Marți, 16 octombrie, la Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava s-au derulat o serie de activități pentru a sărbători Ziua Internațională a Alimentației și a combaterii risipei alimentare, în cadrul proiectului Erasmus+ „Healthy Foods, Happy Moods”, coordonator fiind prof. Mirela Mazilu.
Potrivit acesteia, scopul acestor activități a fost informarea elevilor privind problema siguranței și a risipei alimentare, precum și promovarea unui stil de viață sănătos.
Invitații speciali ai acestui eveniment au fost: asistentul medical Aga Zica – Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, nutriționistul Daniela Bălănucă și apicultorul Ioan Jurețchi.
Ziua a început cu o scurtă informare despre semnificația acestei zile.
Ulterior, în cabinetul Erasmus+, elevii a cinci clase primare și-au îmbogățit cunoștințele despre piramida alimentelor, farfuria ideală, alimentația sănătoasă, risipa alimentară, modalități de combatere a acesteia și măsuri esențiale pentru siguranța alimentelor. Specialiștii invitați au dat dovadă de un profesionalism deosebit, făcând toate informațiile accesibile elevilor. Apicultorul Ioan Jurețchi și fiul său, Mihnea, le-au prezentat elevilor noțiuni despre o familie de albine și au insistat asupra beneficiului produselor apicole (polen, păstură, propolis crud, tinctură de propolis, miere de diferite sortimente: rapiță, salcâm, tei, floarea-soarelui) pentru sănătatea organismului.
Elevii au pregătit postere, afișe despre alimentația sănătoasă pe care le-au prezentat și expus în cabinetul Erasmus+. Ei au primit din partea DSP materiale promoționale cu mesaje educative și au gustat mierea prezentată.
Ziua a continuat cu o vizită la solariile de legume din Mitoc, unde Daniel Bilinciuc le-a vorbit elevilor despre legumele bio pe care le cultivă. Deoarece elevii studiază educație financiară, întrebările micilor viitori antreprenori s-au orientat spre cum și-a construit afacerea, ce investiție a făcut, ce provocări a avut până acum, dacă e rentabil să faci agricultură etc. După o oră de dezbatere, elevii au intrat în solarii și au cules legume. Fiecare elev și-a cântărit coșul de legume, a calculat prețul total și a plătit. Mesajele cheie ale activității au fost:„Mâncăm sănătos, să creștem frumos!”, „Cumpărând alimente cu chibzuință, salvăm planeta!”, „Donăm alimentele pe care nu le consumăm!”.
„Le mulțumim partenerilor, echipei de proiect (director Petronela Bobric, prof. Ramona Întorsură, prof. Claudia Țuca, prof. Simona Corneanu, prof. Oltița Voroniuc, prof. Cătălina Miron, prof. Maria Tașcă, prof. Daniela Zofotă), părinților și elevilor pentru contribuția la reușita acestei activități”, a declarat prof. Mirela Mazilu, coordonatorul activității.



