Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 213 (6923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Amenzi șterse

Un activist de mediu a câștigat în instanță lupta cu polițistul care l-a amendat după ce a reclamat transporturi suspecte de lemn

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un activist de mediu care a fost amendat de polițiști după ce a sesizat de două ori într-o zi transporturi de lemn suspecte a reușit să obțină în instanță înlocuirea celor două amenzi primite de el și de tatăl său, cu avertismente. Deciziile instanțelor de judecată arată că agenții au acționat cu exces de zel, chiar dacă au avut acoperire legală.

Cazul s-a petrecut la Fălticeni, în mai 2017, și a fost relatat pe larg în Monitorul de Suceava.

Florin Grădinariu și tatăl său, Maricel Grădinariu, au fost amendaţi de un echipaj de la Poliţia municipiului Fălticeni, primul pentru că a refuzat să prezinte pentru control stingătorul de incendiu şi trusa medicală, iar tatăl pentru că a coborât din maşină. Insistenţele lui Florin Grădinariu cu privire la transporturile de lemn i-au iritat în mod evident pe poliţişti, care au întors foaia şi l-au oprit în trafic pe activistul de mediu.

 

Două sesizări una după alta și insistențe care i-au iritat pe polițiști 

Florin Grădinariu este preşedintele Asociaţiei Biosilva, un ONG pentru protecţia mediului. În ziua în care a fost amendat tânărul a mers cu maşina la Iași, alături de tatăl său. Tânărul a verificat pe aplicaţia online inspectorulpădurii.ro, creată tocmai în acest scop, pentru orice persoană, maşinile cu lemn pe care le vedea în trafic. Atât la plecarea spre Iaşi, cât şi la întoarcere, la Fălticeni, tânărul a sesizat prin 112 că două maşini care transportă lemn nu apar cu cod online generat pe aplicaţia "inspectorul pădurii".

De fiecare dată, după sesizările la 112, tânărul a fost sunat de ofiţerul de serviciu de la Poliţia Fălticeni, care i-a spus că reclamaţiile nu se confirmă, şoferii având hârtii care atestă că transportă doar deşeuri din lemn.

La a doua sesizare, tânărul s-a deplasat la locul unde era camionul oprit şi a cerut explicaţii agenţilor de poliţie. Acesta spune că, în calitate de inginer silvic, și-a dat seama că transportul nu era unul de deşeuri, ci de material lemnos în toată regula:

„Agentul constatator avea obligaţia, în momentul în care nu poate determina despre ce material lemnos este vorba, să sesizeze Garda Forestieră sau cel mai apropiat ocol silvic, pentru ca personalul silvic să clarifice situaţia. Eu le-am spus că sunt inginer silvic şi din punctul meu de vedere acolo nu sunt deşeuri din debitare, însă nu am fost băgat în seamă”, ne-a relatat tânărul la vremea respectivă.

 

Au așteptat ca activistul să se urce în mașină și au început să-l controleze

După acest schimb de replici cu cei doi polițiști din echipaj Florin Grădinariu s-a urcat la volanul maşinii sale şi s-a îndreptat spre Suceava. A fost oprit după numai câteva zeci de metri, de polițiștii din același echipaj, care au plecat după el.

Polițiștii au început să verifice documentele mașinii și ale șoferului, dar nu au găsit nimic grav. Cel mai vocal dintre polițiști a fost agentul Gabriel Liuță, cel care l-a și amendat pe Florin Grădinariu. 

Florin Grădinariu a fost amendat pentru că a refuzat să prezinte la control stingătorul de incendii şi trusa medicală, iar tatăl său pentru că a coborât din maşină (n.r.- conform articolului 183 din HG 1391/2006 conducătorul auto sau pasagerii sunt obligaţi să rămână în autovehicul şi să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului). Cele două amenzi au fost de câte 580 de lei fiecare.

Sancțiunile se bazează pe prevederi legale, însă este vizibil de la o poștă că agentul constatator a vrut să se răzbune.

Probabil, polițiștii din echipaj au fost deranjaţi de tonul activistului şi al tatălui său, însă asta nu poate fi o scuză pentru un om al legii, plătit din bani publici.

 

Activistul a avut o primă decizie judecătorească defavorabilă dar a mers mai departe 

Prima instanță care a judecat contestațiile lui Florin Grădinariu a fost Judecătoria Fălticeni. Magistrații de aici nu i-au dat prea multe șanse de a se apăra și i-au respins contestația. Aceștia au scris chiar în motivare că activistul de mediu prezintă un pericol social deosebit de grav.

La instanța de apel, Tribunalul Suceava, magistrații au decis definitiv să schimbe în totalitate sentința. Acum câteva zile, judecătorii au admis în parte plângerea și au înlocuit sancțiunea amenzii aplicate prin proces verbal cu un avertisment.

Și în cazul tatălui său, Tribunalul Suceava a luat aceeași decizie, un avertisment în loc de amendă. 

Florin Grădinariu spune că s-a luptat în instanță cu polițistul Liuță,  sau în raport de parte în proces cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, pentru a arăta că a fost tratat total necorespunzător, ba chiar abuziv din punctul său de vedere. 

 

„Nu vă descurajați să semnalati la 112 orice transport ilegal de lemne verificat în aplicația Inspectorul Pădurii”

Tânărul ne-aspus că în general sesizările pe care le face la Poliţie nu sunt tratate aşa cum a păţit la Fălticeni în acest caz și consideră că a fost vorba de un caz izolat:

„Mesajul este unul simplu: Nu vă descurajați să semnalați la 112 orice transport ilegal de lemne verificat în aplicația Inspectorul Pădurii pe care o puteți instala pe telefon”, a mai spus Florin Grădinariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un activist de mediu a câștigat în instanță lupta cu polițistul care l-a amendat după ce a reclamat transporturi suspecte de lemn.
 Vizualizări articol: 3390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Un activist de mediu a câștigat în instanță lupta cu polițistul care l-a amendat după ce a reclamat transporturi suspecte de lemn4.058

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei