Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 215 (6925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultima şansă

Sucevenii riscă să piardă şansa de reabilitare a apartamentelor cu doar 10% din costuri, dacă nu se mobilizează asociaţiile de proprietari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 4.000 de apartamente din municipiul Suceava au şansa să fie reabilitate termic, de anul viitor, cu o contribuţie de numai 10% din costurile totale, din partea proprietarilor, dar numai dacă asociaţiile de proprietari şi cei care locuiesc în imobilele vizate se mobilizează, pentru a depune anul acesta documentele necesare.

La şedinţa de marţi cu asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava, primarul Ion Lungu a făcut apel la reprezentanţii proprietarilor de locuinţe să convoace adunările generale de asociaţie în cel mai scurt timp, să poată veni cu deciziile privind participarea financiară a proprietarilor la costurile totale de reabilitare termică a imobilelor şi semnarea unui contract de mandat de reprezentare.

„Dacă nici cu 10% din costuri nu sunt de acord oamenii să intre în programul de reabilitare termică, înseamnă că nu se mai fac niciodată. Asta este ultimul tren.

Noi am înaintat o solicitare pentru 173 de blocuri, adică aproximativ 4.000 de apartamente. Primăriile pot prelua contribuţiile parţial sau total acolo unde nu sunt posibilităţi de plată – dar nu unde nu doresc proprietarii să contribuie”, a spus Ion Lungu, care a precizat că în curând va fi dată şi decizia prin care Primăria Suceava se angajează să suporte 30% din costurile de reabilitare termică a blocurilor care intră în acest program guvernamental, diferenţa de 60% urmând să fie alocată de la bugetul de stat.

Surprinzător, dar când s-a pus problema convocării adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari, reticenţa celor prezenţi în sală s-a dovedit a fi foarte mare, unii spunând că degeaba le convoacă, că nu vor veni oamenii, alţii cerând să se ia decizii doar la nivel de scară de bloc, acolo unde se doreşte a fi făcută reabilitarea, în vreme ce alţii au spus că le vor convoca în primul trimestru al anului viitor, când au loc şi alegerile pentru conducerea asociaţiilor.

Surprins, primarul Ion Lungu i-a atenţionat că decizia adunărilor generale ale asociaţiilor sunt obligatorii pentru a se intra în programul de reabilitare termică, iar dacă nu sunt luate rapid, chiar până la finele lunii viitoare, sucevenii riscă să piardă orice şansă la finanţare.

„Dacă noi nu ne grăbim, aceşti bani îi vom pierde, pentru că se aprobă în bugetul pe anul viitor. Este obligatoriu să se facă adunare generală, iar dacă venim cu decizi în trimestrul I din 2019 pierdem trenul. Trebuie pregătite toate documentele, să le avem depuse la Guvern până în 2019. Vreau să vedem dacă sunteţi hotărâţi să reabilităm blocurile. Dacă nici cu 10% din costuri oamenii nu sunt interesaţi să reabiliteze, înseamnă că nu le pasă deloc de imobilul în care locuiesc. Nu mai sunt chiriaşi, sunt proprietari!”, a spus Lungu.

În continuare, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost reticenţi, cerând să li se dea de pe acum costurile, deşi nu sunt făcute nici măcar studiile necesare pentru fiecare imobil în parte.

„Preţul estimativ se face după ce se termină proiectarea. Indiferent de cât va fi, sunt doar 10% din costurile reale şi cu 15% mai puţin faţă de cât aveau de achitat dacă făceau pe fonduri europene”, a răspuns Ion Lungu.

Proiectul de reabilitare a celor 4.000 de apartamente din Suceava propuse până acum, în baza solicitărilor primite de la asociaţiile de proprietari, urmează să se deruleze de anul viitor, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii riscă să piardă şansa de reabilitare a apartamentelor cu doar 10% din costuri, dacă nu se mobilizează asociaţiile de proprietari.
 Vizualizări articol: 1803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii riscă să piardă şansa de reabilitare a apartamentelor cu doar 10% din costuri, dacă nu se mobilizează asociaţiile de proprietari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei