Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 183 (6893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Din altar

Apel al preoţilor la responsabilitate şi la grijă pentru ţară, la Liturghia catolică de Sf. Maria, de la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liturghia solemnă oficiată, miercuri, 15 august, la celebrarea Adormirii Maicii Domnului, de la Sanctuarul Naţional Marian de la Cacica, a fost totodată şi un îndemn al preoţilor la responsabilitate şi la pace, adresat în egală măsură enoriaşilor şi „autorităţilor civile”, care au luat parte la marea sărbătoare.

La Sfânta Liturghie Pontificală au fost prezenţi mii de pelerini din ţară şi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria şi Italia. Cel care le-a urat tuturor bun venit a fost episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, PS Petru Gherghel. „Autorităţilor civile”, respectiv reprezentanţilor autorităţilor centrale, judeţene şi locale, parlamentarilor de Suceava şi reprezentanţilor Uniunii Polonezilor din România, episcopul Gherghel le-a cerut să se roage împreună cu pelerinii la Fecioara Maria ca “să aibă grijă de România în acest moment istoric”.

“Avem nevoie de pace, avem nevoie de ocrotire, avem nevoie de familie, avem nevoie de comuniune”, a spus episcopul Petru Gherghel.

Pentru tineri, faţă de care Biserica Romano-Catolică arată o intensă preocupare, mesajul episcopului a fost să înveţe să nu se teamă.

“Astăzi, avem aici tinerii care se pregătesc pentru a întâmpina un mare eveniment, Sinodul Episcopilor dedicat tinerilor şi cu tineri, şi îi salutăm pe toţi. Bine aţi venit, dragi tineri, la Maica Domnului! Să învăţaţi să nu vă fie teamă, căci sunteţi fiii Maicii Preacurate şi ai Bisericii!”, le-a transmis prelatul.

 

Secolul trecut „a fost sângeros”, „secolul acesta nu promite nimic bun”

Despre responsabilitate, credinţă, evlavie, iubire, pace şi jertfă le-a vorbit credincioşilor preotul Irinel-Iosif Iosub, paroh al Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani şi decan al Decanatului de Roman, într-o predică presărată cu parabole. Preotul Iosub a arătat că, deşi secolul trecut a fost unul al marilor descoperiri ştiinţifice şi al progresului, „nu s-a pomenit un secol mai sângeros”, „iar secolul acesta nu promite nimic bun” şi omul, în ciuda bunăstării, nu este mai fericit. În cuvântul către credincioşi preotul a afirmat că omenirea „are nevoie de părinţi adevăraţi, de părinţi evlavioşi”, cu frică şi iubire de Dumnezeu, care „să conştientizeze marea responsabilitate şi demnitate pe care au primit-o de la Dumnezeu”, dar şi de mame “sfinte”, care “să-şi modeleze inimile după inima Mamei Cereşti” şi cărora „să nu le lipsească rozariul” din mâini şi din buzunare.

“O mamă credincioasă este tot ce poate avea omul mai scump şi mai sfânt pe acest pământ. Dar atenţie, credinţa provine din ascultarea voinţei divine, iar ascultarea voinţei divine nu elimină niciodată jertfa”, a spus preotul Iosub.

 

Liturghia Pontificală a fost concelebrată de circa 100 de preoţi şi episcopi

Cu amărăciune în glas, prelatul a afirmat că astăzi se vede  “o fugă generală de responsabilitate, jertfă şi sacrificiu” şi a subliniat că, în ciuda acestei fugi, suferinţa “nu ne va ocoli niciodată”.

Preotul a mai vorbit despre necesitatea curăţeniei spirituale şi trupeşti şi a unei educaţii a tinerilor pe baza principiilor creştine. 

La finalul predicii, cu entuziasm aplaudată de credincioşi, preotul Irinel-Iosif Iosub a atras atenţia că, în ciuda frumuseţii lor, „trandafirii au spini şi de multe ori se culeg cu lacrimi şi picături de sânge”.

La Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Cacica au participat arhiepiscopul şi mitropolitul de Bucureşti, IPS Ioan Robu, care a celebrat, în ziua de 15 august, 50 de ani de preoţie, episcopul de Szobathelyi, PS Janos Szekely, monseniorul Ionuţ-Paul Strejac, care lucrează în diplomaţia Sfântului Scaun, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iaşi şi aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate.

Dintre oficialităţi au fost la slujbă Petru Todosi, primarul comunei Cacica, reprezentanţii Uniunii Polonezilor din România, Victoria şi Ghervazen Longher, deputaţii PSD Alexandru Rădulescu şi Emanuel Havrici, secretarul de stat Eugen Uricec, fostul senator PSD Gavril Mîrza.

Manifestările s-au încheiat cu venerarea icoanei Fecioarei Maria, printr-o procesiune în jurul bisericii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.

Mai menţionăm că, pe parcursul zilei, mai mulţi pelerini au avut nevoie de ajutorul echipajului SMURD deoarece li s-a făcut rău din cauza căldurii.

Reamintim că Sanctuarul cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei Fecioarei Maria, copie fidelă a icoanei „Madona Neagră“ de la Czêstochowa (Polonia), adusă aici în anul 1809. Din anul 2001 are rangul de Basilica Minor, acordat de Papa Ioan Paul al II-lea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel al preoţilor la responsabilitate şi la grijă pentru ţară, la Liturghia catolică de Sf. Maria, de la Cacica.
 Vizualizări articol: 1061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Apel al preoţilor la responsabilitate şi la grijă pentru ţară, la Liturghia catolică de Sf. Maria, de la Cacica5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei