lapte praf pe care unele primării o mai au în stoc. La sfârşitul săptămânii trecute, DSP Suceava a primit o cantitate de 2.592 kg de lapte praf, ambalat în 3.240 de cutii, în valoare de 64.800 de lei, urmând ca în această săptămână să fie primite încă 4.547,2 kg, conform comunicatului remis de dr. Grădinaru.

În evidenţele medicilor de familie din județul Suceava se află un număr de 343 de copii care pot beneficia de lapte praf gratuit. Este vorba despre copii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în anumite criterii. O serie de criterii se referă la  mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării: boli grave - TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi; consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului.

 

Laptele praf gratuit se acordă doar pe bază de rețetă dată de medicul de familie

Celălalt set de criterii vizează bebelușii: copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare, sub limita inferioară a normalului vârstei, din cauza absenţei laptelui matern: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă; copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; cu mamă decedată.

Laptele praf gratuit se distribuie pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, în cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului, pentru profilaxia distrofiei şi a malnutriţiei. Distribuția se face prin intermediul primăriilor, dar numai criteriile medicale enumerate anterior permit prescrierea de către medicul de familie de lapte praf unui sugar.

Rețeta are valabilitate pentru luna în curs și se acordă fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor. Medicii de familie au obligaţia de a înscrie pe lista de asiguraţi copiii neînscrişi cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare, cu ocazia primei consultaţii medicale.

Costurile sunt suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie. Județului nostru în acest an i-au fost alocate 295.000 lei.

Comunicatul subliniază că formula de lapte praf pentru sugari are o compoziţie acceptabilă pentru orice vârstă cuprinsă între 0 şi 12 luni şi respectă prevederile legale în vigoare privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2,5 tone de lapte praf pentru bebelușii din Suceava care nu beneficiază de lapte matern.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 2,5 tone de lapte praf pentru bebelușii din Suceava care nu beneficiază de lapte matern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei