Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 179 (6889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În perioada 20-26 august

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 20-26 august, la Fălticeni, se va desfăşura a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Manifestarea reuneşte în urbea de pe Şomuz elevi şi tineri din diferite zone ale ţării, dar şi de peste hotare, membri ai unor trupe de teatru, studenţi la teatru însoţiţi de profesorii lor, trupe de actori profesionişti, solişti de muzică folk, regizori, actori, scenografi, solişti de operă.

În fiecare seară vor avea loc spectacole de teatru şi proiecţii de filme, iar în cursul zilei se vor desfăşura concursurile din festival, ateliere în care tinerii vor învăţa actoria împreună cu studenţii de la UNATC sau vor participa la workshopuri împreună cu nume cunoscute ale cinematografiei şi teatrului.

Şi pe cei mici îi aşteaptă surprize, cum ar fi piese de teatru pentru copii cu actori din Iaşi şi Republica Moldova, dar şi Fun4kids. În urma preselecţiilor, vor participa în concurs 11 trupe de teatru formate din liceeni şi studenţi din ţară şi străinătate, cu vârsta maximă 25 de ani.

 

11 trupe de teatru intră în competiţie pentru trofeul festivalului

Au fost selectate pentru faza finală a competiţiei trupele “Phantasia” din Craiova, cu piesa “Şantaj”, “Şapte” din Cluj-Napoca”, cu piesa “Taxi vinil”, “InVers” din Chişinău, cu “Romeo şi Julieta”, “Victoria Art” din Bucureşti, cu “Drum în jos cu înger”, “Cuibul Artiştilor Junior” din Bucureşti, cu piesa “Criminalii”, “Protha” din Panciu, cu “Eşti un animal Viskovitz”, „Ten Act” din Piatra Neamţ, cu „Nota vă rog”, „Difainii” din Iaşi, cu piesa „Five o clock”, „Luminătorul” din Focşani, cu piesa „Nota zero la purtare”, „Gong cARTe” din Râmnicu Sărat, cu „D-ale Carnavalului”, şi „Masquerade” din Caransebeş, cu „Doamna Ministru”.

Festivalul va avea două jurii, unul format din specialişti: Magda Catone - preşedinte, Brânduşa Novac, Ovidiu Cuncea, Lorette Enache şi Mihaela Acatrinei, şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost actori în trupa de teatru „Birlic”: Ana-Maria Fasolă, Stela Cora, Daniel Popa, Cosmin Ştefan, Lorena Saviuc şi Răzvan Conţu.

 

Teatru, film, muzică şi întâlniri de suflet

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul  manifestării, ne-a spus: “Este un festival care durează o săptămână, care a crescut de la prima ediţie până la a opta. Propunem nu numai teatru, propunem şi muzică, film artistic, întâlniri de suflet cu mari personalităţi, film documentar, spectacole pentru copii. Este un eveniment de foarte mare amploare, în programul festivalului regăsindu-se colaborări cu nume mari ale scenei româneşti, cu instituţii de prestigiu. Ne-am fi dorit şi spectacole stradale, aşa cum sunt la Festivalul de teatru de la Sibiu, asta implică şi o parte financiară mai serioasă. Este important că avem sponsorii tradiţionali şi un sponsor principal, şi astfel am reuşit să organizăm această ediţie.

Vom avea o conferinţă despre teatru cu actorul Dan Puric, printre invitaţii mei şi ai maestrului Dan Puric fiind doamna Draga Olteanu Matei, care în acest an împlineşte 85 de ani, şi doamna Cezara Dafinescu, care pe 4 august a împlinit 70 de ani şi ale cărei origini sunt din Fălticeni, tatăl ei fiind generalul Dafinescu, un nume important în istoria armatei. Cezara Dafinescu va fi şi în juriul festivalului, dar şi cu un spectacol, <Jumătatea mea, bărbatul>, în care îşi va povesti viaţa.

Începând cu ediţia a treia, în fiecare an avem cinemateca de noapte, de la ora 22,30. Continuăm proiectul cu câteva capodopere ale cinematografiei româneşti, în prima zi avem <Cel mai iubit dintre pământeni> cu Şerban Marinescu, care va fi prezent la festival.

Gala ne-am fi dorit să fie în aer liber, nu s-a putut. Avem ca invitaţi solişti de la Opera Naţională din Iaşi, pentru care îi mulţumesc doamnei Beatrice Rancea, directoarea Operei Naţionale Române Iaşi. Anul acesta festivalul este realizat în cooperare cu Ateneul din Iaşi, pentru care îi mulţumesc managerului Andrei Apreotesei şi lui Daniel Şandru, cel care conduce Departamentul Centenar la Primăria Iaşi.

Ca noutăţi, vor fi două jurii, juriul mare va fi format din actori şi regizori, oameni care ştiu ce să jurizeze, şi juriul tinerilor, format din tineri actori sau studenţi la actorie care au fost în trupa de teatru Birlic. Vor fi două săli de spectacole, cea a Centrului Cultural <Grigore Vasiliu Birlic> şi sala <Draga Olteanu Matei>, ceea ce a permis creşterea numărului de evenimente organizate.

Sunt 350 de tricouri personalizate, tricoul este un pic diferit faţă de ceilalţi ani. Am venit cu o carte de joc, cartea de B, o caricatură a lui Birlic cu o inimioară. Birlicul vine de această carte, <B>-ul, Birlic, era în vechime cartea cea mai mare dintr-un joc de cărţi şi de acolo îi vine porecla maestrului, numele de acasă fiind Grigore Vasiliu.

Intrarea la spectacole este gratuită, invitaţii şi locuri rezervate în primele rânduri fiind doar pentru personalităţile invitate şi sponsorii manifestării”.

 

Spectacole de referinţă în Festivalul Internaţional de Teatru

Festivalul va fi deschis luni, 20 august, la ora 12,30, la Sala “Aurel Băeşu”, cu vernisajul expoziţiilor “Regina Maria – Regina Soldat” şi „Unora le place… Hazul”. În cadrul expoziţiei “Regina Maria – Regina Soldat” vor fi prezentate 24 de imagini inedite surprinse de corespondenţii de război pe front, cu regina Maria, cea care a mers pe front, umăr la umăr cu soldaţii români, în Primul Război Mondial, pentru a le ridica moralul şi pentru a-i îngriji pe cei răniţi. În ce-a de-a doua expoziţie, tulceanul Doru Axinte, născut la Fălticeni şi cunoscut în întreaga lume pentru premiile obţinute la saloanele internaţionale de grafică satirică, ne propune o întâlnire cu umorul prin mai multe lucrări reunite sub genericul „Unora le place… Hazul”. Tot în aceeaşi zi, artistul plastic humorean Radu Bercea va vernisa la sala “Draga Olteanu Matei” o expoziţie de acuarelă.

Printre spectacolele de teatru şi manifestările care vor avea loc în această perioadă se numără spectacolul „Steaua fără nume”, regia Andrei Ciobanu, jucat de actorii de la Ateneul din Iaşi, luni, 20 august, festivalul “Folkever”, lansarea cărţii “10 ani – antologie de poezie”, autor Ioan Mateiciuc, şi piesa de teatru a “Ateneului din Iaşi”,“Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea, care vor avea loc marţi. 

Miercuri, 22 august, trupa “Ghioceii” din Chişinău invită copiii la “Transformările magice”, Dana Săvuică va lansa cartea “Din călătoriile unei femei cu suflet de copil”, urmată de spectacolul “The Show must go on”, în regia Magdei Catone şi avându-i în rolurile principale pe Elena şi Vadim Rusu. Seara se va încheia cu vizionarea filmului “Octav”, în regia lui Serge Ioan Celebidachi.

Joi, teatrul “Guguţă” din Chişinău va prezenta pentru copii piesa “Comoara tâlharului”. De la ora 16,00, va avea loc lansarea cărţilor “Mihai I al României - Regele nostru” şi “Regele, comuniştii şi coroana”, invitaţi fiind prof. univ. dr. Doru Tompea, conf. univ. dr. Dan Dascălu, dr. Alexandru Muraru, prof. univ. dr. Daniel Şandru. Seara, Trupa “Ghioceii” din Hânceşti, Basarabia, va prezenta spectacolul “Revizorul”, Teatrul Municipal “Dan Alexandrescu” din Roman va prezenta spectacolul “D-ale Carnavalului”, iar cinemateca de noapte propune filmul “Ocolul Pământului în balon”, proiecţia având loc în prezenţa regizorului filmului, Brânduşa Novac. 

Vineri, 24 august, de la ora 16,00 vom descoperi România împreună cu irlandezul Peter Hurley, de la ora 19,00 va avea loc premiera spectacolului “Jocul de-a vacanţa” al trupei “Birlic” din Fălticeni, urmată de la ora 21,00 de Gala decernării Premiilor Festivalului “Birlic”. În recital vor fi soliştii Operei Naţionale din Iaşi: Cristina Grigoraş (soprană), Andrei Fermeşanu (tenor), Jean Kristof Bouton (bariton) şi Adina Alupei (pian). Seara se va încheia cu spectacolul Jazz pe înţelesul tuturor.

În ziua a şasea, de la ora 16,00, va avea loc proiecţia documentarului “Radu Bercea – un destin”, iar de la ora 19,00 va avea loc spectacolul “Jumătatea mea, bărbatul” de George Arion, regia Toma Enache, în cadrul căruia iubitorii de teatru o vor revedea pe Cezara Dafinescu.

Duminică, 26 august, Ateneul din Iaşi va încheia a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” cu piesa “Măturător de praf de stele”, în regia lui Andrei Ciobanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei