Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 267 (6977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Proiect

„Suceava – trecut şi prezent”, ediţia a III-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 1

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi Biblioteca Bucovina „I.G. Sbiera”, prin Consiliul Judeţean, au organizat, sâmbătă, 24 noiembrie, cea de-a III-a ediţie a competiţiei „Suceava – trecut şi prezent”.

Organizată sub cupola Centenarului Marii Uniri, ediţia din acest an a evenimentului a avut o agentă mai bogată şi activităţi în premieră, care au urmărit promovarea identităţii culturii locale, susţinerea valorilor culturale şi spirituale din zonă, stimularea interesului pentru studiul istoriei şi geografiei şi o mai bună cunoaştere a judeţului în rândul elevilor.

Concursul le-a oferit elevilor din clasele VII-VIII posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele din domeniile istorie şi geografie, 12 echipaje a câte patru elevi intrând în cursa pentru adjudecarea marelui trofeu.

Două probe – teoretică şi practică – i-au departajat pe cei mai pregătiţi dintre competitori, echipajul „Sânzienele”, de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, fiind desemnat câştigător. 

Potrivit prof. Gabriela Mihai, directoarea şcolii gazdă, „prima ediţie a concursului s-a desfăşurat la nivel Şcolii Nr. 1 Suceava, la ediţia a doua s-au alăturat mai multe şcoli din municipiul Suceava, iar în acest an au răspuns invitaţiei noastre colegi de la Poiana Stampei, din Vadu Moldovei, Cajvana, Bosanci, Adâncata şi de la câteva şcoli din municipiu Suceava. Ne-am propus să fie mai mult decât o competiţie, un eveniment frumos dedicat Centenarului, evident şi Zilei Bucovinei, pe viitor o amintire plăcută şi plină de învăţăminte pentru elevi. Concursul a păstrat structura sa din anii precedenţi, cu două probe - una teoretică, cu întrebări din istorie şi geografie, şi o probă practică. La cea de-a doua probă am schimbat uşor formatul, însemnând că dacă până acum vorbeam de un parcurs turistic pe care trebuiau să-l construiască elevii, cu obiective turistice şi culturale, acum le-am dat posibilitatea să aleagă să prezinte un costum tradiţional zonei din care vin, un monument istoric, un obicei etc.”.

Aceasta a mai adăugat că proiectul a fost coordonat de prof. Lăcrămioara Toma, director adjunct, profesor de geografie, care s-a ocupat în amănunt de toate aspectele programului.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, iniţiator al concursului, a arătat că evenimentul de sâmbătă reprezintă o „invitaţie de a ne cunoaştem istoria şi geografia locurilor unde trăim. În profunzime, de fapt, înseamnă cultivarea patriotismului pentru ţară, o modalitate de a socializa, de a lega prietenii şi poate, pe viitor, un argument pentru a nu pleca din ţară. Ne-am propus încă din 2016, de la prima ediţie, ca în 2018 să avem o acţiune la nivelul celei de astăzi, care să cuprindă unităţi din întreg judeţul. Iar parteneriatul cu Universitatea suceveană reprezintă deschiderea unei universităţi deosebit de dinamice şi poate dintre participanţi vor fi studenţi de-ai noştri cu realizări deosebite, poate şi cadre didactice în viitor”.

 

Ediţie de sărbătoare

Desigur şi cadrul de desfăşurare a competiţiei din acest an a fost unul festiv, încărcat de simboluri, elemente de identitate a românilor, steguleţe, panglici tricolore, machete, la atmosfera de sărbătoare contribuind şi micii competitori care au ales pentru ziua de sâmbătă portul tradiţional.

„Este o datorie de onoare a tuturor celor care activăm în cultură, administraţie sau învăţământ pentru aducerea în atenţie şi punerea în valoare a faptelor înaintaşilor noştri şi pentru a ne cunoaşte zona în care locuim. Iar dacă facem aceste lucruri şi cu o doză de patriotism atunci lucrurile capătă o altă dimensiune. Vrem să avem laolaltă elevi din cât mai multe localităţi, care să simtă că este centenarul Marii Uniri, nu tensiunea unui concurs, nu vrem să organizăm o olimpiadă aici. Vrem ca participanţii să se bucure de această zi, să fie o amintire plăcută, tocmai şi de aceea vom oferi premii pentru toţi competitorii, desigur diferenţiate”, a specificat directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş.

Proba practică a concursului s-a desfăşurat la Muzeul Bucovinei, fiind o testare deschisă, echipele fiind faţă în faţă nu doar cu membrii juriului, ci cu toţi cei implicaţi în întrecere.

 

 „Bradul Centenar” şi Hora Unirii

După ce şi-au dat concursul la proba scrisă, elevi, profesori îndrumători, organizatori şi invitaţi s-au prins într-o horă a Unirii, pe terenul de sport din curtea şcolii.

De asemenea, a fost prezentat şi „Bradul Centenarului”, care va fi plantat în curtea unităţii, când vremea va fi mai prietenoasă, spre amintirea însemnătăţii Marii Uniri, de la 1918.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Suceava – trecut şi prezent”, ediţia a III-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 1.
 Vizualizări articol: 1777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Suceava – trecut şi prezent”, ediţia a III-a, la Şcoala Gimnazială Nr. 10.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei