Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 183 (6893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Credinţă

ÎPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşii veniţi la hramul Mănăstirii Putna să asculte poruncile lui Dumnezeu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de credincioşi din întreaga ţară au venit miercuri, 15 august, la Mănăstirea Putna, „Ierusalimul neamului românesc”, pentru a participa la slujba de Adormirea Maicii Domnului. Credincioşii au umplut curtea mănăstirii încă de la primele ore ale zilei, mergând să se închine la icoana Maicii Domnului şi apoi la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, pe care a fost pusă coroana reconstituită a domnitorului. Pelerinii au ajuns la hramul Mănăstirii Putna din toate colţurile ţării, mulţi dintre ei fiind dintre cei care sunt plecaţi în străinătate, printre credincioşii veniţi la „Ierusalimul neamului românesc” aflându-se şi credincioşi din Ucraina sau Republica Moldova. Ca în fiecare an, curtea mănăstirii s-a umplut de pelerini îmbrăcaţi în costume populare.

Slujba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului a fost oficiată de un sobor de 55 de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Alături de preoţii din România şi de stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, au fost prezenţi preoţi şi stareţi de mănăstiri din Republica Moldova şi Ucraina.

În predica pe care ÎPS Pimen a susţinut-o în faţa miilor de oameni acesta le-a vorbit despre taina şi virtutea ascultării cuvântului lui Dumnezeu. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a spus pelerinilor că sunt multe virtuţi pentru care credincioşii trebuie să se străduiască, însă cea dintâi este virtutea ascultării de poruncilor lui Dumnezeu, „pentru că prin neascultarea poruncilor strămoşilor noştri a intrat păcatul în lume”. Înaltul ierarh le-a vorbit apoi credincioşilor despre Maica Domnului ca pildă de ascultare de poruncile lui Dumnezeu. „Prin ascultarea Maicii Domnului la vestea pe care i-a dat-o Arhanghelul Gavril, <vei naşte pe Fiul lui Dumnezeu>. <Cum?>, a întrebat, va fi posibil acest lucru şi i-a explicat pe cât a fost posibil, pentru că totuşi mintea omenească înţelege greu tainele lui Dumnezeu. Sf. Ioan Gură de Aur spunea că tainele lui Dumnezeu se înţeleg prin credinţă şi tăcere. Şi a spus Maica Domnului, fie mie, după cuvântul Tău, roaba Domnului sunt. Aşa a venit Mântuitorul Isus în lume, datorită dragostei Lui, dar acceptului, smereniei, ascultării Maicii Domnului. Maica Domnului, pildă de ascultare de poruncile lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Pimen.

 

ÎPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşi să meargă cât mai mult la spovedanie

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a făcut referire şi la reprezentările iconografie ale Maicii Domnului, care arată curăţenia trupească şi sufletească în care a trăit. „Şi-a trăit viaţa în cea mai desăvârşită curăţie trupească şi sufletească. De aceea în icoana Maicii Domnului vedem înscrise trei stele. Două pe umeri şi una în frunte. Adică fecioară înainte de naştere, fecioară în timpul naşterii şi fecioară după naştere. Taina lui Dumnezeu şi virtutea Maicii Domnului”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

De asemenea, ÎPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşi să meargă cât mai mult la spovedanie, pentru a fi „curaţi sufleteşte”. „Şi cine este omul fără greşeală? De o zi dacă ar fi viaţa lui şi tot are o greşeală. Și atunci alergăm la scaun de spovedanie. Și acolo ne mărturisim păcatele noastre cu căinţă. Și după ce preotul ascultă mărturisirea noastră, făcută cu căinţă, rosteşte cuvintele: te iert, te dezleg de toate păcatele tale mărturisite cu credinţă. Și atunci avem bucuria cea mai mare şi înţelepciunea lucrurilor. Deci, aşa trebuie să ne trăim viaţa creştină”, le-a transmis înaltul ierarh pelerinilor veniţi la Putna.

În final, ÎPS Pimen a subliniat faptul că bucuria sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost mărită şi de faptul că la Mănăstirea Putna a fost adusă coroana reconstituită a domnului Ștefan cel Mare „prin jertfa şi rugăciunea părintelui stareţ şi a obştii de aici şi a multor credincioşi”.

 

Îndemn către pelerini pentru a veni să vadă coroana reconstituită a domnitorului Ștefan cel Mare

La rândul său, stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, i-a îndemnat pe cei prezenţi să vină la Putna să vadă coroana reconstituită a lui Ştefan cel Mare, depusă în aceste zile pe mormântul voievodului, după care va fi expusă în muzeul mănăstirii. Melchisedec Velnic le-a vorbit pelerinilor şi despre bucuria redeschiderii circulaţiei feroviare pe ruta Suceava – Dorneşti – Putna. El a amintit că toţi cei care vor ajunge la Putna şi vor prezenta biletul de călătorie vor putea să intre gratuit la muzeul mănăstirii.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că la fel ca în fiecare an, printre miile de credincioşi s-au aflat şi mai mulţi oameni politici, senatorii PSD Ioan Stan şi Virginel Iordache, deputatul PSD Eugen Bejinariu, primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, deputaţii liberali Angelica Fădor şi Dumitru Mihalescul, dar şi preşedintele Pro România, Victor Ponta, alături de ceilalţi lideri ai partidului, Daniel Constantin şi Sorin Câmpeanu şi deputatul de Suceava Cătălin Nechifor. La slujba de la Mănăstirea Putna a participat şi prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, mai mulţi şefi de instituţii şi primari din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşii veniţi la hramul Mănăstirii Putna să asculte poruncile lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ÎPS Pimen i-a îndemnat pe credincioşii veniţi la hramul Mănăstirii Putna să asculte poruncile lui Dumnezeu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei