Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 150 (6860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Solicitare

Ministrul Turismului vrea ca pârtia de schi de pe Rarău să fie funcţională din acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, vrea ca primul tronson al pârtiei de schi de pe masivul Rarău, din Câmpulung Moldovenesc, să fie funcţional iarna viitoare. Bogdan Trif a inspectat în cursul zilei de ieri pârtia de pe Rarău, subliniind faptul că nu mai acceptă nici măcar o zi de întârziere la lucrările pentru această investiţie. Ministrul Turismului s-a aflat în judeţul Suceava la invitaţia parlamentarilor PSD. În cadrul vizitei, Bogdan Trif a fost însoţit de parlamentarii Ioan Stan, Alexandru Rădulescu, Maricela Cobuz şi Emanuel Havrici, la discuţii fiind prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi şi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.

În timpul vizitei, Bogdan Trif a precizat că investiţia în pârtia de schi de pe Rarău a fost începută în anul 2009, însă investiţia nu este funcţională nici în prezent, deşi Ministerul Turismului şi-a onorat toate obligaţiile pe care le-a avut către autoritatea locală. „Domnul primar din Câmpulung Moldovenesc ne-a dat asigurări că, până la sfârşitul toamnei, pârtia o să fie finalizată. Aşteptăm, dar o să mai venim în zonă să ne asigurăm că nu o să ne trezim şi la iarnă în aceeaşi situaţie ca anul trecut. Iarna asta nu vreau să tai o panglică, vreau să vin aici şi să văd turişti care schiază”, a spus ministrul Turismului. Bogdan Trif a precizat că pentru ca această investiţie să fie complet funcţională, autorităţile locale şi judeţene trebuie să modernizeze drumul de acces către primul tronson al pârtiei.

 

Bogdan Trif anunţă că Ministerul Turismului va finanţa şi cel de-al doilea tronson al pârtiei, după obţinerea avizelor de mediu

Bogdan Trif a dat asigurări că ministerul pe care îl conduce va asigura fondurile şi pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei de pe Rarău, care va avea o lungime de 1,6 kilometri, după ce autorităţile locale vor obţine avizul de mediu, în condiţiile în care traseul acestuia trece prin situl Natura 2000 Rarău – Giumalău şi printr-o arie protejată.

„Pentru a finanţa acest tronson, autoritatea publică locală trebuie să vină să depună un dosar pentru a obţine autorizaţiile de la autoritatea de mediu, pentru că tronsonul doi se intersectează cu o arie naturală protejată. Noi ne dorim să facem turism, dar nu cu orice preţ. Trebuie să facem un turism durabil. Şi cu siguranţă sunt soluţii, iar împreună cu specialiştii vom putea să dezvoltăm şi acel tronson doi, cu asigurarea protecţiei mediului. Dar pentru asta trebuie ca autoritatea publică locală să vină la Bucureşti să depună documentaţia şi apoi putem vorbi de finanţare”, a precizat Bogdan Trif.

El a subliniat că cel de-al doilea tronson al pârtiei este extrem de important, având în vedere că va porni de pe platoul masivului Rarău, iar după finalizare întreaga pârtie va avea o lungime totală de 4,6 kilometri. „Trebuie să ne mişcăm foarte repede. Noi bani avem la minister, vă vom finanţa, mai ales că vorbim de un proiect deja început. Şi vreau să spun că domnul senator Ioan Stan m-a bătut la cap săptămânal pentru continuarea acestui proiect. Şi aştept de la toţi să vină să se bată pentru proiecte, iar noi vom găsi soluţii”, a spus ministrul Turismului.

Trebuie spus că în cadrul discuţiilor senatorul PSD de Suceava Ioan Stan a declarat că se numără printre iniţiatorii unei legi care a fost aprobată de Camera Deputaţilor, prin care se pot obţine derogări pentru siturile Natura 2000 şi ariile protejate, astfel încât vor putea fi obţinute avizele de mediu necesare pentru începerea celui de-al doilea tronson al pârtiei.

 

Negură: Pârtia de schi va fi funcţională din luna septembrie a acestui an

La rândul său, primarul Mihăiţă Negură a dat asigurări că din luna septembrie a acestui an pârtia de schi de pe Rarău va fi funcţională, iar până în iarnă telegondola va putea fi folosită în scopuri de agrement.

El a amintit că lucrările au început în anul 2009, însă din 2012 şi până în 2016 nu s-au mai alocat fonduri pentru această investiţie. Mihăiţă Negură a precizat că pentru plata lucrărilor realizate şi finalizarea investiţiei în anul 2016 s-au alocat 15,6 milioane de lei, iar în 2017 şi 2018 o sumă de 3,74 de milioane de lei. Mihăiţă Negură a spus că lucrările, dar şi recepţia finală au fost întârziate şi de intrarea în insolvenţă a unuia dintre constructori, compania Instcomp. El a explicat că în momentul de faţă primăria are legea „de partea ei” şi că pentru recepţia finală va adopta o altă strategie. „Din cauza insolvenţei firmei Instcomp şi deja a falimentului firmei, la solicitarea unor creditori, am ajuns în postura, din primăvară, ca pentru 90.000 de lei să nu putem da drumul la procedurile pentru recepţia finală a investiţiei. Legea este de partea mea acum. Luni voi avea la primărie o întâlnire cu toţi factorii decizionali, constructori, diriginţi de şantier şi începem procedura de suspendare a recepţiei finale conform legii. Asta înseamnă că îi dăm firmei un termen 30 de zile şi dacă nu rezolvă problema cu ultimele piese pentru telegondolă primăria va încheia un contract cu o firmă specializată care să pună instalaţia în funcţiune, după care începem noi recepţia cu predarea obiectivului, cu omologare din partea ministerului, cu specialişti, şi predarea pârtiei către operator, care este deja desemnat, respectiv companiile Calcarul şi Maghebo. După care vom tăia panglica la această investiţie”, a spus Mihăiţă Negură.

El a subliniat că în cel mai scurt timp va întocmi şi documentaţia necesare pentru obţinerea avizelor de mediu necesare pentru începerea celui de-al doilea tronson al pârtiei. În acelaşi timp, primarul din Câmpulung Moldovenesc a spus că primăria va moderniza şi o porţiune de trei kilometri din drumul de acces către pârtie.

Prezent la vizita ministrului Turismului, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat speranţa că prezenţa lui Bogdan Trif pe pârtia de schi de pe masivul Rarău va accelera procesul de punere în funcţiune a acesteia. „Îl voi ruga şi eu pe primarul din Câmpulung să accelereze documentaţia, dar să fim realişti şi aici. Am fost ministru al Pădurilor şi Agriculturii şi ştiu. Dacă e un blocaj în ce priveşte descărcarea din siturile Natura 2000 sau din ariile protejate, şi legislaţia actuală nu permite, trebuie modificată legea. Poate să facă ce documentaţie vrea primarul de Câmpulung, dar trebuie să aibă cadrul legal”, a spus Flutur. El a spus că CJ Suceava va asigura fondurile necesare pentru modernizarea drumului către platoul masivului Rarău, prin Izvorul Alb, pe o lungime de opt kilometri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Turismului vrea ca pârtia de schi de pe Rarău să fie funcţională din acest an.
 Vizualizări articol: 2052 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Turismului vrea ca pârtia de schi de pe Rarău să fie funcţională din acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei