Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 143 (6853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Admitere

Ofertă generoasă, dar interes scăzut din parte elevilor romi de a urma liceul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu toate că primesc o şansă importantă de a intra la liceu fără să mai fie nevoie să treacă prin repartizarea computerizată, în concurenţă cu ceilalţi absolvenţi de clasa a VIII-a, elevii romi nu se înghesuie să urmeze liceul.

Unităţile din judeţ au pus la bătaie peste 300 de locuri pentru romii absolvenţi de clasa a VIII-a, la toate profilurile, specializările şi la clasele profesionale, însă doar aproape 100 de tineri s-au înscris pentru admiterea pe locurile rezervate etniei lor.

Dintre aceştia, circa 40 au optat pentru clasele profesionale.

Cu toate că numărul elevilor romi care şi-a exprimat dorinţa de a urma liceul este uşor mai mare comparativ cu anii trecuţi, totuşi interesul acestora este destul de scăzut.

„Acesta este numărul de cereri depuse de elevii romi, însă sunt mulţi care mai abandonează, nu mai vin la şedinţa de repartizare sau să se înscrie la liceu. Am mers în comunităţile de romi, am discutat cu ei, mă duc din poartă în poartă şi încerc să îi conving că educaţia este cheia integrării şi îmbunătăţirii situaţiei lor. Mizez mult pe latura emoţională, le explic că este şansa lor de a se ridica. La început au fost suspicioşi în privinţa mea, dar sunt unul de-al lor şi şi-au mai schimbat atitudinea. Cu toate acestea, progresele sunt încă mici, ne luptăm cu mentalităţi, cu stigmate, cu complexe de inferioritate”, ne-a spus prof. Lucian Dimitriu, inspector şcolar pentru problemele educaţionale ale romilor.

Acesta a mai povestit că a vizitat comunităţile de romi din Burla, Gulia, Vicov, Mitoc sau Pătrăuţi, unde a încercat să-i convingă pe părinţi să îşi dea copiii la şcoală. Ostili au fost în special etnicii din Burla, un sat de o sărăcie lucie, unde mulţi dintre elevi nu reuşesc să termine nici măcar opt clase.

 

Inspectoratul Şcolar încă mai primeşte cereri

Cu toate că s-a încheiat perioada pentru depunerea cererilor de înscriere pentru locurile speciale de la liceu, Inspectoratul Şcolar Suceava nu îi va refuza pe romii care vor veni cu cereri şi după această perioadă.

„Îi încurajăm să-şi continue studiile, să nu abandoneze şcoala, să înveţe o meserie, nu avem cum să-i refuzăm. Mă bucur dacă vin cu cereri şi sunt interesaţi”, a mai spus Lucian Dimitriu.

Pentru anul şcolar 2018-2019, liceele sucevene au alocat 239 de locuri la liceu şi 78 în învăţământul profesional.

Cei mai mulţi dintre cei care au depus cereri vor să se îndrepte către liceele tehnologice şi şcoli profesionale. Nouă şi-au exprimat opţiunea de a continua la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la pedagogie.

„Sincer cred că mulţi vor abandona, nu mai vin să finalizeze admiterea, nu mai vin la şedinţa de repartizare sau să se înscrie la liceu. Repartizarea are loc pe 6 iulie, la ora 10.00, la Colegiul Tehnic <Alexandru Ioan Cuza> din Burdujeni. Sper să vină cât mai mulţi din cei înscrişi", a mai arătat inspectorul de specialitate.

Acesta a mai adăugat că sunt situaţii în care, din cauză că le este ruşine, elevii romi nu îşi declară etnia şi nu aleg locurile speciale, ci se înscriu pentru repartizarea computerizată.

 

Care este oferta?

Deşi experienţa ultimilor ani nu a evidenţiat un interes ridicat al elevilor romi de a absolvi liceul, liceele din Suceava au alocat locuri numeroase pentru aceştia.

Romii pot alege din oferta de peste 300 de locuri la toate profilurile şi specializările.

Numai în municipiul Suceava 12 licee au locuri rezervate pentru elevii romi în clasele de a IX-a: Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, CN ”Mihai Eminescu”, CN de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Liceul cu Program Sportiv, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, Colegiul Tehnic „Alexandru I. Cuza”, CT „Petru Muşat”, CT de Industrie Alimentară, CT „Samuil Isopescu”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”.

În judeţ, alte 17 licee au rezervate locuri pentru romi, iar 22 de licee au locuri rezervate în clasele pentru învăţământul profesional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ofertă generoasă, dar interes scăzut din parte elevilor romi de a urma liceul.
 Vizualizări articol: 1490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ofertă generoasă, dar interes scăzut din parte elevilor romi de a urma liceul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei