Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 267 (6977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În an Centenar

Bustul lui George Tofan, dezvelit la şcoala din Bilca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea locală din Bilca a dedicat, la finele săptămânii trecute, o serie de evenimente celui ce a fost George Tofan (1880-1920), personalitate marcantă a Bucovinei, care a contribuit decisiv la ridicarea învăţământului din provincia cu acelaşi nume şi al cărui nume îl poartă şi şcoala din comună.

Întreaga zi de vineri, 23 noiembrie, a fost consacrată istoriei comunei, personalităţilor acesteia şi Unirii Bucovinei cu ţara din 1918, la manifestările organizate de reprezentanţii Şcolii Gimnaziale „George Tofan” şi de către autorităţile locale fiind prezenţi invitaţi şi prieteni din Cernăuţi, Bistriţa, din ţinutul Herţa, Republica Moldova, autorităţi judeţene, părinţi şi elevi.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea şi sfinţirea bustului lui George Tofan, amplasat în faţa şcolii al cărui patron spiritual este, continuând cu un simpozion iniţiat de un grup de iniţiativă al tinerilor din Bilca, în frunte cu Luca Ciubotaru, o incursiune în istoria comunei Bilca, urmată de proiecţia unui film documentar despre Marea Unire.

 

Un model care trebuie amintit generaţiilor de astăzi

Pedagog devotat, om politic, poet şi publicist, fiu al satului Bilca, George Tofan rămâne un model pentru generaţiile de astăzi. Jurnalist, editor al „Junimii Literare”, fondator de diverse publicaţii unioniste, membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (al cărei secretar a fost), fondator a 14 şcoli private în limba română, personalitatea lui George Tofan trebuie să rămână pregnantă şi în prezent.

Tocmai pentru ca modelul său să fie amintit noilor generaţii şi comunităţii locale, invitaţii evenimentului au menţionat câteva dintre reperele activităţii sale, impactul şi însemnătatea acestora.

„Marcăm astăzi, 23 noiembrie, încă o pagină de neuitat din istoria localităţii noastre. Vă aduc aminte că acum un an, la începutul lui noiembrie, inauguram şi sfinţeam acest minunat lăcaş de învăţământ. Iată că a trecut un an şi, pentru a marca aşa cum se cuvinte Centenarul, ne-am dorit foarte mult să dezvelim şi să sfinţim bustul patronului şcolii. Fiu al satului, George Tofan a fost printre cei care au votat şi au luptat pentru unirea Bucovinei cu România pe 28 noiembrie 1918”, a subliniat prof. Costică Negru, directorul Şcolii Gimnaziale „George Tofan” Bilca. Acesta a felicitat autorităţile pentru susţinerea acestui proiect, precizând că bustul lui Tofan este realizat de Simion Asandi din Comăneşti, judeţul Bacău, care a finalizat în doar două luni de zile bustul din piatră naturală dezvelit vineri.

La rândul său, primarul comunei, Zaharia Rusu, le-a mulţumit celor care au răspuns invitaţiei de a fi alături de bilcani în cadrul unui eveniment important pentru comunitate – reprezentanţi ai Casei Corpului Didactic, de la Inspectoratul Şcolar Suceava, parlamentari, autorităţi judeţene, musafiri din Cernăuţi, Herţa, Bistriţa, Republica Moldova.

„Am bucuria şi plăcerea să putem participa la sfinţirea şi inaugurarea bustului celui care a fost membru marcant al şcolii din Bucovina, cel care s-a luptat din răsputeri ca învăţământul să fie în limba română”, a arătat Rusu.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a menţionat că, în an Centenar, a fost dezvelit bustul mitropolitului Vladimir de Repta, la Siret, la Suceava a fost dezvelit bustul lui Iancu Flondor, ctitori ai unirii Bucovinei cu România, şi, la Bilca, bustul lui George Tofan.

„Puteţi, dragi bilcani, să vă mândriţi cu acest George Tofan şi o spun răspicat, de aici, din sudul Bucovinei, că astăzi Cernăuţiul are nevoie de un George Tofan, să se audă dreptul minorităţilor de a învăţa în limba română. Dincolo de asta, mă bucur că Bilca ne uneşte din nou. Miercurea viitoare suntem pregătiţi să sărbătorim Centenarul Unirii Bucovinei cu ţara. Sâmbătă sunt prezent la Alba Iulia, unde dezvelim din nou bustul lui Iancu Flondor pe Aleea Unioniştilor ca semn de recunoştinţă pentru cei care au pus piatra de temelia a României Mari. Îndemnul meu este să rămânem uniţi, să ţinem mai mult la această ţară şi la Bucovina şi să susţinem cu toată forţa drumul Ucrainei către Uniunea Europeană”, a arătat Flutur.

Au mai luat cuvântul acad. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi – Ucraina, Costică Cuciurean – fost dascăl, cel care a făcut demersuri pentru ca şcoala de la Bilca să poarte numele lui Tofan (dorinţă înfăptuită la 1 august 1995), Mircea Irimescu, Cristian Cuciurean – inspector şcolar adjunct etc.

Activităţile au continuat cu simpozionul dedicat istoriei comunei, găzduit de căminul din comună, unde au fost abordate teme importante referitoare la cum arăta Bilca acum 100 de ani în contextul Unirii Bucovinei cu ţara, urmate de proiecţia unui film documentar despre Marea Unire.

 

Cercul pedagogic al consilierilor educativi

Tot vineri, şcoala din Bilca a organizat întâlnirea coordonatorilor de programe şi proiecte educative din zona Rădăuţi şi Siret, pe scurt, cercul pedagogic al consilierilor educativi.

Prin tema propusă, „Valori naţionale, valori culturale, valori morale”, manifestarea s-a încadrat în scenariul mai amplu al unei autentice zile de sărbătoare pentru şcoala şi comunitatea locală din Bilca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bustul lui George Tofan, dezvelit la şcoala din Bilca.
 Vizualizări articol: 1887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Bustul lui George Tofan, dezvelit la şcoala din Bilca3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei