Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 126 (6836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reușită

Focarul de epilepsie din creierul unei tinere de 21 de ani, operat cu succes la Spitalul de Urgență Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Starea pacientei în vârstă de 21 de ani, care a fost operată, joi, la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava pentru a i se înlătura din creier focarul care îi provoca crize de epilepsie de la vârsta de 12 ani, este bună. Femeia suferea de epilepsie mezială temporală farmacorezistentă cu scleroză de hipocamp stâng și pentru vindecare a fost supusă unei amigdalhipocampectomii selective, realizată în premieră la spitalul sucevean, de către șeful secției Neurochirurgie, dr. Anatolii Buzdugan, asistat de dr. Marec von Lehe, șeful Departamentului de Neurochirurgie de la Ruppiner Kliniken, din Neuruppin – Germania. Investigațiile preoperatorii și evaluarea pentru stabilirea eligibilității pentru chirurgia epilepsiei au fost efectuate de medicul coordonator al Centrului de epilepsie din Spitalul de Urgență Suceava, dr. epileptolog Ana Miron, împreună cu  prof. dr. epileptolog Jörg Wellmer, șeful Departamentului de Epileptologie de la Spitalul Universitar Knappschaftskrankenhaus din Bochum.

Dr. Ana Miron a declarat, ieri, că intervenția chirurgicală s-a derulat foarte bine, fără sechele. ”Tânăra este bine, fără deficiențe neurologice. Nu are deficit de memorie sau vizual - aici era un risc, nici alte deficite neurologice. Este orientată spațial și temporal și astăzi (n.r. - ieri) nu mai avea dureri, care au fost prezente imediat după operație. Astăzi, la vizită, ne-a zâmbit”, a spus dr. Miron.

Medicul a spus că din cauza faptului că a fost vorba despre o epilepsie de lungă durată (debutul a fost la 12 ani), tânăra va primi în continuare medicație antiepileptică cel puțin un an, timp necesar creierului „să se dezvețe” să mai facă crize de epilepsie. Săptămâna viitoare va fi investigată RMN de control, iar peste 3 luni va reveni la spital pentru monitorizare encefalografică.

Dr. Ana Miron a menționat și un fapt mai puțin obișnuit sau cunoscut, rugăciunea pentru pacienți: „ieri, după operație am fost toți - profesorul Wellmer, doctorul von Nehe, doctorul Buzdugan și eu, la Mănăstirea Dragomirna și ne-am rugat pentru sănătatea pacientei”.

Reamintim că intervenția de chirurgie a epilepsiei a fost realizată în cadrul parteneriatului stabilit în urmă cu 2 ani, dintre spitalul sucevean și clinica din Bochum. În România există doar două centre de epilepsie, la București și la Suceava, iar în Germania sunt 15 astfel de centre de epilepsie, în care lucrează 250 de specialiști epileptologi. Dintre aceștia, doar aproximativ 60 au competența de a face evaluare prechirurgicală, de tipul celei pe care o face la Spitalul de Urgență Suceava dr. Ana Miron, supraspecializată în epileptologie în centre universitare din Germania și din alte state europene. În ceea ce privește doctorii specializați în chirurgia epilepsiei, care efectuează intervenții de genul celei realizate joi de dr. Buzdugan, Germania are 5 astfel de specialiști.

Universitățile de medicină din țara noastră nu au această specialitate, iar specializarea de medic epileptolog nu există în Registrul naţional al calificărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focarul de epilepsie din creierul unei tinere de 21 de ani, operat cu succes la Spitalul de Urgență Suceava.
 Vizualizări articol: 4012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Focarul de epilepsie din creierul unei tinere de 21 de ani, operat cu succes la Spitalul de Urgență Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei