Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 157 (6867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Protecţia Copilului Suceava

Zeci de centre vizitate şi sute de participanţi, în cadrul Campaniei „Porţi deschise spre voluntariat”, ediţia a IV-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania „Porţi deschise spre voluntariat”, ediţia a IV-a, organizată, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a fost şi în acest an un succes. Ecoul acelor zile, după cum spun organizatorii, va rămâne în inimile celor care au beneficiat de campanie, persoanele instituţionalizate în zeci de centre şi servicii sociale, dar şi în inimile organizatorilor şi sutelor de participanţi, de voluntari. Scopul acestei campanii a fost acela „de a da transparenţă serviciilor oferite, de a facilita schimburi de experienţă, dar şi de a implica societatea civilă în acţiunile şi proiectele noastre”.

 

„100 de ani de voluntariat la Blijdorp România”

Prima vizită a fost la Complexul terapeutic Blijdorp - O Nouă Viaţă Suceava, un model de bune practici pentru întreaga ţară. Delegaţia conducerii DGASPC, însoţită de alţi angajaţi, împreună cu consilierul judeţean Laura Cătălina Culipei, precum şi numeroşi voluntari din cadrul organizaţiilor şi instituţiilor partenere, dar şi oaspeţi din cadrul DGASPC Neamţ, au păşit pragul acestui complex, unde au putut vedea programele beneficiarilor în ceea ce priveşte activitatea terapeutică, dar şi atelierele de lucru pe grupe de vârstă. Mottoul zilei a fost „100 de ani de voluntariat la Blijdorp România” şi a animat spiritul tuturor celor prezenţi.

Următoarea oprire a fost la Centrul Terapeutic Modular pentru Copilul cu Nevoi Speciale Amadeus Siret, unde copiii au desfăşurat activităţi de desen, pictură, colaje, activităţi de stimulare senzorială (modelaj), jocuri sportive. Alături de copiii din cadrul centrului terapeutic au participat elevi de clasa a IV-a, coordonaţi de prof. Mihaela Cost, în cadrul protocolului de colaborare ,,Micii voluntari ai binelui“, precum şi voluntari din cadrul Fundaţiei Umanitare ,,Eagle House’’ Siret, coordonaţi de Liviu Humeniuc, în cadrul protocolului de colaborare ,,Uniţi în cuget şi simţiri”.

 

Colaborare

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane Adulte cu Handicap O Nouă Viaţă Siret a fost gazdă primitoare pentru cei care au trecut pragul caselor care ocrotesc adulţi cu dizabilităţi. În cadrul campaniei au fost vizitate două dintre locaţiile centrului, casele Manion şi Kincasslagh, unde oaspeţii au admirat structura arhitectonică a caselor, modul de lucru al personalului, au discutat cu tinerii asistaţi ai centrului, au fost împărtăşite impresii, tinerii fiind foarte încântaţi de vizitatori.

La CRRN O Nouă Şansă Todireşti a fost o zi obişnuită în cadrul centrului, dar şi de sărbătoare, deoarece beneficiarii au primit oaspeţi aşteptaţi atât din partea Consiliului Judeţean Suceava şi a DGASPC, dar şi din partea colegilor din centre aparţinând DGASPC Neamţ, din cadrul şcolilor partenere, al ONG-urilor şi al instituţiilor partenere. De asemenea, la CRRN Costâna voluntarii au găsit, alături de beneficiarii centrului care se bucurau de ziua însorită în curtea centrului, şi oaspeţi din comunitate: elevii de la Şcoala Gimnazială Todireşti, dar şi conducerea DGASPC, însoţită de alţi invitaţi.

 

„Centenar prin ochi de copil”

Campania „Porţi deschise spre voluntariat” a continuat cu alte acţiuni, precum premierea copiilor din reţeaua de asistenţă maternală care au participat la concursul de desen ”Centenar prin ochi de copil”, dar şi a celor trei copii ale căror desene au ocupat locurile I, II şi III, cei trei tineri talentaţi fiind premiaţi de Fundaţia „Te Aud România”. Gabriela Popescu, preşedintele fundaţiei, i-a oferit fiecăruia cadouri personalizate.

Ziua de 22 mai a continuat cu vizite în centrele: Centrul Maternal Suceava, Centrul de Plasament ”Speranţa”, Casa de tip familial ”Colţ Alb”, Centrul de recuperare Helpautism, Centrul ”Micul Prinţ” şi Centrul de Primire în regim de urgenţă a copilului, abuzat, neglijat sau exploatat, toate din municipiul Suceava, Centrul „Sfântul Nicolae”, aparţinând Fundaţiei FARA, tot din municipiul Suceava, ultima oprire fiind la Centrul de Recuperare şi Reabilitarea Neuropsihiatrică Zvoriştea (pentru adulţi).

La Centrul de Plasament „Speranţa”, oaspeţii au pus întrebări, au dorit să vadă registrul copiilor internaţi în centru de la înfiinţare şi până în zilele noastre, au făcut schimb de impresii. Oaspeţii au putut vizita atât camerele de locuit ale copiilor care erau la şcoală, cât şi bucătăria, dar au aflat şi povestea proiectului de mediu implementat cu sprijinul Fundaţiei Speologice Bucovina, prin înfiinţarea atât a unei grădini de flori, cât şi a unei grădini de legume cu rol terapeutic în perimetrul centrului. Au fost vizitate, pe rând, şi celelalte locaţii ale serviciului.

La Centrul „Sfântul Nicolae” al Fundaţiei FARA a fost admirată locaţia aşezată într-o oază de verdeaţă, în apropierea şi cu vederea spre Cetatea de Scaun, s-au pus multe întrebări despre modul de lucru, despre serviciile oferite atât copiilor ocrotiţi în sistemul de protecţie, cât şi copiilor cu dizabilităţi din comunitate, precum şi tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie.

 

„Români cu care ne mândrim”, la Rădăuţi

În cea de a treia zi de campanie dedicată porţilor deschise spre voluntariat, însoţiţi de invitaţii DGASPC Suceava, de colegi din cadrul DGASPC Neamţ şi Vaslui, parteneri din cadrul Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane, din cadrul ISU şi al Jandarmeriei Suceava, dar şi din cadrul Serviciului Probaţiune Suceava, precum şi de persoane din comunitate care au aflat de campanie şi au dorit să viziteze centrele sucevene, cu toţii s-au deplasat la CRRN Mitocu Dragomirnei (pentru adulţi cu dizabilităţi), la LMP (locuinţa maxim protejată), aflată în aceeaşi curte.

Cel de-al doilea centru vizitat a fost Centrul de Plasament „Mihail şi Gavril” Solca, unde vizitatorii au fost întâmpinaţi de copii şi tineri cu câte un citat sub formă de felicitare, i-au văzut în cadrul atelierului de creaţie, dar şi în atelierul de tâmplărie, unde au fabricat împreună cu meşterul lor rafturi de lemn. Acest centru urmează a fi restructurat, iar beneficiarii vor fi mutaţi în căsuţe construite special pentru ei.

La Centrul de tip Familial „Universul Copiilor” Rădăuţi, în ziua porţilor deschise s-a desfăşurat activitatea cu titlul ,,Români cu care ne mândrim”, marcând Centenarul - România 100 Ani. „Un exemplu de român cu care ne mândrim cu toţii este doamna cântecului popular, bucovineanca Sofia Vicoveanca, care ne-a făcut onoarea de a fi alături de beneficiarii Casei de tip Familial <Universul Copiilor> Rădăuţi. Porţile au fost deschise şi pentru oficialităţi judeţene şi locale, voluntari din cadrul Grupului de iniţiativă Rădăuţiul Civic, cadre didactice, elevi de la Şcoala Gimnazială Burla, reprezentanţi ai unor fundaţii umanitare şi sponsori din municipiul Rădăuţi”, au precizat organizatorii.

Ultimul centru vizitat în cea de-a treia zi a campaniei, dar unul din modelele de bune practici din ţară, de parteneriat public-privat, a fost Aşezământul de copii ”Sfântul Ierarh Leontie” Rădăuţi, unde în cadrul a 10 căsuţe sunt găzduiţi, ocrotiţi şi educaţi 120 de copii şi tineri. Cuvintele sunt sărace pentru a descrie acest complex, cu tot ceea ce conţine (biserică, teren de sport, ateliere, terenuri de joacă, cabinete medicale, bibliotecă, ateliere, de pictură, muzică, creaţie etc.). „Cei care ajung în Rădăuţi trebuie să treacă în agendă vizitarea acestui aşezământ. Ceea ce ne-a încântat în mod deosebit pe noi, cei care lucrăm în asistenţă socială, nu au fost doar condiţiile oferite copiilor şi tinerilor, ci mai ales standardele înalte la care se lucrează, cu voluntari din rândul unor profesionişti desăvârşiţi, pentru a scoate la iveală talentul şi pasiunea acestor spirite în formare. Expoziţia de tablouri ale copiilor din cadrul aşezământului este pe gustul oricărui pasionat pretenţios de artă, aceste tablouri ar face cinste oricărei locuinţe deoarece pe lângă grija şi pasiunea cu care au fost lucrate, există, în fiecare din ele, un sâmbure din lumina şi bucuria creatoare a unui copil deosebit, acel boţ de aur, scos la iveală de un reputat artist voluntar, care vine tocmai de la Mediaş: domnul Vasile Popescu”, a spus Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava.

 

Premierea performanţei

În ziua a patra a Campaniei „Porţi deschise spre voluntariat” au fost vizitate Serviciile multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, iar reprezentanţii comunităţii din Gura Humorului şi din judeţ au fost invitaţi să cunoască activităţile tuturor beneficiarilor care locuiesc în casele de tip familial Lotus, Iris, Iasmina, Orhideea şi la Centrul de recuperare, care reprezintă „acasă” pentru 43 de beneficiari, dar şi să înţeleagă rolul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor Suceava în ocrotirea celor care sunt în nevoie. Evenimentul a avut scopul de a promova cu transparenţă imaginea şi activităţile instituţiei şi de a face cunoscute opiniei publice talentele tinerilor şi copiilor din sistem.

Voluntarii de la Grupul Local de Tineret din Moldoviţa şi de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au animat curtea complexului, împreună cu copiii şi tinerii de aici, desfăşurând jocuri de grup, de cunoaştere, de perspicacitate, iar la final au dansat şi i-au invitat pe toţi cei prezenţi la o Horă a prieteniei. O nouă oprire a fost la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Sasca Mică, unde oaspeţii au avut ocazia să viziteze unul din cele mai mari centre pentru adulţi cu dizabilităţi din ţară, dar care oferă servicii specializate şi terapii specifice pentru categorii de diagnostic. Tot aici a fost dezvoltat, printr-un proiect cu participare internaţională, o cooperativă socială denumită ”Lemn Terapy”, utilată la standarde europene şi care creează din lemn produse finite de calitate superioară, unde persoanele cu dizabilităţi au făcut ucenicie.

O bucurie pentru voluntari a fost şi vizitarea Centrului de Plasament ”Sfântul Gheorghe” Dolhasca, un centru de tip familial, dezvoltat în colaborare cu Fundaţia ”Mila Creştină”, condusă de părintele Gheorghe Saftiuc. Atât copiii, cât şi personalul au primit cu bucurie oaspeţii şi i-au încântat cu talentul şi abilităţile dobândite prin multe ore de muncă şi dedicare. Serviciile Multifuncţionale Fălticeni şi-au deschis porţile apartamentelor şi caselor de tip familial, locuri în care cuvântul ”acasă” capătă semnificaţie pentru mulţi dintre copiii ocrotiţi şi educaţi aici. Tot la Fălticeni, Fundaţia Te Aud România, care a fost alături de copiii din sistemul de protecţie pe tot parcursul campaniei, a ţinut să îndeplinească visul unei adolescente deosebit de talentate, Mihaela, în vârstă de 15 ani, a cărei pasiune, sportul, i-a adus selecţia în Echipa Naţională de Fotbal Feminin ”U16” a României. În aplauzele celor din jur, Mihaela a primit de la preşedinta Fundaţiei ”Te Aud România” suma de bani necesară pentru a-şi cumpăra rochia pe care şi-o dorea şi pentru şedinţa la coafor, astfel încât să poată participa la banchetul de absolvire a clasei a VIII-a.

