Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 240 (6950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Rezultate

Moment de bilanţ pentru cele 140 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional România-Ucraina-Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Finalul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 a fost marcat printr-o serie de evenimente în cadrul cărora a fost prezentat bilanţul celor 140 de proiecte implementate, cele mai importante rezultate și provocările întâmpinate pe parcursul demarării acestora.

Conferinţa finală de la Suceava a fost găzduită, miercuri, 24 octombrie, de Muzeul Bucovinei, întâlnirea reunind autorităţi judeţene și regionale, oamenii din linia întâi în implementarea proiectelor, beneficiari, reprezentanţi ai Comisiei Europene și aiBirourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și Iași.

Aceștia au vorbit despre impactul proiectelor asupra comunităţilor, despre rezultate și provocări, piedici și dificultăţi, oportunităţi și dezvoltare, lecţii învăţate. A fost o întâlnire între vechi prieteni, colaboratori, oameni care și-au concentrat eforturile pentru a duce proiectele până la final, care au înţeles șansa pe care programul o oferă celor din regiunea transfrontalieră.

Sintetizând, Programul Operaţional Comun 2007 - 2013 înseamnă 140 de proiecte de importanţă majoră, în valoare de peste 145 de milioane de euro, din România (Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galaţi și Tulcea), Ucraina (oblasturile Odessa si Cernăuţi) și Republica Moldova, întreg teritoriul.

Cele 140 de proiecte sunt din domenii variate, de la promovarea moștenirii culturale comune la dezvoltarea economică, de la cercetarea știinţifică la apărarea contra inundaţiilor, de la dezvoltarea sectorului zootehnic la eficienţa energetică, teme care au răspuns nevoilor oamenilor de la frontieră.

O parte importantă a întâlnirii a fost reprezentată de mărturiile partenerilor din proiect, povești de succes care au adus un plus în rândul beneficiarilor.

„Creșterea siguranţei vieţii în valea râului Prut” (Administraţia Noua Suliţă, Ucraina), „Prevenirea și protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Siret și Prut” (Ministerul Mediului România – lider de proiect, valoare de peste 9 milioane de euro), „Medicina în Situaţii de urgenţă – răspuns rapid la provocări transfrontaliere” (Consiliul Judeţean Suceava – lider de proiect), „Să păstrezi trecutul înseamnă să creezi viitorul” (lider de proiect – Muzeul Bucovinei) au fost doar câteva dintre proiectele prezentate în cadrul întâlnirii de miercuri.

Alte două conferinţe de închidere a programului menţionat au avut loc la Cernăuţi și Chișinău.

 

Ziua Cooperării Europene

Închiderea Programului Operaţional România-Ucraina-Moldova a reprezentat prilejul oportun pentru a marca, pentru al șaptelea an consecutiv, Ziua Cooperării Europene prin care sunt promovate cooperarea teritorială și buna vecinătate.

În foaierul Muzeului Bucovinei a fost vernisată expoziţia de desene „Frontiera în culori”, realizată de elevii Școlii de Artă „Mykola Ivasiuk” din Cernăuţi, Ucraina.

Lucrările au ca inspiraţie proiectele implementate în cadrul Programului, cooperarea transfrontalieră și valorile promovate de Uniunea Europeană.

”Copiii au avut posibilitatea să-și exprime gândurile, viziunea, cu prilejul Zilei Cooperării Europene. Avem de învăţat de la aceștia, ei au văzut un viitor împreună. Astfel de evenimente sunt necesare și avem speranţa că vom mai colabora cu liceul de Arte din Suceava”, a menţionat directoarea școlii din Cernăuţi, prof. Tatiana Hakman, aceasta fiind însoţită de o delegaţie de artiști și profesori din Ucraina.

La rândul său, Adriana Nicula, coordonator Informare, Publicitate, Selecţie,BRCT Suceava, a reamintit că în 2017, Ziua Cooperării Europene 2017 a fost sărbătorită atât la școala de arte din Cernăuţi, unde tineri artiști au fost implicaţi într-un atelier de creaţie, cât și peste graniţă, unde elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava au fost implicaţi într-un eveniment similar, găzduit de Muzeul Bucovinei. Desenele și colajele realizate de elevii suceveni au fost valorificate și în acest an pe materialele suport ale conferinţei (mape, caiete, bannere).

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada până pe 5 noiembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moment de bilanţ pentru cele 140 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional România-Ucraina-Moldova.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moment de bilanţ pentru cele 140 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional România-Ucraina-Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei