Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 179 (6889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învăţământ profesional

Ce meserii caută elevii care se înscriu la profesională. Pentru sudor, zugrav, pădurar sau dulgher poţi număra candidaţii pe degete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional cu durata de 3 ani a luat sfârşit, fiind ocupate aproximativ jumătate din locurile disponibile în liceele din judeţ.

Absolvenţii claselor a VIII-a care nu vor să urmeze un liceu, în schimb vor să înveţe o meserie, s-au înghesuit la câteva specializări despre care cred că le vor deschide mai multe uşi în viaţă. Mulţi cu gândul la străinătate, alţii cu gândul la o meserie care să le permită integrarea rapidă pe piaţa muncii şi bani frumoşi, 866 de elevi au ales învăţământul profesional (dintre care 39 la cel dual).

Cea mai căutată specializare rămâne Mecanic auto, cu 366 de elevi înscrişi în prima etapă de admitere. De altfel şi numărul de locuri alocate acestei calificări profesionale a fost foarte ridicat - 490 - atât datorită cererii pe piaţă, cât şi atractivităţii domeniului în rândul adolescenţilor.

Bine a mers şi specializarea de Bucătar (chelner) - vânzător în unităţi de alimentaţie, unde s-au înscris 115 elevi pe cele 182 de locuri disponibile.

57 de elevi au ales Confecţioner produse textile, iar 37 au mers spre Lăcătuş mecanic - prestări servicii. În proporţie de 100% s-au ocupat locurile pentru Cofetar - patiser şi Bucătar.

 

Domenii ocolite de adolescenţi

La polul opus sunt specializările ocolite de absolvenţii claselor a VIII-a, unde poţi număra pe degete numărul candidaţilor.

Fie neatractive pentru cei tineri, fie nepromovate suficient, Zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, Fierar betonist - montator prefabricate, Dulgher - tâmplar - parchetar nu au atras nici măcar un candidat, toate locurile disponibile fiind reportate pentru etapa a II-a de admitere.

Nici specializările de Sudor, Preparator produse din carne şi peşte, Pădurar, Instalator instalaţii de încălzire centrală, Electrician constructor nu i-au impresionat pe adolescenţi, adresabilitatea fiind foarte mică.

Cât despre învăţământul profesional dual, din toamna anului viitor, la solicitarea agenţilor economici din judeţ vor funcţiona trei noi clase de învăţământ profesional dual, elevii urmând să fie pregătiţi pentru calificările de filator, confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori şi mecanic auto. Pentru Mecanic auto, de la Colegiul „Al. I. Cuza” Suceava s-au ocupat aproape toate locurile, în schimb Confecţioner articole din piele şi înlocuitori, de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, nu a prins deloc în rândul elevilor. Nici un elev nu a ales această specializare.

 

În septembrie începe a II-a etapă de admitere

Absolvenţii de gimnaziu care vor să înveţe o meserie se pot înscrie în continuare în învăţământul profesional. Sesiunea de toamnă a admiterii începe în septembrie, iar elevii interesaţi se pot înscrie în clasele de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă.

La nivelul judeţului, din cele 1.680 de locuri disponibile, 816 au rămas neocupate şi vor fi scoase la bătaie în etapa a doua de admitere în învăţământul profesional.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava (IŞJ) Suceava, pe 5 septembrie este programată înscrierea elevilor la unităţile şcolare unde există locuri libere, pe 6 septembrie se desfăşoară probele suplimentare (dacă numărul elevilor înscrişi depăşeşte numărul locurilor libere), iar pe 7 septembrie are loc repartizarea de către comisia de admitere judeţeană a elevilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare.

Locurile libere în fiecare liceu, pe fiecare specializare în parte, pot fi consultate pe pagina Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava - www.isj.sv.ro.

 

Avantaje pentru elevi

Avantajele învăţământului profesional sunt destul de multe, printre ele regăsindu-se şi bursa profesională de 200 de lei, certificate de calificare profesională, posibilitatea efectuării de practică în condiţii de muncă reale etc.

Mai mult, printr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Educaţiei, se propune majorarea cuantumului bursei profesionale pentru frecventarea învăţământului profesional, inclusiv dual, de la 200 de lei la 250 de lei lunar.

Poate cel mai important, însă, este faptul că diploma obţinută de absolvenţi (atestatul de certificare profesională) este recunoscută atât în ţară, cât şi în Uniunea Europeană.

Aceste beneficii sunt evidenţiate şi de către directorii liceelor, care duc muncă de convingere cu absolvenţii de gimnaziu care nu au fost admişi la liceu, pentru a opta pentru aceste clase de meseriaşi.

De partea cealaltă, pentru învăţământul dual, elevii primesc o bursă de 400 de lei pe lună (200 de lei de la sistemul de stat şi 200de lei de la agentul economic). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce meserii caută elevii care se înscriu la profesională. Pentru sudor, zugrav, pădurar sau dulgher poţi număra candidaţii pe degete.
 Vizualizări articol: 1501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce meserii caută elevii care se înscriu la profesională. Pentru sudor, zugrav, pădurar sau dulgher poţi număra candidaţii pe degete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei