Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 155 (6865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Program educaţional

Cercetaşi din Polonia şi România, două săptămâni în Maramureş şi Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de două săptămâni, zeci de cercetaşi din cele mai mari organizaţii de acest fel din Polonia şi România vor cunoaşte istoria şi cultura ambelor ţări în cadrul unui program educaţional în munţii Maramureşului şi ai Bucovinei. La activităţi vor participa şi tineri din minoritatea poloneză. Pretextul pentru această întâlnire neobişnuită, iniţiată de Institutul Polonez din Bucureşti, îl reprezintă două centenare: recâştigarea independenţei Poloniei şi Marea Unire a României.

 

Tinerii vor sărbători sâmbătă cele două centenare importante pentru ambele ţări

Cercetaşii polonezi şi români vor participa la un program educaţional care se compune din două părţi, drumeţia pe munte şi staţionarea în Bucovina, în Pleşa, unul dintre cele mai pitoreşti sate din România, locuit de polonezi. În apropierea acestei localităţi, între 19 şi 23 iulie, cercetaşii vor organiza activităţi în aer liber pentru copiii şi tinerii din minoritatea poloneză din Bucovina.

Sâmbătă, 21 iulie, tinerii vor sărbători împreună cele două centenare importante pentru ambele ţări, în tabăra lor fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai autorităţilor. Ideea acestui program educaţional comun dedicat cercetaşilor din Polonia şi România a luat naştere anul trecut, la RoJAM, cea mai importantă întâlnire anuală a cercetaşilor români din cadrul celei mai mari organizaţii din ţară, Cercetaşii României. Printre oaspeţii RoJAM s-au aflat şi polonezi de la Asociaţia Cercetăşiei Poloneze, care au reprezentat divizia Chorągiew Dolnośląska (Hufiec Wrocław Północ).

 

Tinerii polonezi din Bucovina vor putea să înveţe abilităţi importante pentru orice cercetaş

„Cercetăşia a jucat un rol foarte important în istoria Poloniei în încercarea noastră de a ne asigura independenţa şi în lupta pentru obţinerea ei. Această mişcare a fost importantă şi în istoria României. Ea a ajutat şi continuă să ajute la educarea oamenilor, pentru care binele comun şi binele patriei sunt foarte importante”, a declarat directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska. El a completat că, participând la RoJAM, împreună cu două dintre cele mai mari organizaţii de cercetăşie din ţările noastre şi în colaborare cu Uniunea Polonezilor din România, „ne-am gândit că merită să folosim acest fundament comun în anul 2018, când Polonia şi România sărbătoresc 100 de ani cruciali pentru forma lor actuală. Mulţumită muncii noastre comune, a fost creat un program educaţional pe care îl cofinanţăm”.

Ambele părţi ale programului vor fi completate cu activităţi comune în cadrul cărora tinerii din cele două ţări vor cunoaşte istoria, obiceiurile, tradiţiile şi cultura ambelor popoare. Tinerii polonezi din Bucovina vor putea să înveţe abilităţi importante pentru orice cercetaş, precum capacitatea de a se descurca în situaţii dificile, folosirea hărţii şi a busolei, abilităţi utile şi în viaţa de zi cu zi.

 

„Astăzi cercetăşia este o fereastră către lume pentru tineri”

Organizatorii nu au ales întâmplător nordul României ca loc de întâlnire a cercetaşilor. În anii 30 ai secolului al XX-lea, cercetăşia a fost cea mai mare şi cea mai activă organizaţie poloneză din România. Avea peste 500 de membri, localizaţi în mare parte în nordul ţării.

Directorul Agnieszka Skieterska a mulţumit colaboratorilor, organizaţiilor cercetaşilor din România şi Polonia. „Vrem să ne referim la această tradiţie şi să arătăm că astăzi cercetăşia este o fereastră către lume pentru tineri, îi ajută să-şi dezvolte abilităţi importante pentru viaţa adultă şi poate fi o propunere interesantă pentru petrecerea timpului liber, chiar şi pentru cea mai tânără generaţie de polonezi din Bucovina”, a declarat Agnieszka Skieterska.

Programul întâlnirii de sâmbătă, 21 iulie, este următorul: ora 10.00 - „Oricine poate deveni cercetaş”, ateliere care vor prezenta tehnicile cercetăşeşti (în cadrul cărora participanţii vor putea învăţa, printre altele, Alfabetul Morse, tehnici de legare a nodurilor, de pregătire a unui foc de tabără sau citire a hărţilor); ora 10.30 - Casa Polonă din Pleşa – vernisajul expoziţiei de planşe despre istoria cercetăşiei poloneze şi a legăturilor acesteia cu România; ora 15.00 - „Experimentează istoria”, un joc de teren şi de recunoaştere legat de istoria cercetaşilor şi a Poloniei din perioada celor două războaie mondiale; ora 19.30 - „Unită, Independentă”, focul de tabără tradiţional în contextul aniversării a 100 de ani de la Unirea României şi a 100 de ani de când Polonia şi-a recucerit independenţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetaşi din Polonia şi România, două săptămâni în Maramureş şi Bucovina.
 Vizualizări articol: 1286 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetaşi din Polonia şi România, două săptămâni în Maramureş şi Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei