Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 222 (6932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reduceri de personal

Sindicaliștii anunță disponibilizări masive în sistem, însă oficialii din minister neagă aceste speculații

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicaliștii din educație trag un semnal de alarmă cu privire la o directivă venită de la Ministerul Educației prin care inspectoratele școlare ar urma să reducă numărul de posturi din sistem.

La nivel național, se intenționează reducerea a peste 4.000 de posturi din ciclul preuniversitar, în județul Suceava fiind vorba de 80 de posturi, dintre care65 în învățământul de masă și 15 în învățământul special.

Potrivit prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava, „Ministerul Educației încearcă prin diverse metode, mai mult sau mai puțin legale, și prin presiuni asupra inspectorilor școlari generali și a directorilor să facă economii. Cauza principală este nealocarea resurselor financiare necesare, județul Suceava nu are bani suficienți pentru încheierea anului bugetar, pentru o lună. OMEN 4884/31.08.2018 a ajuns la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava la finele lunii septembrie! Urmare a ordinului menționat, IȘJ Suceava trebuie să execute și să reducă 80 norme, 65 din învățământul de masă și 15 din CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistență Educaţională Suceava) și învățământul special. În ordin nu se specifică din ce categorie vor fi cei care nu vor mai avea contracte de muncă, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic”.

 

Ministerul aruncă un „cartof fierbinte” în curtea IȘJ-urilor

Traian Pădureț a mai menționat că în data de 2 octombrie, sindicatele au fost invitate la Inspectoratul Școlar Județean Suceava pentru a identifica cele 15 norme din învățământul special și CJRAE, urmând să vină rândul și celor din învățământul de masă.

„Problema cea mai mare a IȘJ Suceava și a directorilor – ca ordonatori de credite și angajatori - este că normele trebuie reduse cu data de 1 septembrie 2018. Persoanele care ocupă normele ce vorfi reduse au lucrat de la 1 septembrie 2018 în baza unui contract individual de muncă și acum rămân fără locuri de muncă. Mai mult, după <dispozițiile MEN> aceste persoane nu ar trebui plătite cu data de 1 septembrie 2018! Cum va putea IȘJ Suceava și directorii care vor fi în cauză să nu plătească o persoană care a desfășurat o activitate în baza unui contract individual de muncă?”,

 Acesta a mai completat că, potrivit Codului Muncii, persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) și d), al art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare. Prin urmare, persoanele care vor fi afectate de ordonanța Ministerului se vor adresa cu siguranță instanțelor de judecată și vor avea câștig de cauză.

Traian Pădureț a mai adăugat că Ministerul Educației Naționale (MEN), printr-un ordin de ministru, aruncă un nou ,,cartof fierbinte” în curtea IȘJ-urilor, care sunt constrânse să încalce legea, la fel și directorii unor unități școlare.
 O altă neclaritate face referire la stabilirea numărului de norme ce vor fi reduse – de ce 15 norme pentru învățământul special și CJRAE și de ce 65 pentru învățământul de masă.

"Federația Sindicatelor din Educație <Spiru Haret> a solicitat Guvernului României să dispună măsuri urgente pentru stoparea diminuării numărului de posturi – măsură ilegală, inoportună și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate”, a mai adăugat Pădureț.

 

Fostul ministru al Educației: Declaraţiile privind concedierea a peste 4.000 de angajaţi nu au legătură cu realitatea

Referitor la acest subiect, fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa a menționat că declarațiile sindicaliștilor „nu au nicio legătură cu realitatea”.

“E vorba despre 4.000 de posturi pentru care nu angajăm. Nu e cazul să pierdem personal din învăţământ în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar e cu aproximativ 10% mai mare decât numărul de angajaţi. Da, nu mai putem angaja 4.000 de oameni noi în sistem. Sistemul are nevoie poate chiar 10.000 de angajaţi. (...) Nu e cazul să-şi piardă cineva locul de muncă. (...) Noi am stabilit acest număr prin discuţiile cu inspectoratele judeţene. (...) Nu putem angaja fără număr”, a precizat fostul ministru al Educaţiei Naţionale Valentin Popa, într-o conferinţă de presă privind activitatea pe care a avut-o la minister.

Popa a mai spus că nu este cazul să dea pe cineva afară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliștii anunță disponibilizări masive în sistem, însă oficialii din minister neagă aceste speculații.
 Vizualizări articol: 1586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliștii anunță disponibilizări masive în sistem, însă oficialii din minister neagă aceste speculații0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei