Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 180 (6890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege, ecologie şi bani

Ministrul Mediului: „Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepţie finală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punerea în funcţiune a depozitului de deşeuri de la Moara, până cel mai târziu la sfârşitul anului, şi a celui de la Pojorâta, până la 31 martie 2019, trebuie să fie priorităţile administraţiei judeţene, a declarat, ieri, la Suceava, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Gavrilescu a afirmat, în conferinţă de presă, că 31 martie 2019 este data limită la care Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava trebuie să funcţioneze pentru că, în caz contrar, banii europeni utilizaţi în acest proiect trebuie restituiţi şi România riscă declanşarea unei proceduri de infringement.

„Am tras un mare semnal de alarmă Consiliului Judeţean şi directorului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare (ADI) privind implementarea şi funcţionarea programului pentru care s-au accesat bani europeni din fostul POS de mediu şi actualul POIM. Judeţul Suceava este pe ultima sută de metri. (...) Am spus clar că trebuie şi dacă e nevoie să se deplaseze în fiecare săptămână la Bucureşti, să identifice soluţii pentru ca situaţia de la Pojorâta să fie rezolvată, la Moara proiectul să înceapă să funcţioneze, iar comisia de licitaţie, dacă este nevoie, să lucreze cum lucrăm şi noi, foarte multe ore pe zi, astfel încât contractul de gestiune să poată fi atribuit şi deja să se poată depozita în depozitul de la Moara. Sunt lucruri extrem de rapide pe care trebuie să le demareze cei implicaţi”, a declarat ministrul.

 

Ministrul ameninţă cu „controale incisive” şi amenzi

Graţiela Gavrilescu a spus că la întâlnirea cu primarii, pe care a avut-o anterior conferinţei de presă, le-a solicitat „să facă presiune pe conducerea ADI, astfel încât lucrurile să nu mai meargă cu spatele, ci să meargă pe repede înainte” pentru că „sunt lucruri extrem de serioase” şi nu mai este timp „de ambiţii personale sau ambiţii politice sau altfel de ambiţii”.

„Le-am spus clar că mă voi ţine de graficul pe care l-am propus, împreună cu comisarii Gărzii Naţionale de Mediu. Controalele vor fi la fel de incisive ca şi până acum, vom trage semnale de alarmă şi vom da amenzi până când vom intra în normalitate şi văd SMID-ul că funcţionează. De două ori riscăm aici, la Suceava, să avem probleme. O dată, să pierdem banii europeni, dacă SMID nu funcţionează şi să mai intrăm şi într-un infringement, dacă Pojorâta nu intră şi ea pe un făgaş normal. Cine are de pierdut? Întreaga comunitate pentru că statul o să trebuiască să-şi recupereze banii de la comunităţile care nu se implică suficient”, a spus Gavrilescu.

În opinia ei, la depozitul de deşeuri de la Pojorâta problemele ar fi fost rezolvate, dacă s-ar fi apelat la alte soluţii, iar în situaţia în care s-a ajuns acum, cu procese în instanţă, Consiliul Judeţean trebuie să găsească o cale de a ieşi din impas.

„Nu este atributul Ministerului Mediului, este atributul autorităţii locale şi în primul rând al Consiliului Judeţean şi i-am rugat astăzi să se deplaseze la Bucureşti, dacă este nevoie - şi este nevoie, chiar să ceară o opinie la Ministerul Justiţiei, oriunde, la toate ministerele, numai problema Pojorâtei să fie rezolvată. Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepţie finală astfel încât proiectul acesta să nu fie, Doamne fereşte, dezangajat şi să vedem că sumele le dăm înapoi la Comisia Europeană. I-am rugat să se deplaseze şi să vadă toate soluţiile care ar putea să existe pentru că pierderea unui astfel de proiect înseamnă foarte mulţi bani pentru judeţul Suceava”, a declarat ministrul Mediului.

 

Suceava riscă să fie obligată să restituie circa 60 de milioane de euro

Întrebată ce ar fi trebuit să facă administraţia judeţeană şi nu a făcut şi ce soluţii ar aduce drumurile la Bucureşti, ea a răspuns că: „eu nu pot răspunde pentru ce nu au fost capabili să facă alţii. Când nu ştim, mai luăm şi drumul Bucureştiului, că poate mai sunt unii să ne înveţe. Zic şi eu”.

În realitate, administraţia judeţeană, atât în acest mandat, cât şi în mandatul trecut, a fost în permanent contact cu Ministerul Mediului, cu Autoritatea de Management pe POS Mediu şi cu celelalte instituţii guvernamentale implicate în derularea proiectelor cu fonduri europene.

La această oră, situaţia de fapt este următoarea: licitaţia pentru desemnarea operatorului la depozitul de la Moara a fost contestată în data de 8 august, de către unul dintre participanţi, şi se aşteaptă răspunsul de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar pentru Pojorâta, instanţa a anulat, săptămâna trecută, hotărârea de Consiliu Local prin care terenul pe care s-a construit depozitul a fost atribuit Consiliului Judeţean. CJ urmează să facă recurs şi va solicita ca în proces să intre şi ADI pentru că în proiectul SMID sunt implicate şi cotizează toate administraţiile locale din judeţul Suceava. Valoarea totală a SMID în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro, fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).

Menţionăm că ministrul Graţiela Gavrilescu a fost însoţită, în vizita de lucru la Suceava, de Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Dorina Mocanu, director general la Direcţia Generală Evaluare Impact şi Controlul Poluării, Elena Mehedinţu, şef Serviciu emisii industriale - ANPM, Flavius Ardelean, directorul direcţiei Gestiunea Deşeurilor, Mihai Drăgan - Direcţia Comunicare, Transparenţă şi IT, Dorina Marica Grunfeld, consilier viceprim-ministru, şi Radu Stoian, consilier asistent la Direcţia Generală Evaluare Impact şi Controlul Poluării.

Delegaţia ministerială s-a întâlnit la Prefectură cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, cu membrii Colegiului Prefectural al judeţului Suceava şi cu operatori de salubritate din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Mediului: „Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepţie finală”.
 Vizualizări articol: 2117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ministrul Mediului: „Pe mine mă interesează ca Pojorâta să aibă proces-verbal de recepţie finală”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei