Pe lângă programele turistice, Serviciul Salvamont Vatra Dornei păstrează în permanență legătura cu turiștii prin Centrul Național de Informare Turistică din orașul stațiune. Scopul acestei activități, de a afla ce vor turiștii în viitor, ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut, ce trebuie îmbunătățit etc., are drept scop diversificarea ofertelor turistice astfel încât numărul de înnoptări în Țara Dornelor să ajungă la o medie de cinci.
Țara Dornelor ca destinație de ecoturism se dezvoltă foarte bine pe partea culinară și turismul activ. Așa cum am aflat de la ing. Petrică Ariciuc, șeful Serviciului Salvamont, sunt 420 km de trasee montane, 180 de km de trasee de cicloturism, traseele actuale fiind amenajate, marcate și evidențiate pe hărțile turistice și ridicate în sistem GPS.
Salvamont Vatra Dornei împreună cu Vatra Dornei Tineret – VDT va remarca 100 de km de trasee turistice din Țara Dornelor și vor fi amenajate o serie de trase din masivele Giumalău, Bistriței, Călimani pe 27 și 28 iunie.
Mai sunt trasee pentru turism ecvestru cu durată de la 2 ore până la 3 – 4 zile, trasee de rafting și easy-rafting. Pentru cei care nu doresc să meargă foarte mult, dar doresc să admire flora și fauna, împreună cu Parcul Național Călimani sunt promovate traseele de național observation.
„Dincolo de partea de turism activ încercăm să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă obiective culturale și moștenire culturală, păstrând autenticul. Ca efect, Primăria Vatra Dornei a dezvoltat acum trei ani un proiect prin care a promovat destinația Țara Dornelor pe trei direcții, turism activ, turism cultural și turism balnear. Sunt cele trei obiective care înglobate pot să constituie esența destinației de turism Țara Dornelor. Ca Centru Național de Informare și promovare turistică avem un obiectiv: mărirea numărului de înnoptări. Este un indicator de care noi ținem cont foarte mult. Numărul de înnoptări pentru Țara Dornelor este între 3,5 spre 4, cu o zi jumătate în plus față de restul județului. Ceea ce ne ridică foarte mult este stațiunea balneară. Dacă noi vom reuși prin turismul activ pe care îl promovăm prin destinația de turism Țara Dornelor să ajungem spre cinci nopți, prin atragerea acelor turiști potenți financiar, înseamnă că am îndeplinit obiectivele Centrului de Informare Turistică, ale Asociației de Ecoturism «Țara Dornelor» și ale Parcului Național Călimani”, ne-a declarat Petrică Ariciuc.