Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 185 (6895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Echipă completă

Contractul privind dirigenţia şantierului de restaurare a Cazinoului din Vatra Dornei a fost semnat luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni a fost semnat la sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor contractul privind achiziţia de Servicii de Asistenţă Tehnică - Dirigenţie de Şantier, în cadrul Proiectului Consolidarea şi Restaurarea Clădirii Monument „Cazinoul Băilor”, cu schimbarea destinaţiei în Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”. În urma licitaţiei organizate, câştigătoare a fost desemnată firma SC C.G. Design Cons SRL, condusă de profesorul universitar dr. Cătălin Onuţu. Acesta va asigura dirigenţia de şantier la reabilitarea Cazinoului de la Vatra Dornei, firma acestuia fiind cunoscută pentru performanţele obţinute în reabilitarea Palatului Mitropolitan din Iaşi sau consolidarea, restaurarea şi amenajarea Palatului Culturii din Iaşi. În acest fel este întregită echipa formată din SC Polarh Design, reprezentată de arhitect Cristian Rânjă, şi SC Iaşicon SA, societatea care se va ocupa de reabilitarea acestui monument istoric de o importanţă deosebită pentru Bucovina şi pentru Vatra Dornei.

Totodată, au fost finalizate demersurile şi au fost obţinute avizele de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Comisia de Componente Artistice, respectiv şi avizele Comisiei pentru Monumente Istorice. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina a emis aviz favorabil pentru securitatea la incendiu, în privinţa lucrărilor care urmează a fi efectuate. În perioada imediat următoare va fi finalizată şi depusă documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie.

 

Realizarea proiectului din fonduri europene, o şansă pentru reabilitarea clădirii istorice a Cazinoului

Speranţa reabilitării unei clădiri emblemă a Bucovinei – Cazinoul Băilor din Vatra Dornei - a redevenit de actualitate în cursul verii anului trecut, după ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a depus un proiect pentru reabilitarea preţiosului monument istoric.

Având în vedere starea de degradare în care se afla cazinoul de o bună bucată de timp, prioritatea principală a acestui proiect era salvarea acestui monument şi apoi restaurarea, amenajarea funcţională şi punerea lui în valoare. Proiectul de reabilitare ce poartă numele ”Consolidarea şi restaurarea clădirii monument <Cazinoul Băilor> din Vatra Dornei, cu schimbarea destinaţiei în Centrul Muzeal <Cazinoul Băilor>” va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5, privind conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

 

Lucrările de reabilitare la Cazinoul din Vatra Dornei vor necesita cheltuirea a 21 de milioane de lei

Valoarea investiţiei va fi de 21 de milioane de lei, cu o contribuţie la cheltuielile eligibile de 98% din partea Comisiei Europene şi a Guvernului României, restul de 2% din cheltuieli revenind Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Clădirea este situată în centrul staţiunii Vatra Dornei şi are o suprafaţă de 2.539 de metri pătraţi.

În cadrul lucrărilor de arhitectură de la clădirea Cazinoului se vor realiza revitalizarea zidăriilor de piatră şi cărămidă, refacerea planşeelor din lemn şi a şarpantelor, protejarea clădirii cu învelitori de tablă, cu izolaţii termice şi ferestre noi, lucrări de restaurare interioară a spaţiilor boltite, a scărilor masive din piatră şi alte lucrări de consolidare. Se vor reface de asemenea instalaţiile electrice, instalaţiile termice şi de ventilaţie, precum şi instalaţiile sanitare. Pentru noua destinaţie muzeală a clădirii, aceasta va fi dotată cu vitrine, panouri de prezentare şi mobilier.

Amenajarea clădirii are la bază îmbinarea funcţiunilor muzeale cu cele culturale şi vine practic ca o continuare a solicitărilor Ministerului Culturii, care condiţiona finanţarea lucrărilor de reabilitare a clădirii, doar dacă aceasta ar fi avut o funcţie turistică sau culturală. Centrul Muzeal va găzdui în cele 4 săli de expoziţie obiecte din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în sala mare vor fi organizate expoziţii temporare, cu obiecte provenind din alte colecţii muzeale sau din colecţii particulare. S-au luat astfel în considerare facilitarea intrării vizitatorilor în circuitul de vizitare, echipamente moderne de informare şi de expunere, instalaţie de sonorizare şi de traducere simultană, necesare în cadrul unor conferinţe internaţionale.

În demisolul clădirii s-a propus înfiinţarea unei videoarhive dotate cu aparatură computerizată pentru accesare şi vizionare a documentelor de patrimoniu, dotarea clădirii cu o instalaţie de iluminat muzeistic cu spoturi şi iluminat exterior pentru punerea în valoare a faţadelor. Odată cu obţinerea autorizaţiei de construcţie, cel mai probabil în cursul lunii octombrie va fi emis ordinul de începere a lucrărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contractul privind dirigenţia şantierului de restaurare a Cazinoului din Vatra Dornei a fost semnat luni.
 Vizualizări articol: 3284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Contractul privind dirigenţia şantierului de restaurare a Cazinoului din Vatra Dornei a fost semnat luni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei