Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 169 (6879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Câmpulung Moldovenesc

Trei zile de folclor internațional și tradiții, la a XXIX-a ediţie de „Întâlniri Bucovinene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 2400 de artiști din țară și de peste hotare au cântat, dansat și încântat publicul la cea mai amplă manifestare de punere în valoare a tradițiilor, muzicii și dansurilor populare - Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XXIX-a ediţie, s-a desfășurat timp de trei zile în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, muzica, forfota și buna dispoziție persistând în ciuda numeroaselor averse de ploaie.

Asta deoarece pe scena amplasată în capătul esplanadei pietonale, între sediul Primăriei și Casa de Cultură, având în spate celebra statuie „Dragoș Vodă și zimbrul”,  au urcat o mulțime de artiști îndrăgiți și grupuri talentate, care au reușit să capteze mereu atenția publicului, care i-a răsplătit cu aplauze.

Festivalul organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina” reprezintă un eveniment cultural multietnic care nu are echivalent în Europa, dar şi o îndelungată istorie a legăturilor între ţările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria şi Ucraina), care are ca scop protejarea, conservarea şi promovarea folclorului local și al emigranţilor bucovineni din aceste ţări.

Festivalul care are loc la poalele Rarăului de aproape 30 de ani demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înţelegerii şi cunoaşterii, respectului reciproc, toleranţei în convieţuire şi bunei vecinătăţi între diferitele grupuri etnice.

Diversitatea etnică și culturală din Bucovina a fost subliniată și prin prezența a numeroase trupe ale minorităților conlocuitoare din județ, precum Cervona Kalena din Negostina ori Kolomeika din Siret, dar și numeroase ansambluri din țările partenere – Jutrzenka și Echo Bukowiny din Polonia,  Cheremhyna, Bereginia, Ruta, Rodyna și Perlyna Karpat din Ucraina, ori ansamblurile Opincuța și Țărăncuța, din Republica Moldova.

Din program nu au lipsit nici recitalurile unor nume celebre ale muzicii populare din Bucovina -   Angelica Flutur, Ana Ilca Mureșan, Sorin Filip și Dana Dăncilă, ori profesioniștii Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu focuri de artificii, iar cea de duminică cu Festivitatea de premiere a Festivalului – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc” ediţia a XVI-a, la care au concurat 71 de grupuri folclorice de amatori, care s-au situat pe locul I la fazele zonale.

 

Minunile artizanale de la Târgul Meşterilor Populari

În cadrul evenimentului  din Câmpulung Moldovenesc a fost organizat şi un interesant Târg al Meşterilor Populari, care au pus la dispoziția celor interesați fel de fel de obiecte decorative sau practice, lucrate manual, în lut, lemn, os, piele sau coajă de ou, ceară de albine și multe alte elemente care, în mâinile lor dibace, au devenit obiecte de artă.

Opincuțele de lut „Bucovina”, cu frumoase buchețele de flori, alături de oale și vaze din lut, care au prins formă în mâinile meșterului Dumitru Paşcaniuc, din vestitul centru de ceramică Marginea, ori poșetele cu blană de dihor sau cu animale totemice, create de meșterul pielar, dar și tâmplar Liviu Sahlean concurau cu realistice sculpturi din lemn – urși, bufnițe ori grupuri compacte de hribi, dar și cu fragile lumânări și crucifixe făcute din ceară de albine, de apicultorul Ciprian Purțuc.

Fiecare dintre meșterii prezenți avea cu ce se mândri, toţi fiind aleși „pe sprânceană” de specialiștii Centrului Cultural Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei zile de folclor internațional și tradiții, la a XXIX-a ediţie de „Întâlniri Bucovinene”.
 Vizualizări articol: 1573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei zile de folclor internațional și tradiții, la a XXIX-a ediţie de „Întâlniri Bucovinene”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei