Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 222 (6932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Deputatul Ioan Balan spune că lipsa microbuzelor reprezintă o cauză a abandonului şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan a ridicat mai multe probleme cu care se confruntă învăţământul, printre care şi numărul insuficient de microbuze şcolare. Parlamentarul a invocat un material prezentat autorităţilor publice competente de către Avocatul Poporului încă de acum 5 ani, document ignorat complet.

„Încă de la acel moment, erau descrise foarte clar deficiențele majore ale programului național de transport al elevilor: starea tehnică precară a mijloacelor de transport, inspecții tehnice periodice expirate pentru multe dintre acestea, lipsa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie și, în multe cazuri, lipsa atestatului de competență profesională pentru conducătorii auto. Pe lângă aceste aspecte, același raport evidenția numărul insuficient de microbuze școlare care ar trebui să asigure transportul elevilor până la și de la școală, fiind estimat un deficit de cel puțin 40%. În ciuda promisiunilor făcute de guvernele din ultimii ani, deficiențele majore semnalate de Avocatul Poporului s-au menținut până astăzi”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul liberal a ţinut să vină şi cu exemple concrete din judeţul Suceava şi crede că această situație necesită soluții rapide, soluţii care pot contribui la diminuarea abandonului școlar.

„La nivelul județului Suceava, numărul de microbuze școlare este în continuare insuficient, șoferii atestați practic nu există – Inspectoratul Școlar Județean Suceava cunoaște problemele care persistă în comuna Izvoarele Sucevei, unde elevii parcurg mai bine de 10 km pe jos în fiecare zi. Probleme sunt și în alte comune din județ, care sunt nevoite să partajeze microbuzele puține și să compenseze nepăsarea Ministerului Educației. Primăriile din județul Suceava, chiar și în contextul în care Guvernul le-a confiscat o parte din resursele financiare, își onorează pe deplin obligațiile care le revin, asigurând, nu știm prin ce minune, combustibili, salariile șoferilor și alte cheltuieli conexe”, a mai spus Ioan Balan.

 

Întrebări adresate ministrului interimar al Educaţiei

În acest context, parlamentarul sucevean i-a adresat mai multe întrebări ministrului interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, întrebări legate de acest subiect extrem de important.

Astfel, Ioan Balan vrea să afle care este deficitul de microbuze școlare înregistrat la începutul anului școlar 2018/2019, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Suceava. De asemenea, deputatul liberal doreşte să afle când va demara o procedură de licitație privind achiziția de microbuze școlare care să fie predate programului de transport pentru elevi, către administrațiile publice locale.

„În condițiile în care dotarea serviciilor de urgență cu ambulanțe noi se realizează în baza finanțărilor europene nerambursabile, de ce nu se utilizează fondurile europene disponibile în cadrul financiar 2014-2020 pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor? În condițiile în care programul transportului școlarilor este o politică națională prevăzută expres în Legea educației naționale, vă solicit să precizați de ce Ministerul Educației Naționale nu preia toate costurile asociate acestui program în bugetul Ministerului: carburanții necesari, costurile de întreținere ale microbuzelor, salariile conducătorilor auto”, sunt alte întrebări la care Ioan Balan aşteaptă răspunsuri.

Parlamentarul sucevean a mai menţionat că aşteaptă şi precizări privind modul în care Ministerul Educației Naționale a ținut cont de observațiile și recomandările formulate de Avocatul Poporului, în special cele privitoare la posibilitatea redeschiderii claselor școlare/preșcolare, în localitățile de domiciliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan spune că lipsa microbuzelor reprezintă o cauză a abandonului şcolar.
 Vizualizări articol: 1602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Deputatul Ioan Balan spune că lipsa microbuzelor reprezintă o cauză a abandonului şcolar1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei