Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 161 (6871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Turism

Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu le recomandă pelerinilor să viziteze Biserica "Sf. Ilie" din Şcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu le recomandă pelerinilor care vizitează judeţul Suceava să includă în traseul lor şi ctitoria domnitorului Ştefan cel Mare, Biserica "Sf. Ilie", din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia. Bogdan Gheorghiu a precizat că astăzi, 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, iar mii de familii îi sărbătoresc pe creştinii care poartă numele acestui sfânt. „Sfântul Ilie a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab, el fiind fiul unui preot. Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peşterii sale hrănit de corb, fie în carul de foc în care a fost răpit la cer. Sfântul Ilie este socotit şi protopărintele monahismului creştin”, a ţinut să precizeze Bogdan Gheorghiu. El a spus că Biserica „Sfântul Ilie”, din satul Sfântu Ilie, este o biserică ctitorită în anul 1488 de către domnitorul Ştefan cel Mare, fiind situată la o distanţă de 1,5 km nord-vest de municipiul Suceava.

Această ctitorie a funcţionat ca mănăstire de călugări până la 29 aprilie 1785, când a fost desfiinţată de austrieci, iar biserica mănăstirii a devenit biserică parohială. Ansamblul Bisericii "Sf. Ilie" din Sfântu Ilie a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2015. Pe locul actualei biserici, după cum au dovedit cercetările arheologice efectuate la sfârşitul secolului al XX-lea, a existat o construcţie de lemn pe temelie de piatră care a fost distrusă posibil în urma unui incendiu. De precizat că pe peretele de vest al bisericii, lângă uşă, este înfăţişat ctitorul bisericii ţinând biserica în mâna stângă şi călăuzit de Sfântul Ilie la tronul Mântuitorului. În spatele ctitorului, pe peretele sudic apar fiii săi, Bogdan şi Ştefăniţă, ambii reprezentaţi maturi, şi doamna Maria Voichiţa, soţia voievodului. „În anul Centenarului, îi invit pe toţi sucevenii, pe  turiştii români şi străini să descopere comorile trecutului, să viziteze această ctitorie a lui Ştefan cel Mare mai puţin cunoscută şi promovată, dar nu mai puţin importantă pentru istoria noastră. Tuturor sucevenilor care poartă numele sfântului Ilie le urez sănătate şi multe bucurii”, a mai declarat deputatul PNL de Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu le recomandă pelerinilor să viziteze Biserica "Sf. Ilie" din Şcheia.
 Vizualizări articol: 1709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu le recomandă pelerinilor să viziteze Biserica "Sf. Ilie" din Şcheia3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei