Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 236 (6946)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vernisaj

250 de piese folosite în ceremonialul meselor familiei regale, expuse la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

250 de piese aparținând familiei regale a României, servicii de masă din argint, ceramică și porțelan, pahare de cristal cu monograma regală, tacâmuri din argint, platouri de argint ce descriu momente din istoria medievală a Europei, sunt expuse la Muzeul Bucovinei, începând de vineri, 19 octombrie.

Reunite sub genericul „Artă și ceremonial la mesele regale”, valoroasele piese surprind eleganța și rafinamentul meselor regale, acestea provenind din atelierele occidentale din Germania, Franța, Anglia, dar și din cele orientale.

Evenimentul de vineri a fost moderat de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, acesta menționând că expoziția este a doua colaborare din acest an cu Muzeul Național Peleș, după „Comorile Peleșului”, din primăvară, care a reunit peste 120 de obiecte de artă decorativă care au aparținut familiei regale.

Despre noua expoziție dedicată regalității din România a povestit Benonia Jităreanu, șef serviciu Istorie, care a arătat că aceasta adună aproximativ 250 de piese de patrimoniu, piese realizate din argint, argint aurit, porțelan, piese utilizate de familia regală atunci când luau masa, comandate de familia regală, cumpărate sau primite cadou.

Jităreanu a mai menționat că expoziția redă o imagine a artelor decorative europene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și primele decenii ale sec XX. Cele mai vechi piese ale expoziției, rarisime, deosebite, sunt două statuete bavareze realizate la Nürnberg.

„De asemenea, avem câteva platouri decorative realizate din argint aurit, desigur nu sunt platouri pentru servit masa, sunt piese care erau expuse în interioarele castelului Peleș. (...) Piesele care sunt expuse sunt de o eleganță, de o frumusețe, de un spirit artistic impresionant - servicii de ceai, servicii de cafea, servicii de masă - unde regăsim întreaga artă, rafinamentul și bunul gust al epocii. Sunt bijuterii rafinate, filigranate, ce îți dau impresia că un obiect cotidian poate fi transformat într-o veritabilă operă de artă”, a mai precizat Benonia Jitărean.

Totodată, în centrul camerei care adăpostește expoziția a fost reconstituită o masă regală, cu piese originale, obiecte pe care le foloseau membrii familiei regale pentru ceremonialul meselor lor.

 

Planuri pentru expoziții viitoare

Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a menționat că Muzeul Bucovinei este un muzeu viu, iar numărul de turiști arată că Suceava este din ce în ce mai atractivă.

Acesta a oferit directorului Muzeului Național „Peleș”, Dorin Narcis, medalia „Bucovina Centenară”, cu stema Bucovinei și cu chipul Regelui Ferdinand I Întregitorul.

La rândul său, Dorin Narcis a menționat că cea de-a doua expoziție realizată ca urmare a colaborării dintre cele două instituții muzeale nu este întâmplătoare, muzeul sucevean fiind, de departe, cel mai modern muzeu din țară, ca dotare, ca muzeotehnică, cu o viziune occidentală asupra valorificării patrimonului.

Acesta a amintit și de expoziția <Comorile Peleșului>, care s-a bucurat de un succes binemeritat, peste 10.000 de turiști fiind interesați de obiectele de patrimoniu extrem de valoroase din colecțiile Muzeului Național Peleș.

„Muzeul Peleș deține cea mai mare colecție de obiecte de patrimoniu și artă decorativă legate de istoria familiei regale române. 60.000 de piese păstrate, 13.000 dintre ele sunt expuse în castelele Peleș și Pelișor și cu celelalte piese, la fel de valoroase, putem realiza expoziții temporare itinerante în țară.”, a mai punctat  Dorin Narcis.

Acesta a menționat că dorește să continue colaborarea cu muzeul sucevean, propunând autorităților județene și conducerii muzeului o expoziție, pentru anul 2018, dedicate Reginei Maria a României.

„Sperăm să aibă succes, este un subiect care sigur îi interesează pe mulți iubitori ai istoriei. Regina Maria a fost o figură formidabilă a istoriei noastre contemporane, a fost un ambasador neîntrecut al României”, a mai completat Dorin Narcis.

Expoziția „Artă și ceremonial la mesele regale” poate fi vizitată până la finele lunii ianuarie 2019.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 250 de piese folosite în ceremonialul meselor familiei regale, expuse la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
250 de piese folosite în ceremonialul meselor familiei regale, expuse la Muzeul Bucovinei3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei