Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 200 (6910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iarba pârloagelor

Ambrozia, duşmanul alergicilor, a invadat ogoarele abandonate în mai tot judeţul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ambrozia – buruiana denumită şi „iarba pârloagelor”, care emite un polen extrem de alergen şi care, conform unor estimări, afectează zeci de mii de români, s-a întins pe ogoare prin mai toate localităţile judeţului Suceava. Extinderea plantei se simte şi la medicii alergologi, care au în evidenţe destul de mulţi pacienţi cu astfel de alergii.

Un bărbat din oraşul Liteni a filmat câmpuri invadate de ambrozie la marginea căii ferate, lângă gara din localitate şi la marginea drumurilor.

Bărbatul este nemulţumit că nimeni nu face nimic pentru a combate această plantă atât de dăunătoare.

„Cerem ajutor organelor abilitate. Totul este cuprins de ambrozie şi nimeni nu vrea să facă nimic. Planta aceasta a apărut de câţiva ani la Liteni, iar acum unde te uiţi dai peste această plantă, inclusiv printre culturi erbicidate. Este un dezastru”, a declarat Ștefan Florescu, din Liteni.

După părerea acestuia, legea emisă în acest, dar cu aplicare din 2019, este mai mult decât tardivă. 

 

Nu există o evidenţă a suprafeţelor invadate de ambrozie 

Nimeni nu a făcut o inventariere a suprafeţelor invadate de ambrozie, însă din 2019 problema ar trebui tratată mult mai serios, existând şi o lege în acest sens.

Legea 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia, a fost emisă din luna martie a acestui an, iar la mijlocul acestei săptămâni s-au emis şi normele de aplicare.  

Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Duţu Haralampie, a arătat că o evidenţă a terenurilor pe care a crescut această plantă nu există, însă cert este că aceasta este în mai toate localităţile, inclusiv în cele de munte.

De regulă, ambrozia apare pe terenurile abandonate, nelucrate de ani de zile.

 

2018 este pierdut: planta trebuie eliminată până la înflorire, adică cel târziu la final de iunie 

Conform legii care trebuie pusă în aplicare din 2019 „în scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice”.

Aşadar, deţinătorii terenurilor au obligaţia de a elimina ambrozia până aceasta să dea în floare. Asta pentru că polenul este cel care provoacă alergiile. Pentru îndepărtarea plantei există trei opţiuni, funcţie de posibilităţile financiare: cosit, smulgere sau erbicidare.

Legea prevede şi amenzi pentru cei care nu respectă aceste obligaţii: între 750 de lei şi 5.000 de lei pentru persoane fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.        

Legea prevede că prima măsură care se aplică este cea a avertismentului, în care sunt trasate obligaţiile imediate.

Deocamdată, în acest an, ar trebui făcută o inventariere a suprafeţelor pe care s-a instalat ambrozia, pe fiecare localitate.

Rămâne de văzut ce se va pune în aplicare efectiv din această lege.

 

Pacienţii cu alergii la ambrozie încep să ceară ajutor medical

De rinită alergică suferă o sută de milioane de europeni, conform datelor furnizate de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, prin campania „Atenţie la ambrozia!”. „O buruiană aparent inofensivă poate provoca alergii severe în perioada în care polenizează”, afirmă specialiştii. Simptomele alergiei la ambrozie sunt strănut, prurit nazal, curgerea nasului, lăcrimare şi tuse, care pot îmbrăca forme severe.

Medicul alergolog sucevean Ana Maria Scurtu ne-a declarat că în perioada în care se manifestă alergia, respectiv august-septembrie, la cabinetul său din Policlinica Areni are aproximativ 15 astfel de cazuri lunar. De regulă, sunt pacienţi care au alergii şi la alte substanţe, dar în jur de cinci sunt alergici doar la ambrozia. „La noi nu este foarte multă ambrozie, de asta media cazurilor este în jur de 15 pe lună, printre ei mulţi lucrători la căile ferate”, a explicat medicul. Tratamentul este în funcţie de manifestările clinice şi de regulă pe toată viaţa deoarece, potrivit medicului, toate bolile alergice sunt cronice.

Alergia la ambrozie afectează atât adulţii, cât şi copiii, iar recomandarea medicului este ca în cazul în care apar simptomele menţionate, pacientul să se prezinte la un medic alergolog şi să-i urmeze sfaturile cu stricteţe.

Faptul că printre pacienţii medicului sucevean sunt mulţi lucrători de la căile ferate arată că problema de la Liteni, cu ambrozia crescută lângă staţia CFR, este una răspândită în reţeaua de căi ferate. Cei de la CFR Infrastructură nu mai igienizează terenurile din imediata apropiere a căii ferate şi a staţiilor CFR, condiţii în care ambrozia a apărut masiv şi produce deja efecte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambrozia, duşmanul alergicilor, a invadat ogoarele abandonate în mai tot judeţul.
 Vizualizări articol: 3299 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ambrozia, duşmanul alergicilor, a invadat ogoarele abandonate în mai tot judeţul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei