Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 136 (6846)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ

Raportul de activitate al primarului Ion Lungu, în cel de-al doilea an al noului mandat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La împlinirea a doi ani din noul mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a venit în faţa sucevenilor cu bilanţul de activitate pentru perioada iunie 2017 – iunie 2018.

În privinţa lucrărilor de modernizare a infrastructurii stradale, edilul sucevean a enumerat lucrările de amploare, de turnare a covoarelor asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, str. Scurtă, str. Aleea Nucului, str. Florilor, str. Ion Irimescu şi pe str. Vasile Bumbac.

Lucrări de reabilitare prin asfaltare au avut loc în parcarea MPO Mărăşeşti şi în parcarea din zona Areni, vizavi de sediul IPJ, unde s-au creat şi noi locuri de parcare.

Lucrările de asfaltare pe străzi noi, „de pământ”, au fost finalizate pe Constantin Moraru - Iţcani, în lucru fiind străzile Lev Tolstoi – Burdujeni-Sat, Mihail Sadoveanu – Serpentine şi  Bogdan Vodă – Zamca.

Ion Lungu a menţionat şi de lucrările de fluidizare a traficului rutier în zona comercială, pe Calea Unirii, dar şi de realizarea studiului de circulaţie pentru introducerea de sensuri unice, care va fi discutat astăzi în Consiliul Local, dar care nu va mai fi implementat anul acesta, ci „când populaţia va fi pregătită”.

 

Paşi pentru realizarea unui pod nou peste apa Sucevei

O lucrare importantă demarată în acest an de mandat este cea de realizare a unui pod nou peste apa Sucevei, în prezent fiind făcuţi o serie de paşi în această direcţie: studiul de prefezabilitate, studiul topo+geo, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate.

O investiţie aşteptată de iubitorii sporturilor, Sala Polivalentă cu 5.000 de locuri, are aprobat studiul de prefezabilitate la Compania Naţională de Investiţii, în prezent fiind prinsă spre aprobare în lista sinteză depusă la Ministerul Dezvoltării.

Deschiderea zonei de agrement Tătăraşi, amenajată pe o suprafaţă de aproximativ 7 hectare, în zona lacurilor, dar şi demararea investiţiei de extindere a reţelei de gaz metan în Burdujeni Sat, pentru care s-a ţinut deja licitaţia de desemnare a executantului, se numără printre principalele realizări ale celui de-al doilea an al acestui mandat de primar.

În prezent sunt în curs de finalizare 80 de apartamente ANL în zona Obcini, la care se mai adaugă demararea lucrărilor de realizare a un bloc pentru locuinţe de serviciu, care să fie oferite, de exemplu, doctorilor care profesează la Suceava.

 În acest an de mandat au înaintat şi lucrările de amenajare a cartierului Europa, pentru tineri, fiind finalizată strada principală, Paris, o altă investiţie importantă fiind cea de montare a transformatoarele pentru alimentarea cu energie electrică a zonei, în prezent lucrându-se la extinderea reţelelor de acolo.

Două investiţii promise locuitorilor Sucevei, de modernizare a pieţelor, sunt în curs de finalizare – noua Piaţă din Burdujeni, precum şi introducerea încălzirii în Piaţa Centrală.

 

Proiect pe fonduri elveţiene

Un amplu proiect, a cărui implementare a fost finalizată recent, este cel pe fonduri elveţiene:

a. Modernizarea iluminatului public, prin înlocuirea sistemului clasic cu cel pe lămpi tip LED, proiect care, din economii, a fost extins şi la şcoli, unde a fost finalizată licitaţia.

b. Montarea a 28 de puncte de încărcare standard şi rapide în cadrul proiectului ”Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”

c. Achiziţionarea de maşini electrice pentru municipalitate – 11 autoturisme, 2 furgonete, 2 autospeciale.

d. Achiziţionarea a 10 biciclete electrice şi a infrastructurii de încărcare (cu panouri fotovoltaice) date în folosinţă Poliţiei Locale.

În perioada menţionată au fost finalizate şi aprobate documentaţiile pentru Fonduri europene 2014-2020, documentele strategice SIDU + PMUD fiind depuse şi aprobate la ADR Piatra Neamţ şi la AMPOR – Ministerul Dezvoltării Regionale.

De asemenea, a fost identificat şi aprobat în Consiliul Local un sediu nou pentru Divizia de transport electric, la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei, în Burdujeni Sat, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei pe fondurile municipalităţii. Proiectul pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice în valoare de 25.000.000 euro urmează să fie depus până la finele lunii august.

Alte proiecte depuse pe fonduri europene sunt cele pentru realizarea unui centru multifuncţional la Iţcani, în locul fostului Cinema Arta, realizarea unui grădiniţe noi în Burdujeni Sat şi alta în zona centrală, pe strada Dobrogeanu Gherea, un proiect pentru grădiniţă, de data asta în Iţcani, fiind depus şi la Ministerul Educaţiei.

Lucrările de reabilitare a reţelelor termice pe POIM, continuate şi anul acesta, precum şi depunerea şi aprobarea proiectului de reabilitare termică a clădirii Primăriei municipiului Suceava, se numără printre eforturile depuse pe linia îmbunătăţirii serviciilor energetice şi reducerii costurilor aferente.

 

Finalizarea Planului Urbanistic General şi finalizarea Registrului Spatiilor Verzi ale municipiului

Finalizarea Planului Urbanistic General, aflat acum în faza de avizare la Mediu şi la Garda Forestieră, precum şi finalizarea Registrului Spatiilor Verzi ale municipiului Suceava sunt două lucrări de amploare, pentru realizarea cărora parcursul nu a fost deloc uşor.

Demararea lucrărilor de reabilitare a statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare, care vor fi finalizate până la mijlocul lunii august, precum şi adjudecarea proiectului de amenajări exterioare a zonei pietonale din jurul acesteia, care va fi finalizat în luna octombrie, este considerată de asemenea o realizare importantă.

Demersurile de realizare a unui Monument al Unirii, care să fie amplasat vizavi de Consiliul Judeţean, cu care se doreşte a fi făcut la comun, e la a doua licitaţie, prima fiind anulată din cauza lipsei unor proiecte adecvate.

Înlocuirea gardului Cimitirului Pacea şi repartizarea de locuri de veci tuturor bisericilor din cartierele Iţcani şi Burdujeni completează sprijinul financiar constant acordat unităţilor de cult.

Un demers important este cel de modernizare a Ștrandului Iţcani, la care expertiza tehnică a arătat că bazinele sunt fisurate şi trebuie dărâmate, încât se face totul de la zero, noul ştrand urmând să fie cu apă caldă, locuri de parcare şi zonă de agrement.

Tot în această perioadă s-a aprobat în Senat, iar acum este în dezbatere în camera Deputaţilor proiectul iniţiat de municipalitate pentru transferul unor suprafeţe de păduri-parc în zona Șipote şi Zamca.

 

Sprijin financiar pentru Spitalul de Urgenţă Suceava

În domeniul cultural, lista realizărilor bifează organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist, în octombrie 2017, realizarea proiectului Zilele Teatrului "Matei Vişniec", în parteneriat cu Ministerul Culturii, întocmirea şi aprobarea proiectul CENTENAR 2018, finanţarea proiectelor Festivalul de Artă Medievală, Lira de aur, Crăciun în Bucovina, Paşte în Bucovina, Revelion în aer liber, Zilele Oraşului.

De asemeni, a continuat ornarea oraşului pentru sărbătorile de iarnă, prin montarea unei cupole luminoase pe esplanada din centru.

Realizarea de noi parteneriate – înfrăţiri, cu oraşele Soroca din Republica Moldova şi Bethleem, din Palestina, a avut loc tot în acest an de mandat.

Sprijinul financiar de un milion de lei acordat Spitalului de Urgenţă Suceava, finanţarea sporturilor, dar şi a unor investiţii precum Catedrala Naşterea Domnului Suceava, pentru începerea lucrărilor de pictură (un milion de lei), ori pentru realizarea noului sediu al Seminarului Teologic (500.000 de lei), se numără de asemenea printre realizări, ca şi obţinerea titlului de Excelenţă în educaţie la nivel naţional şi declararea municipiului drept „Destinaţie europeană de excelenţă”.

 

Nerealizări

La capitolul nerealizări, Ion Lungu a trecut pe primul loc întârzierea accesării fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, la care de abia acum s-a dat drumul la depunerea proiectelor, la nivel naţional, iar pe locul doi pierderea finanţării europene pentru grădiniţa ce urma să fie făcută în Cartierul Obcini, unde reticenţa unora a dus la blocarea demersului. Una dintre principalele probleme ale acestui an de mandat este considerată lipsa forţei de muncă, ceea ce duce la întârzieri mari în realizarea lucrărilor de investiţii şi reparaţii, inclusiv la blocarea temporară unora, din lipsă de ofertanţi la licitaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raportul de activitate al primarului Ion Lungu, în cel de-al doilea an al noului mandat.
 Vizualizări articol: 1673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Raportul de activitate al primarului Ion Lungu, în cel de-al doilea an al noului mandat1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei