Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţie

Virginel Iordache l-a evocat pe Ciprian Porumbescu în plenul Senatului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache l-a evocat pe compozitorul Ciprian Porumbescu în plenul senatului. Ieri, la împlinirea a 135 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu, senatorul sucevean le-a vorbit colegilor săi despre „cel mai cântat compozitor al neamului”. „La 135 de ani de la moartea sa, pe 6 iunie 1883, compozitorul este încă comemorat prin manifestări de mare amploare. A fost comemorat pentru prima dată în anul 1908, iar câţiva ani mai târziu, soldaţii români plecau la războiul de întregire a neamului cu cântecele lui pe buze. Apoi, în România Mare, copiii învăţau în şcoli <Tricolorul>, <Pe-al nostru steag e scris Unire>, <Românul> şi veselul <Cântec de 1 Mai>, pe care le cântau la toate serbările. Ciprian Porumbescu nu era doar al Bucovinei, ci al <Daciei întregi>, precum o rostise el însuşi, înduioşat, încă la serbarea de la Putna din 1871: <Tată, am cântat Daciei întregi!>”, a spus Virginel Iordache.

El a adăugat că numele şi opera compozitorului Ciprian Porumbescu se impun, tot mai mult şi mai stăruitor, în conştiinţa românilor de pretutindeni, datorită celor două imnuri, „Pe-al nostru steag” şi „Tricolorul”, interpretate astăzi de toată suflarea românească. „Muzica lui Ciprian Porumbescu are o valoare specifică, fiind directă şi neforţată, bogată în nuanţe şi, mai presus de toate, accesibilă şi autentică. Muzica lui se adresează marelui public, e înţeleasă şi de intelectual, şi de omul simplu, cucerind cum cucerea el, prin simţirea adâncă şi dragostea pentru frumos. E blândă, plăcută, duioasă – ca să cităm numai câteva din însuşirile sufleteşti ce apar în portretul spiritual al compozitorului, schiţat de contemporanul şi bunul său prieten Constantin Morariu”, a spus Virginel Iordache în Senat. El a adăugat că mai recent, „Balada” lui a cucerit publicul meloman de pretutindeni, fiind îndrăgită până în ţări îndepărtate, precum China sau Japonia, unde i s-a publicat o monografie: „Takeuchi Shoko, Balada de dor”.

„Unul dintre cântecele patriotice cu mare răspândire după moartea compozitorului este <Tricolorul>, care a fost încă din timpul vieţii compozitorului imnul tuturor societăţilor studenţeşti române din Cernăuţi, îndrăgit apoi de regele Carol al II-lea, a devenit imn al Străjeriei, organizaţie de elevi înfiinţată de rege. Îl cântau şi soldaţii, îl cântau şi sportivii la orice concurs, când se înălţa drapelul României. Mai târziu, a devenit imnul nostru naţional, cu textul schimbat. Cu versurile originale ale compozitorului, se mai cântă acum doar la Stupca, unde, prin grija părintelui Leonte Galeş, se comemorează an de an ziua morţii lui Ciprian Porumbescu. Îl cântă elevii şcolii din sat, dar şi cântăreţii bisericeşti, oameni în vârstă, care-l ştiu din vremea când erau şcolari”, a mai spus Virginel Iordache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Virginel Iordache l-a evocat pe Ciprian Porumbescu în plenul Senatului.
 Vizualizări articol: 1116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Virginel Iordache l-a evocat pe Ciprian Porumbescu în plenul Senatului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei