Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 200 (6910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Aglomeraţie

Claie peste grămadă. Câte 42 sau 44 de preșcolari într-o grupă de grădiniţă din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aglomeraţie sufocantă în grupele de preșcolari din municipiul Suceava, cea mai mare parte a grădiniţelor din oraș începând noul an școlar cu câte 30, 35, 40 și chiar 44 de copii într-o grupă, dublu decât prevede legea.

Se întâmplă an de an la unităţile cu program prelungit, cele mai solicitate de părinţi. 

Problema pare tot mai stringentă de la an la an, asta pentru că și mulţi  locuitori din comunele limitrofe orașului se orientează către grădiniţele de oraș, în detrimentul celor de la sat.

Indiferent de cartier, listele de preșcolari înscriși la grupa mică depășesc cu mult limita prevăzută de Legea Educaţiei Naţionale, de maxim 20 de prichindei într-o grupă.

În fruntea listei se poziţionează Grădiniţa cu Program Prelungit „ABC” din cartierul George Enescu, cu două grupe mici, una cu 42 de preșcolari, alta cu 44. Cu alte cuvinte, preșcolari cât pentru patru grupe sunt distribuiţi în doar două.

Să supraveghezi 40 de suflete în același timp nu este ușor deloc, ba dimpotrivă, atenţia și răbdarea educatoarelor și a supraveghetoarelor fiind solicitate la maxim.

Alt cartier, aceeași situaţie. La Grădiniţa cu Program Prelungit ”Prichindel” din Burdujeni sunt mai multe grupe, însă la fel de aglomerate - 38, 39 de copii în grupele mici.

Tot în Burdujeni, la GPP „1-2-3”, înscrișii din grupele mici se cifrează undeva la 37, 39 preșcolari, cu mult peste normal.

 

Cei mici dorm câte doi într-un pat, iar virusurile se răspândesc ușor

Răspunderea cade pe umerii educatoarei și îngrijitoarei de la clasă, însă nici părinţii nu sunt deloc mulţumiţi de aglomeraţia de la grădiniţă. Asta pentru că cei mici dorm câte doi într-un pat, virusurile se răspândesc ușor, iar atenţia îngrijitoarelor este împărţită în „n” direcţii.

Revenind la grădiniţele din municipiu, la GPP „Gulliver” din George Enescu, sunt câte 37, respectiv 38 într-o singură grupă, iar la GPP „Așchiuţă”, de pe strada Alexandru cel Bun, sunt câte 32 și 34 de micuţi care vor împărţi aceeași sală de clasă.

Reprezentanţii unităţilor spun că numărul de preșcolari înscriși este foarte mare, însă media celor care frecventează zilnic grădiniţa este mai mic.

Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre calitatea învăţământului, când angajaţii sunt obligaţi să lucreze în astfel de condiţii.

Ca soluţie principală rămâne construirea, de către autorităţile locale, de noi grădiniţe pentru a decongestiona grupele îngrămădite. În lipsa unui interes real pentru construirea de noi astfel de unităţi, asistăm la o activitate tot mai intensă și extinsă a mediului privat în această zonă.

Grădiniţele particulare sunt o alternativă, însă și efortul financiar al părinţilor este simţitor mai mare.

La oraș putem vorbi de o criză a locurilor în grădiniţe, însă în unele localităţi rurale numărul mic al populaţiei de vârstă preşcolară duce la desfiinţarea de grădiniţe (numai șase în acest an: Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 Fora – Drăgoiești, GPN Stânca – Zvoriștea, GPN Slobozia – Zvoriștea, GPN Gura Haitii – Şaru Dornei, GPN Dorneşti, GPN Bărăşti – Boroaia). De asemenea,  GPN nr. 1, 2 şi 3 Cajvana au fost comasate în GPN nr.1 Cajvana. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Claie peste grămadă. Câte 42 sau 44 de preșcolari într-o grupă de grădiniţă din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Claie peste grămadă. Câte 42 sau 44 de preșcolari într-o grupă de grădiniţă din municipiul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei