Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 201 (6911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Țepe

Suceveni înșelați cu bancnote euro și dolar tip „suvenir”, fabricate în Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Polițiștii suceveni au fost sesizați în ultima perioadă de timp cu privire la cazuri de cetățeni care au fost înșelați cu bancnote euro sau dolar de tip „suvenir”,  care nu au valoare monetară. Respectivele bancnote sunt de proveniență ucraineană, iar faptul că nu sunt autentice este menționat vizibil pe avers și pe revers, pe diagonală, de obicei cu cerneală roșie, fiind folosite de instituții precum băncile centrale sau de Interpol, pentru informare sau ca referință în expertize. Problema este că aceste bancnote sunt destul de asemănătoare cu cele autentice, iar înscrisurile privind faptul că sunt doar un suvenir sunt în limba ucraineană, ceea ce face ca înșelăciunea să aibă destul de mult succes, au constatat polițiștii.

 

„Suvenir. Nu este mijloc de plată”

Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că au fost primite sesizări de la suceveni care și-au dat seama că au fost înșelați abia când s-au dus să schimbe bancnotele în lei, la case de schimb valutar:

 „Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural, au sesizat faptul că au primit de la diverse persoane în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunuri sau derulării unor activități de schimb valutar, bancnote cu inscripție în limba ucraineană: <Suvenir. Nu este mijloc de plată>. Din nefericire, aceste aspecte au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele”, a explicat ofițerul de poliție. 

 

I-a dat lei unui necunoscut și a primit în schimb 100 de dolari „suvenir”

El a dat ca exemplu un caz de la finele lunii iulie, când Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de către un angajat bancar  despre faptul că în momentul verificării unei bancnote de 100 dolari, primită de la o persoană care a solicitat schimbarea acesteia în lei, a constatat că bancnota în cauză nu prezintă elementele de siguranţă.

Respectiva, o femeie în vârstă de 54 de ani, din municipiul Suceava, primise bancnota de la un necunoscut, care o rugase să i-o schimbe în lei, la un curs avantajos.

„În urma verificărilor efectuate de operator, s-a constatat că bancnota nu prezenta nici dimensiunea şi nici un element de siguranţă corespunzător, având în plus o inscripţie cu tuş de culoare roşie în limba ucraineană, prin care se precizează că nu este destinată efectuării de plăţi, aceasta fiind un suvenir”, a explicat comisarul-șef Epureanu.

 

Înșelăciune de 3.000 de euro cu bancnotele "suvenir"

Cei care pun în aplicare astfel de înșelăciuni par să fi trecut și la un nivel superior.

Cel mai elocvent este un caz recent, din noaptea de 22 spre 23 august, când angajatul unei săli de jocuri din Suceava a reclamat la Secția de Poliție Burdujeni faptul că a primit 3.000 de euro falși.

Un client jucase la aparate și pierduse suma de 3.000 de euro. La plecare, el a achitat suma cu 15 bancnote de 200 de euro. Ulterior, personalul a realizat că bancnotele prezintăînscrisuri „suvenir”, în limba ucraineană, fără elemente de siguranță și fără serie sau număr.

Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Infracțiunilor Economice au derulat în luna septembrie acțiuni prin care vor încerca să prevină astfel de înșelăciuni. Cetățenii sunt sfătuiți să nu schimbe bani decât la unități autorizate, pentru a evita astfel de riscuri.  

  

Înșelăciunile prin metoda accidentul aproape au dispărut. Escrocii inventează noi și noi metode 

Comisarul-șef Ionuț Epureanu a arătat că de la începutul anului polițiștii au organizat peste 20 de acțiuni pentru prevenirea faptelor de înșelăciune, fiind desfășurate atât activități de prevenire și informare cât și acțiuni în teren prin structurile operative, fiind efectuate controale la unități economice gestionare de valori monetare.

Metoda de înșelăciune care făcea ravagii acum câțiva ani, ,,accidentul”, nu  mai prinde aproape deloc, majoritatea cetățenilor auzind deja de acest mod de operare.

Escrocii caută însă noi și noi metode, iar cea cu bancnotele "suvenir - made în Ucraina” este una dintre ele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveni înșelați cu bancnote euro și dolar tip „suvenir”, fabricate în Ucraina.
 Vizualizări articol: 4669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suceveni înșelați cu bancnote euro și dolar tip „suvenir”, fabricate în Ucraina5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei