În contextul în care anotimpul cald și temperaturile ridicate cresc frecvența afecțiunilor digestive, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava face o serie de recomandări care ne pot ține departe de îmbolnăviri.
Potrivit reprezentanților instituției, lipsa unei igiene personale stricte, consumul legumelor și fructelor nespălate suficient, nepregătite corespunzător sau neprotejate de temperaturile mari pot duce la apariția unor boli infecțioase, în special boli diareice acute, toxiinfecții alimentare etc.
„Este perioada de vară, este sezon cald, când circulația microbilor, a virusurilor care provoacă diverse afecțiuni digestive se intensifică și, de aceea, în afara toxiinfecțiilor alimentare, înregistrăm o oarecare creștere a numărului de cazuri de meningită acută virală. Noi le investigăm pe toate cu laboratorul și în mare parte este vorba de virusul Coxsackie, cel care a mai circulat la noi în județ. Dorim să reiterăm către populație o serie de recomandări privind normele de igienă alimentară, de igienă personală, spălarea mâinilor, spălarea cu atenție a fructelor, inclusiv pepenele verde, a legumelor, păstrarea alimentelor la frig, în condiții corespunzătoare”, a transmis dr. Cătălina Zorescu, directorul executiv al instituției.
În luna iulie, la nivelul județului Suceava au fost înregistrate 13 cazuri de meningită, cu forme ușoare și forme medii, la copii, fără legătură epidemiologică între ele.
Tot pentru a preveni evoluția unor focare epidemice de afecțiuni digestive specifice sezonului, pe toată perioada verii DSP Suceava va monitoriza și evoluția cazurilor de boală diareică acută.
Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri deosebite și nu se înregistrează creșteri deosebite față de anul precedent.
Trei focare de toxiinfecție alimentară
Cătălina Zorescu a mai precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că în ultima perioadă s-au înregistrat trei focare de toxiinfecție alimentară în județ, la trei pensiuni turistice din Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului. Formele de îmbolnăvire au fost ușoare, iar pacienții au răspuns foarte bine la tratamentul simptomatic. În urma unor controale efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, fiind aplicate sancțiuni contravenționale.
”Recomandăm turiștilor și pensiunilor totodată să evite mâncărurile care se pretează la o contaminare ușoară. Sunt de evitat maionezele, sosurile, înghețata preparată în condiții artizanale, cremele”, a mai completat Zorescu.