Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 215 (6925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În orice anotimp

Elevii din cătunul Ploscii, Izvoarele Sucevei, străbat pe jos peste 10 kilometri, prin pădure şi prin câmp, pentru a ajunge la şcoală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru 18 elevi din cătunul sucevean Ploscii, din comuna Izvoarele Sucevei, dimineaţa începe cu un drum lung şi istovitor pe care îl bat la pas, indiferent de anotimp, pentru a ajunge la şcoală.

Se trezesc devreme, înainte de 6, se pregătesc repede pentru plecare şi pornesc către şcoală prin câmp şi pădure, pe cărări şi pante pe care puţini s-ar încumeta. Drumul de întoarcere e acelaşi, la fel de primejdios şi riscant, ca să nu mai vorbim de zilele reci de iarnă, de dimineţile întunecoase şi gri, când elevii îşi lasă părinţii plini de griji acasă. Știu şi ei că pericole îi pândesc pe cei mici la orice pas, mai ales că străbat aproximativ 9 kilometri prin pădure.

Pentru alţi opt colegi de-ai lor din satele Costileva de Sus şi Salaş, comuna Ulma, scenariul este aproape identic, aceştia parcurgând până la şcoală, zilnic, câte 7 - 8 kilometri pe jos.

 

Șoferul microbuzului a fost concediat, iar primăria nu a putut aduce pe altcineva în locul acestuia

Elevii din cătunul Ploscii sunt înscrişi la şcoala din comuna învecinată Ulma, satul Lupcina, unitate care, culmea, este mai accesibilă decât şcoala din comuna lor, Izvoarele Sucevei. Tot la Lupcina merg şi cei din satele Costileva de Sus şi Salaş.

Până la finele lunii februarie, un microbuz şcolar le-a asigurat drumul dus-întors către şcoala din Lupcina, însă în primăvara acestui an şoferul a fost concediat pentru că nu-şi îndeplinea sarcinile de serviciu aşa cum trebuie.

Nemulţumit de hotărâre, şoferul a contestat decizia primăriei şi a chemat instituţia în instanţă. Până la soluţionarea dosarului, primăria din Ulma nu poate aduce alt şofer pe post, întreaga situaţie revoltătoare răsfrângându-se asupra micuţilor care fac naveta.

„Înainte de vacanţa de vară, au fost mai mult de trei luni întregi în care copiii au făcut naveta pe jos. Am sperat că poate până când va începe şcoala, situaţia se va rezolva şi va reveni la normal. Sunt copii premianţi pentru care acest drum e un efort. Îi conducem până se întâlnesc cu alţi copii pentru că uneori e întuneric beznă. Vrem ca autorităţile să găsească o soluţie numaidecât, să le oferim copiilor condiţii bune”, mărturiseşte tatăl unor elevi din cătunul Ploscii.

La rândul său, Petru Marocico, primarul din Ulma, a explicat faptul că „şoferul a contestat decizia de concediere, iar până nu se clarifică în instanţă nu am vrut să facem angajări. Acum însă sunt decis să aduc un alt om, indiferent de decizia din proces. Îmi iau angajamentul ca în circa trei săptămâni să rezolv situaţia, chiar dacă fostul şofer va câştiga în instanţă. Însă vreau să subliniez că nu vom mai trimite autobuzul în comuna Izvoarele Sucevei, ci el va circula numai în Ulma. La Izvoarele sunt 8 kilometri de drum forestier, s-a stricat foarte tare microbuzul, astfel că voi avea grijă şi voi face un traseu doar pentru elevii din Ulma, în Salaş şi Costileva”.

 

Autorităţile promit că vor rezolva

De partea cealaltă, primarul din Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno, arată că microbuzul şcolar a fost repartizat primăriei din Ulma, însă trebuie să deservească şi elevilor din cătunul Ploscii.

„A fost o convenţie ca Primăria Ulma să angajeze şofer, iar Primăria Izvoarele să achite combustibilul necesar. Și copiii noştri au nevoie de transport. Ar fi o altă variantă, aceea ca elevii din Ploscii să meargă la şcoala din comuna noastră, însă pe vreme rea nimeni nu-şi asumă răspunderea să treacă prin pasul Pohoniş pentru că este foarte periculos”, a spus primarul Mechno. Acesta a menţionat că a discutat şi cu adjunctul Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava, prof. Cristian Cuciurean, pentru a identifica o soluţie la această problemă nefirească pentru secolul 21.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii din cătunul Ploscii, Izvoarele Sucevei, străbat pe jos peste 10 kilometri, prin pădure şi prin câmp, pentru a ajunge la şcoală.
 Vizualizări articol: 2873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevii din cătunul Ploscii, Izvoarele Sucevei, străbat pe jos peste 10 kilometri, prin pădure şi prin câmp, pentru a ajunge la şcoală5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei