Sănătate publică

Numărul cazurilor de rujeolă din acest an, în Suceava, a ajuns la 162, afectând inclusiv adolescenți și adulți



Dr. Cătălina Zorescu, director executiv DSP Suceava
Dr. Cătălina Zorescu, director executiv DSP Suceava

Cazurile de rujeolă continuă să apară în județul Suceava, la toate grupele de vârstă, inclusiv la adolescenți și la adulți. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că de la începutul acestui an și până în prezent în județul Suceava s-au înregistrat 162 de cazuri de rujeolă. Luna trecută au fost confirmate prin examene de laborator 18 cazuri, iar în luna mai au fost confirmate 22 de cazuri.
Directorul DSP a precizat că în stocul DSP și al medicilor de familie există 10.000 de doze de vaccin ROR, ceea ce asigură necesarul de vaccin până la sfârșitul anului. Gradul de acoperire vaccinală este de aproximativ 60% în județul Suceava, dar sunt și comunități în care gradul de acoperire vaccinală este de 40-50%.
În România, prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor începând cu vârsta de 9 luni și se repetă la vârsta de un an. Se știe că eficacitatea vaccinului durează mulți ani, însă nu este clar încă dacă și în ce condiții devine mai puțin eficace în timp.
Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, https://www.cnscbt.ro/, rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare și pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli care apare în mod curent la vârsta de 2-9 ani.
În ultima perioadă, s-au înregistrat însă cazuri atât la sugari sub vârsta de vaccinare, cât și la 13-14 ani, la mult timp de la administrarea ultimei doze de vaccin, și chiar la adulți. Apariția bolii la persoane vaccinate este considerată de literatura de specialitate ca fiind „atipică” și „foarte rară”, cu explicația că este vorba fie de persoane imunizate cu vaccin inactivat, fie de persoane la care s-au epuizat anticorpii.



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri