Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 205 (6915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

În Cehia

Prezențe sucevene la Festivalul anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Între 1-9 septembrie, în localitatea Blansko, din Cehia, a avut loc ediția anuală a Festivalului și Congresului Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori (UNICA), organizație de renume, aflată sub tutela UNESCO și înființată acum 80 de ani. România, ca țară membră, a fost reprezentată, în cadrul secțiunii Young UNICA, de membrii Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, a menționat prof. Viorel Ieremie, coordonatorul clubului. Cei șase elevi, Luciana Taciuc, Diana Biceaga, Bogdan Baltaru, Dragoș Salagean, Gabriel Nicuțari și Vasile Flutur, coordonați de Viorel Ieremie, au avut două misiuni diferite.

Primii patru au trebuit să realizeze reportajul caleidoscopic, pentru întreaga manifestare, iar ultimii doi au participat la un workshop, alături de alți tineri din țările membre ale Uniunii. Divizarea atribuțiilor a fost necesară, întrucât workshopul organizat de țara gazdă, Cehia, având ca temă filmul de animație, a fost conceput pentru tineri peste 18 ani.

Au participat tineri din Belgia, Italia, Suedia, Rusia, Elveția, Spania, Polonia, Austria, Finlanda, Olanda, Slovacia, Cehia, Germania, Rusia, Olanda și România.

Delegația suceveană s-a făcut remarcată în două momente cheie ale evenimentului. Mai întâi a fost momentul din cea de-a doua zi a festivalului, când a fost organizată ora de proiecție a filmelor românești.

 Filmele cineaștilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” au obținut aplauze și recunoaștere internațională, mai ales că au fost realizate de adolescenți lipsiți de experiența participării în competiții internaționale de acest gen. Juriul care a comentat filmele a apreciat îndeosebi tematica extrem de actuală a filmelor, dar și gradul ridicat, din ce în ce mai performant al tehnicilor folosite (imagine, sunet, editare video sau efecte cinematografice).

De asemenea, în cadrul Congresului anual, prof. Viorel Ieremie a inițiat o propunere care face referire la acceptarea în concurs a tinerilor începând cu vârsta de 16 ani. Deși majoritatea delegațiilor a acceptat propunerea, din motive procedurale aceasta nu a fost aprobată în vederea supunerii la vot, acest fapt urmând să se realizeze la congresul următor, când va fi punct distinct de discuție pe agenda de lucru a Uniunii.

 

Premii pentru elevii suceveni

În cadrul preambulului Galei decernării premiilor UNICA, din ultima zi a festivalului, au fost vizionate toate filmele de animație realizate de participanții la workshop, cât și cel realizat de ceilalți patru membri ai echipei de la Clubul Video ART.

În competiție au fost prezente 134 de filme ale cineamatorilor din țările membre, fiind distinse cu diplome și medalii un număr de 40 de filme. Două din cele patru filme ale Clubului Video Art au fost recompensate. Filmul „One night stand”, realizat de o echipă formată din Oana Hapenciuc, Diana Biceaga, Sabina Bilic Ieremie, Ingrid Ferar, Denis Humă și Nicolai Zaharie, a obținut diplomă, echivalentul unei mențiuni, iar filmul „Revelație”, realizat de Gabriel Nicuțari și Vasile Flutur, a obținut diploma de onoare, fiind echivalentul unui Premiu special.

Prezența delegației sucevene a fost posibilă datorită Primăriei municipiului Suceava și Consiliului Local Suceava. Delegația a fost însoțită de viceprimarul Lucian Harșovschi și Cezar Ungureanu, cel din urmă, ca reprezentant al primăriei, fiind prezent pe tot parcursul evenimentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezențe sucevene la Festivalul anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori.
 Vizualizări articol: 1082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezențe sucevene la Festivalul anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei