Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 234 (6944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate publică

Aproape 200 de copii din Suceava, majoritatea nevaccinaţi, s-au îmbolnăvit de rujeolă în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rujeola a afectat peste 200 de suceveni, de la începutul acestui an şi până în prezent, cel mai recent caz de boală fiind înregistrat în luna septembrie.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că numărul total de cazuri raportate în judeţ a fost de 213, dintre care 180 au fost cazuri de îmbolnăvire la copii. La fel de important, a arătat dr. Zorescu, 90% dintre copiii care s-au îmbolnăvit de rujeolă, adică 169 de cazuri, erau nevaccinaţi.

Din păcate, pentru doi copii, unul în vârstă de doi ani, din Mitocu Dragomirnei, şi altul în vârstă de 7 luni, din comuna Stroieşti, complicaţiile bolii au fost fatale. Primul a murit în ianuarie, cel de-al doilea, în luna aprilie. Având în vedere că în România prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor începând cu vârsta de 9 luni şi se repetă la vârsta de un an, recomandarea directorului DSP pentru părinţii care au copii mai mici de 9 luni este să evite, pe cât posibil, prezenţa în locuri aglomerate şi contactul cu copii mai mari şi nevaccinaţi, dar care pot transmite boala.

Trebuie subliniat că în acest an s-a înregistrat o situaţie epidemiologică deosebită, fiind descoperite şi cazuri de rujeolă la sugari sub vârsta de vaccinare, dar şi la vârsta de 13-14 ani, la mult timp de la administrarea ultimei doze de vaccin, precum şi la adulţi.

 

În acest an s-au înregistrat şi forme atipice de rujeolă

Apariţia bolii la persoane vaccinate este considerată de literatura de specialitate ca fiind „atipică” şi „foarte rară”, cu explicaţia că este vorba fie de persoane imunizate cu vaccin inactivat, fie de persoane la care s-au epuizat anticorpii.

Medicul Cătălina Zorescu a precizat că în stocul DSP şi al medicilor de familie există suficiente doze de vaccin ROR pentru a acoperi necesarul până la sfârşitul anului. Gradul de acoperire vaccinală este de aproximativ 60% în judeţul Suceava, însă mai sunt comunităţi în care gradul de acoperire vaccinală este de 40-50%.

Se ştie că eficacitatea vaccinului durează mulţi ani, însă nu este clar încă dacă şi în ce condiţii devine mai puţin eficace în timp.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, https://www.cnscbt.ro/, rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă cu transmitere aerogenă, cu grad de contagiozitate de peste 99% în populaţiile receptive (nevaccinate) şi poate avea o evoluţie gravă, în special la copiii cu vârstă mică.

Boala duce adesea la complicaţii; din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare şi pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli care apare în mod curent la vârsta de 2-9 ani. Directorul executiv al DSP Suceava a precizat, din nou, că vaccinarea este singura metodă de prevenţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 200 de copii din Suceava, majoritatea nevaccinaţi, s-au îmbolnăvit de rujeolă în acest an.
 Vizualizări articol: 1153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Aproape 200 de copii din Suceava, majoritatea nevaccinaţi, s-au îmbolnăvit de rujeolă în acest an2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei