Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 237 (6947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Emoţionant

Cruce şi placă comemorativă, montate în Călimani, pentru victimele avalanşei de acum un an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La aproape un an de zile de la tragicul eveniment în care trei persoane, plecate să arboreze drapelul naţional pe Pietrosul Călimani, de Ziua Naţională a României, au fost surprinse de avalanşă, în memoria victimelor a fost montată o cruce şi o plăcuţă comemorativă, în zona Poiana Izvoarelor. Zeci de persoane – salvamontişti, pompieri, voluntari, chiar şi echipa din cadrul ştafetei Invictus, care a ajuns sâmbătă la Vatra Dornei, i-au pomenit pe Sorin Liviu Pandelea (40 de ani) şi prietena acestuia, Nathalie-Renee Josse (29 de ani).

„Faptul că Sorin şi Nathy au fost extrem de iubiţi de către cei apropiaţi, s-a văzut şi în mobilizarea salvamontiştilor şi pompierilor militari, care au organizat sâmbătă un eveniment în amintirea celor doi, prin montarea unei plăci comemorative în zona Poiana Izvoarelor. De la eveniment, nu a lipsit nici Lucian Drăgan, supravieţuitorul avalanşei, care deşi nu este recuperat 100%, a ţinut să parcurgă traseul, pentru a fi prezent la montarea monumentului”, au spus reprezentanţii ISU „Bucovina” Suceava.

Plăcuţa comemorativă conţine o fotografie a celor doi îndrăgostiţi, pe munte, alături de câinele lor, iar dedesubt este inscripţionat următorul mesaj:

„Fiecare dintre noi îşi găseşte fericirea într-un loc diferit. Sorin şi Nathy au căutat-o şi pe cărări line, dar fericirea lor se afla mai mereu pe vârfuri de munte.
Pe 1 decembrie au plecat cu schiurile în spate, în căutarea unui vârf Pietros, pe care tricolorul să fie înălţat.
Avalanşa care ni i-a luat, s-a învoit cu greu să îl lase pe Lucian să îi fie vestitor, şi n-a reuşit să-l răpească nici pe Hiro, căţelul lor iubit.

Liviu-Sorin Pandelea (18.02.1977- 1.12.2017)
salvamontist, pompier, motociclist

Nathalie-Renée Jossé (23.03.1987- 1.12.2017)
alpinistă, artist grafic, motociclistă”

Montarea celor două elemente comemorative, în Călimani, a fost posibilă datorită mobilizării exemplare a celor care le-au fost colegi şi prieteni, în cadrul ISU „Bucovina” şi Salvamont Vatra Dornei, dar şi unor voluntari care au fost impresionaţi de povestea lor.

„O mobilizare exemplară, dar firească, aşa cum numai oamenii cu suflet de aur o pot săvârşi. Mulţumim tuturor - salvamontişti, pompieri, voluntari..., inclusiv echipei din cadrul ştafetei INVICTUS, care a poposit şi în curtea Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, în memoria celor doi!”, au transmis cei care au avut lăudabila iniţiativă de a le onora memoria în acest fel.

 

Cum s-a petrecut tragedia din Călimani şi miracolul salvării a doi protagonişti

În urmă cu aproape un an de zile, cei trei tineri pasionaţi de munte care doreau să arboreze drapelul naţional pe Pietrosul Călimani au plecat din Vatra Dornei înainte de prânz, iar avalanşa i-a surprins în jurul orei 14.00, a fost un perete de circa 3-4 metri, care a coborât pe o distanţă de circa 400 de metri, astfel încât la bază, acolo unde s-a oprit, grosimea zăpezii era chiar şi de 8-9 metri. Mai mult, era o zăpadă udă şi foarte grea, ceea ce o transforma într-un soi de ciment.

Printr-un noroc extrem. Lucian Drăgan a reuşit să prindă o pungă de aer şi a ieşit la suprafaţă. Timp de aproape trei ore a căutat telefonul mobil, cu ajutorul căruia la ora 17.20 a dat alarma. A fost recuperat în viaţă, cu leziuni care nu-i puneau viaţa în pericol, în jurul orei 19.30. Chiar şi aşa, faptul că a rezistat în frig timp de mai bine de 5 ore poate fi considerat un mic miracol.
La scurt timp după a fost descoperită şi Nathy Josse. Din păcate, era inconştientă, iar manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile. Tânăra a murit ca urmare a asfixiei mecanice prin compresie, din cauza zăpezii grele care i-a apăsat corpul.
Hiro, câinele din rasa Akita Inu care îi însoţea pe Sorin şi Nathy, a reuşit să iasă din zăpadă, de la o adâncime de mai bine de 1,5 metri, şi s-a salvat.
În ciuda eforturilor depuse, corpul neînsufleţit al colegului Sorin Liviu Pandelea a fost descoperit de salvamontişti abia şase luni mai târziu, pe 23 mai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruce şi placă comemorativă, montate în Călimani, pentru victimele avalanşei de acum un an.
 Vizualizări articol: 1405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cruce şi placă comemorativă, montate în Călimani, pentru victimele avalanşei de acum un an5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei