Comunitatea locală din Bilca a dedicat, la finele săptămânii trecute, o serie de evenimente celui ce a fost George Tofan (1880-1920), personalitate marcantă a Bucovinei, care a contribuit decisiv la ridicarea învățământului din provincia cu același nume și al cărui nume îl poartă și școala din comună.
Întreaga zi de vineri, 23 noiembrie, a fost consacrată istoriei comunei, personalităților acesteia și Unirii Bucovinei cu țara din 1918, la manifestările organizate de reprezentanții Școlii Gimnaziale „George Tofan” și de către autoritățile locale fiind prezenți invitați și prieteni din Cernăuți, Bistrița, din ținutul Herța, Republica Moldova, autorități județene, părinți și elevi.
Evenimentul a debutat cu dezvelirea și sfințirea bustului lui George Tofan, amplasat în fața școlii al cărui patron spiritual este, continuând cu un simpozion inițiat de un grup de inițiativă al tinerilor din Bilca, în frunte cu Luca Ciubotaru, o incursiune în istoria comunei Bilca, urmată de proiecția unui film documentar despre Marea Unire.
Un model care trebuie amintit generațiilor de astăzi
Pedagog devotat, om politic, poet și publicist, fiu al satului Bilca, George Tofan rămâne un model pentru generațiile de astăzi. Jurnalist, editor al „Junimii Literare”, fondator de diverse publicații unioniste, membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (al cărei secretar a fost), fondator a 14 școli private în limba română, personalitatea lui George Tofan trebuie să rămână pregnantă și în prezent.
Tocmai pentru ca modelul său să fie amintit noilor generații și comunității locale, invitații evenimentului au menționat câteva dintre reperele activității sale, impactul și însemnătatea acestora.
„Marcăm astăzi, 23 noiembrie, încă o pagină de neuitat din istoria localității noastre. Vă aduc aminte că acum un an, la începutul lui noiembrie, inauguram și sfințeam acest minunat lăcaș de învățământ. Iată că a trecut un an și, pentru a marca așa cum se cuvinte Centenarul, ne-am dorit foarte mult să dezvelim și să sfințim bustul patronului școlii. Fiu al satului, George Tofan a fost printre cei care au votat și au luptat pentru unirea Bucovinei cu România pe 28 noiembrie 1918”, a subliniat prof. Costică Negru, directorul Școlii Gimnaziale „George Tofan” Bilca. Acesta a felicitat autoritățile pentru susținerea acestui proiect, precizând că bustul lui Tofan este realizat de Simion Asandi din Comănești, județul Bacău, care a finalizat în doar două luni de zile bustul din piatră naturală dezvelit vineri.
La rândul său, primarul comunei, Zaharia Rusu, le-a mulțumit celor care au răspuns invitației de a fi alături de bilcani în cadrul unui eveniment important pentru comunitate – reprezentanți ai Casei Corpului Didactic, de la Inspectoratul Școlar Suceava, parlamentari, autorități județene, musafiri din Cernăuți, Herța, Bistrița, Republica Moldova.
„Am bucuria și plăcerea să putem participa la sfințirea și inaugurarea bustului celui care a fost membru marcant al școlii din Bucovina, cel care s-a luptat din răsputeri ca învățământul să fie în limba română”, a arătat Rusu.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a menționat că, în an Centenar, a fost dezvelit bustul mitropolitului Vladimir de Repta, la Siret, la Suceava a fost dezvelit bustul lui Iancu Flondor, ctitori ai unirii Bucovinei cu România, și, la Bilca, bustul lui George Tofan.
„Puteți, dragi bilcani, să vă mândriți cu acest George Tofan și o spun răspicat, de aici, din sudul Bucovinei, că astăzi Cernăuțiul are nevoie de un George Tofan, să se audă dreptul minorităților de a învăța în limba română. Dincolo de asta, mă bucur că Bilca ne unește din nou. Miercurea viitoare suntem pregătiți să sărbătorim Centenarul Unirii Bucovinei cu țara. Sâmbătă sunt prezent la Alba Iulia, unde dezvelim din nou bustul lui Iancu Flondor pe Aleea Unioniștilor ca semn de recunoștință pentru cei care au pus piatra de temelia a României Mari. Îndemnul meu este să rămânem uniți, să ținem mai mult la această țară și la Bucovina și să susținem cu toată forța drumul Ucrainei către Uniunea Europeană”, a arătat Flutur.
Au mai luat cuvântul acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți – Ucraina, Costică Cuciurean – fost dascăl, cel care a făcut demersuri pentru ca școala de la Bilca să poarte numele lui Tofan (dorință înfăptuită la 1 august 1995), Mircea Irimescu, Cristian Cuciurean – inspector școlar adjunct etc.
Activitățile au continuat cu simpozionul dedicat istoriei comunei, găzduit de căminul din comună, unde au fost abordate teme importante referitoare la cum arăta Bilca acum 100 de ani în contextul Unirii Bucovinei cu țara, urmate de proiecția unui film documentar despre Marea Unire.
Cercul pedagogic al consilierilor educativi
Tot vineri, școala din Bilca a organizat întâlnirea coordonatorilor de programe și proiecte educative din zona Rădăuți și Siret, pe scurt, cercul pedagogic al consilierilor educativi.
Prin tema propusă, „Valori naționale, valori culturale, valori morale”, manifestarea s-a încadrat în scenariul mai amplu al unei autentice zile de sărbătoare pentru școala și comunitatea locală din Bilca.