 

Ultima zi de campanie

La Centrul de tip familial ”Visătorii” din Fundu Moldovei, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu bucurie şi porţile deschise atât de către personal, cât şi de beneficiarii care au dorit să le arate atât ”casa” unde ei se simt ca într-o mare familie, cât şi împrejurimile deosebit de frumoase. Fundaţia ”Viorica şi Ria” din Fundu Moldovei este partener în cadrul acestui centru şi le oferă copiilor şi tinerilor ocrotiţi aici o locaţie bine îngrijită şi întreţinută. „I-am găsit aici, dirijând şi implicându-se în jocul sportiv al copiilor, pe voluntarii de la Agenţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava. Ne-am bucurat de găzduirea şi implicarea în jocurile copiilor a conducerii, a dascălilor, precum şi a elevilor de la şcoala din comunitate. Veselia, sportul, buna dispoziţie, dar şi educaţia şi respectul pentru mediu sunt instrumente şi valori care îşi găsesc locul şi rostul în rândul acestor copii şi tineri, toate sădite cu grijă de cei care îi formează pas cu pas”, a completat Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava.

La CRRPH Pojorîta, beneficiarii adulţi şi bătrâni cu dizabilităţi au fost bucuroşi de oaspeţi şi i-au întâmpinat pe toţi cu zâmbetul pe chip şi melancolia în suflet, pentru că, indiferent cât de bune ar fi condiţiile oferite în orice centru rezidenţial, golul lăsat de lipsa familiei nu poate fi acoperit pe deplin. Fiecare dintre ei ar putea să ne povestească ore în şir despre cei dragi, despre familiile şi casele devenite doar amintiri preţioase pentru cei mai mulţi dintre ei. Chiar dacă a fost ultima zi a campaniei, nu au lipsit vizitatorii. Dimpotrivă, echipa de la DGASPC Neamţ a fost alături de colegii de la Suceava, de la alte centre şi servicii care au dorit un schimb de experienţă cu centrele şi serviciile sucevene, dar şi de studenţi de la USV Suceava, prezenţi, de asemenea, în fiecare zi, de reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere, elevi de la şcoala gimnazială din localitate, persoane din comunitate.

”Apreciem în mod deosebit implicarea voluntarilor din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor partenere, angajamentul şi dezvoltarea de parteneriate care aduc un plus de valoare muncii depuse de noi, dar şi a personalităţilor care ne sunt alături şi desigur a mass-mediei sucevene care ne-a urmărit evoluţia întregii campanii. A fost o surpriză deosebit de plăcută şi ne-a onorat în mod deosebit prezenţa în fiecare zi, alături de noi, a colegilor din multe centre, dar şi din cadrul serviciilor DGASPC Neamţ, precum şi a colegilor de la DGASPC Vaslui şi DGASPC Bistriţa-Năsăud. Pentru noi, toţi, aceste zile vor fi prilej de invitaţie la schimburi de experienţă interjudeţene şi interinstituţionale, de noi proiecte, de invitaţie la voluntariat”, a concluzionat Nadia Creţuleac. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de centre vizitate şi sute de participanţi, în cadrul Campaniei „Porţi deschise spre voluntariat”, ediţia a IV-a.
 Vizualizări articol: 1348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de centre vizitate şi sute de participanţi, în cadrul Campaniei „Porţi deschise spre voluntariat”, ediţia a IV-a5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei