Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 189 (6899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Intership

Tineri suceveni, în practică la Guvernul României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei tineri din județul Suceava lucrează, timp de două luni, în Guvernul României, alături de funcţionarii din administraţia publică centrală.

Alexandra Elena Timofte, George Boca și Anamaria Holotă se numără printre cei 200 de studenți care au fost riguros selectați să participe la stagiul de practică iniţiat de Guvernul României, program pentru care au aplicat peste 3.000 de candidați din țară.

Dincolo de activitatea zilnică din cadrul adminstrației centrale, stagiarii au  ocazia să participe la discuții și mese rotunde în prezența unor înalți oficiali ai statului român, miniştri, secretari de stat, precum și la training-uri tematice.

Programul Oficial de Internship al Guvernului României 2018, ediţia a VI-a, a debutat la mijlocul lunii iulie, la Palatul Victoria. Beneficiarii - 200 de studenţi şi tineri absolvenţi din 45 de universităţi din ţară şi din străinătate - pot privi din interior modul cum funcţionează lucrurile în administrația centrală, cum se fac documentele, legile, care este circuitul lor etc.

Cei selectați își desfășoară activitatea în cadrul Guvernului României, în ministere şi în instituţii subordonate autorităţilor centrale, fiind remunerați cu câte 1000 de lei în fiecare lună.

Programul lor este zilnic, câte șase ore.

 

Întâlniri importante

Alexandra Elena Timofte se familiarizează cu administrația centrală în cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, George Boca a ales Ministerul Economiei, iar Anamaria Holotă este intern în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Alexandra Elena este din Fălticeni, tânăra absolvind în anul 2016 Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi în anul 2018 masterul de Securitate şi Diplomaţie la SNSPA, Bucureşti.

În cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO face practică în Subcomisia Educație, dar și în alte comisii transdisciplinare.

„Momentan lucrez la un proiect pe egalitate de șanse între femei și bărbați. Dacă unii colegi au avut ghinionul să aibă o activitate mai redusă, pentru că mulți demnitari sunt în concediu în această lună, eu am avut șansa să întâlnesc numeroase  persoane care sunt în activitate, persoane din țară și din străinătate”, a mărturisit tânăra. Aceasta a mai povestit că a avut parte de multe experiențe și întâlniri interesante, amintind de întrevederea cu secretarul general al Comisiei Naționale a Franței pentru UNESCO, Alexandre Navarro, cu care a avut prilejul să poarte un scurt dialog cu privire la profilul UNESCO, activitatea din Franța, ce înseamnă să lucrezi într-o organizație internațională etc.

Cât despre „admiterea” în cadrul programului de Internship al Guvernului României, Alexandra a arătat că nu a fost neapărat un proces dur, ci mai curând unul riguros: într-o primă fază candidații și-au făcut un profil pe pagina online a programului, au completat un formular structurat pe mai multe etape, ulterior fiind selectați cei pentru interviu, după care au fost desemnați cei 200 de beneficiari.

 

O nouă viziune

George Boca este student în anul II în cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, și în anul I la Facultatea de Drept la Universitatea din București.

Este originar din Cajvana, iar cele două luni de internship le desfășoară în cadrul Ministerului Economiei, serviciul Afaceri Europene.

Nu regretă că a renunțat la mare parte din vacanța de vară, ba mai mult consideră că experiența din program este unică, practică și extrem de benefică.

”E o experiență care oferă o nouă viziune asupra multor lucruri față de care mulți tineri tind să privească sceptici sau pasivi, să eticheteze sau să judece. Mi se pare foarte importantă implicarea în astfel de programe, să poți să-ţi dai seama de ariile care îți plac și dacă într-adevăr acestea se mulează personalității și abilităților tale. În program primim sarcini personalizate care să corespundă cu pregătirea noastră, cu calificarea noastră. În primă fază am avut parte de documentare, ni s-au dat ordonanțele care stau la baza organizării ministerului, regulamentele de ordine interioară, apoi imediat am început să lucrăm, ajutați de consilierii de acolo”, spune George.

Apreciază, în mod deosebit, întâlnirea pe care a avut-o cu medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor de Interne, acesta vorbindu-le internilor despre activitatea SMURD, cum au fost depășite obstacolele întâmpinate, despre pasiune și determinare.

„Cred că fiecare dintre cei participanți a avut de câștigat enorm din această întâlnire. Cred că ne-a transferat și nouă un strop din determinarea dumnealui, a fost o activitate foarte constructivă pentru noi”, a mai povestit suceveanul.

O altă întâlnire a internilor a fost cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în cadrul căreia George a abordat problema gropii de gunoi de la Mestecăniș, fiind interesat de politicile de mediu.

Anamaria Holotă s-a născut în Suceava, însă la scurt timp familia sa s-a stabilit la Piatra Neamț. Tânăra este intern în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Unitatea de coordonare a relațiilor bugetare cu Uniunea Europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri suceveni, în practică la Guvernul României.
 Vizualizări articol: 1675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Tineri suceveni, în practică la Guvernul României3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei