Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 163 (6873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

„Olăritul, tradiţie şi contemporaneitate”

Demonstraţii de olărit, făcute de un meşter sucevean de la Marginea, în centrul Constanţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de trei zile, constănţenii, dar şi vizitatorii veniţi la malul Mării Negre au putut vedea cum lutul prinde formă şi se transformă în trainice oale de sarmale, vaze de flori sau căni, sub mâna dibace a unui meşter olar sucevean.

Invitat să participe la manifestarea „Olăritul, tradiţie şi contemporaneitate”, Dumitru Paşcaniuc, din vestitul centru de ceramică Marginea, a mers nu doar cu ceramică roşie, smălţuită, de uz gospodăresc, dar şi decorativă, ci şi cu roata olarului, cu care a făcut demonstraţii în faţa Muzeului de Artă Populară Constanţa. Meşterul popular sucevean a făcut deplasarea la Constanţa cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina.

Evenimentul face parte din seria manifestărilor culturale din acest sezon estival organizate de Muzeul de Artă Populară Constanţa sub genericul „Meşteşuguri tradiţionale. Utilitar şi decorativ”.

Alţi meşteri participanţi au venit din faimosul centru de olari Horezu (Vâlcea) - Gheorghe şi Maria Iorga, în vreme ce de la Corund (Harghita), a participat Iosef Molnoş.

Prin aducerea în faţa publicului a acestor familii de olari, care transmit din generaţie în generaţie meşteşugul modelării lutului (bărbaţii modelează la roată, iar femeile şi copiii se ocupă de decorarea ceramicii), Muzeul de Artă Populară Constanţa şi-a propus să ofere o privire de ansamblu asupra evoluţiei şi continuităţii meşteşugului olăritului în timp, în formele sale autentice.

Cei interesaţi să vadă evoluţia în timp a acestui meşteşug pot admira în expoziţia de bază a Muzeului de Artă Populară Constanţa piese de ceramică reprezentative pentru centrele de olărit din Oltenia, Moldova şi Transilvania, inclusiv spectaculoasa ceramică galiţiană de tip Kuty, lucrată în Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demonstraţii de olărit, făcute de un meşter sucevean de la Marginea, în centrul Constanţei.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Demonstraţii de olărit, făcute de un meşter sucevean de la Marginea, în centrul Constanţei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei