Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 167 (6877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Monahia dr. Gabriela Platon, noua stareţă a Mănăstirii Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monahia dr. Gabriela Platon este noua stareţă a Mănăstirii Voroneţ. Joi seară, 26 iulie, în ajunul sărbătorii Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, a avut loc momentul solemn al instalării noii stareţe, un moment de bucurie duhovnicească, dar şi de mare responsabilitate. Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, monahia dr. Gabriela Platon a fost instalată ca stareţă a Mănăstirii Voroneţ, preluând responsabilităţile de la stavrofora Irina Pântescu, stareţa acestei mănăstiri 27 de ani, încă de la reînfiinţarea mănăstirii, în anul 1991. ÎPS Pimen a oficiat, alături de un grup restrâns de preoţi, slujba de hirotesie a noii stareţe. După citirea şi înmânarea deciziei de numire în funcţia de stareţă şi a bastonului monahal, monahia dr. Gabriela Platon a fost aşezată în strana stareţei din biserica Mănăstirii Voroneţ. Monahia dr. Gabriela Platon a spus că „acest transfer de responsabilizare este, de fapt, rânduiala lui Dumnezeu, este timpul hotărât de El”.

 

Dublă sărbătoare

A fost voia măicuţei Irina Pântescu ca instalarea maicii Gabriela Platon în funcţia de stareţă a Voroneţului să se facă în ziua în care, acum 37 de ani, măicuţa Irina „s-a unit cu Hristos”. „Este sărbătoarea nunţii cu Hristos a măicuţei stareţe, care împlineşte 37 de ani de la călugăria făcută, nevoit, de-abia după întoarcerea din prigoana decretului 404/1959, când a stat la Golia 12 ani în pribegie”, ne-a spus monahia Gabriela, care a completat că nu pare să fie „dragoste de mamă mai mare decât aceea de a-şi transfera propria sărbătoare pe fiica pe care şi-a crescut-o lângă zidurile mănăstirii de 27 de ani, de la reînfiinţarea Mănăstirii Voroneţ, în anul 1991”. Noua stareţă a Voroneţului a mai adăugat că aşa cum „măicuţa stareţă stavrofora Irina Pântescu a spus în anul 1991, când a fost instalată la Voroneţ, că <adevăratul stareţ al Voroneţului este Sf. Daniil Sihastrul>”, tot aşa şi ea spune acum, la ceas plin de emoţie, „că Voroneţul îi are ca stareţi pe Sf. Daniil Sihastrul, pe măicuţa stavrofora Irina Pântescu ...” şi că ţelul său este acela de a duce mai departe ceea ce a început şi realizat „vrednica, dinamica şi foarte puternica în Duh Sfânt, prima stareţă a Voroneţului, după o pauză de 206 ani, stavrofora Irina Pântescu”, ţel care poate fi îndeplinit „împreună cu Sfinţia Sa şi cu minunata obşte a Voroneţului”. Conform rânduielii bisericeşti, obştea mănăstirii a făcut, la final, metanie şi a luat binecuvântare de la noua stareţă. Monahia dr. Gabriela Platon a primit ascultarea de stareţă în urma retragerii stavroforei Irina Pântescu, care va împlini pe 28 septembrie anul acesta venerabila vârstă de 86 de ani.

 

Studii temeinice

Stareţa Mănăstirii Voroneţ, monahia dr. Gabriela Platon, s-a născut pe 4 iulie 1963. Din CV-ul maicii stareţe dr. Gabriela Platon extragem câteva date. Între anii 1978 – iunie 1982, a urmat studii liceale, la Liceul „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ. În perioada octombrie 1991 – septembrie 1995, a urmat studii de licenţă la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă – Litere. Este licenţiată în Teologie şi Filologie cu lucrarea: „Vocaţia monahală în BOR astăzi”. În perioada octombrie 2001 – iunie 2006,  urmează studii de licenţă la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, Specializarea Istorie - filozofie. A fost licenţiată cu lucrarea „Monografia Mănăstirii Voroneţ”. Din septembrie 2005 până în septembrie 2006, a urmat un curs de muzeografie şi conservare, MCC - Centrul pentru Formare, Educaţie permanentă şi Management în domeniul culturii al Patriarhiei Române. A primit atestat în muzeografie cu lucrarea: „Conservarea şi valorificarea patrimoniului Sfintei Mănăstiri Voroneţ”. În perioada noiembrie 2007 – februarie 2010, a urmat un masterat la Universitatea „Ştefan cel  Mare” din Suceava: „Studii globale. Cultură şi comunicare". Lucrarea de disertaţie: „Dialogul culturilor şi civilizaţiilor: Sfânta Mănăstire Voroneţ”.

 

Pe 2 aprilie 1991 a păşit pe poarta Mănăstirii Voroneţ

În perioada 8 septembrie 1982 – 2 aprilie 1991 a slujit la Mănăstirea Moldoviţa şi ca monahie a făcut ascultări monahale, ghidaj, secretariat. Pe 2 aprilie 1991 a păşit pe poarta Mănăstirii Voroneţ, unde a fost monahie muzeograf (ascultări monahale, muzeografie, secretariat, tipicăriţă, responsabil cu comunicarea). Între anii 2008 – 2012 a urmat şcoala doctorală la Universitatea „Ovidius” Constanţa, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Teza de doctorat: „Imagine şi simbol în fresca Voroneţului - de la mărturia vechilor greci la mărturisirea patristică”. Din septembrie 2008 şi până în martie 2010 a urmat un curs de Conservator de obiecte de patrimoniu, MCC Centrul pentru Formare, Educaţie permanentă şi Management în domeniul culturii al Patriarhiei Române. A primit atestat cu lucrarea: „Valorificarea Patrimoniului mobil reconstituit al Sfintei Mănăstiri Voroneţ. Argument şi program pentru  expoziţia muzeală”. În august 2009, la Constanţa, a urmat Programul naţional de training în autorat ştiinţific în cadrul proiectului „Doctoratul în Şcoli de Excelenţă – Evaluarea calităţii cercetării în universităţi  şi creşterea vizibilităţii prin publicare ştiinţifică”. Cunoscătoare a patru limbi de circulaţie internaţională (franceză, engleză, germană, italiană), maica stareţă Gabriela Platon este o fire sociabilă, antrenantă, un bun organizator, om cu iniţiativă şi poate oricând întreţine relaţii de colaborare internaţionale, fiind uşor adaptabilă. Până acum a fost dirijor al corului monahal Voroneţ, dar şi pictor de icoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monahia dr. Gabriela Platon, noua stareţă a Mănăstirii Voroneţ.
 Vizualizări articol: 5041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Monahia dr. Gabriela Platon, noua stareţă a Mănăstirii Voroneţ4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei