Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 124 (6834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dosar penal

Punct final în dosarul de înşelăciune de la Volksbank Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat ieri definitiv într-un dosar privind o înşelăciune de 138.600 de franci elveţieni, sumă care reprezintă un credit luat de la o bancă cu documente falsificate. Pe lista inculpaţilor apare şi Gheorghina Geta Iordache, fost director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, care a mai fost trimisă în judecată şi condamnată pentru falsuri prin care a prejudiciat banca la care a lucrat cu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Potrivit soluţiei de ieri, Gheorghina Geta Iordache a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere. O pedeapsă similară a fost dictată şi faţă de Mirela Elena Curcă, beneficiarul din acte al sumei încasate ilegal. Constantin Moraru, angajat al Volksbank Vatra Dornei, a fost achitat.

Faptele din dosar vizează un contract de credit încheiat pe 9 septembrie 2008, între SC Volksbank România SA şi Mirela Elena Curcă. În ziua respectivă a fost încheiat contractul de credit privind împrumutul sumei de 138.600 CHF, pentru o perioadă de 242 de luni. Pentru a putea lua creditul, femeia a prezentat înscrisuri din care rezulta că a obţinut venituri în calitate de angajată a unei societăţi. „Cheia” obţinerii creditului a fost un contract individual de muncă din care rezulta că Mirela Elena Curcă are, de pe 1 august 2007, salariul de bază modificat de la 860 de lei la suma de 6.800 de lei.

În realitate, după efectuarea de verificări, a rezultat că inculpata a avut calitatea de angajată a acelei societăţi, însă încetase anterior raporturile de muncă, astfel că nu era eligibilă pentru a accesa creditul bancar. Practic, contractele în baza cărora a accesat creditul erau falsuri grosolane, făcute după un contract mai vechi pe care l-a avut femeia.

 

Faptele de care este acuzată Gheorghina Geta Iordache, din postura de director al agenţiei bancare

Pentru ca înşelăciunea să poată fi realizată până la capăt, în ecuaţie, arată procurorii, a intrat şi Gheorghina Geta Iordache,  în calitate de director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA la vremea comiterii faptelor. Pentru eligibilitatea creditului a fost nevoie şi de o garanţie (ipotecă), beneficiara garantând creditul cu un teren în suprafaţă de 15.123 mp teren fânaţ amplasat în comuna Dorna Arini, proprietatea unei persoane care nu a fost pusă sub acuzare în acest dosar.

Astfel, cum rezultă din sesizarea efectuată de reprezentanţii Volksbank România, ipoteca pe acest bun a fost radiată, printr-o adresă aparent emisă de reprezentanţii Sucursalei Vatra Dornei, deşi unitatea bancară nu şi-a dat acordul pentru o astfel de acţiune, întrucât obligaţiile contractuale nu fuseseră stinse. Cea care ar fi radiat această ipotecă, în scopul vădit al favorizării infractorului, este Gheorghina Geta Iordache, susţin procurorii.

„Fapta inculpatei Iordache Gheorghina Geta care, în calitate de director al Agenţiei Vatra Dornei din cadrul SC Volksbank România SA, acţionând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, a întocmit în fals adresele prin care se comunica acordul SC Volksbank România de radiere a ipotecilor instituite asupra bunurilor imobile aparţinând numitului C. D. (pentru garantarea creditelor contractate prin contract de credit de inculpata Curcă Mirela Elena), întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de <fals în înscrisuri sub semnătură privată> şi infracţiunii de <înşelăciune>", au stabilit procurorii.

Pentru probarea faptei, anchetatorii au dispus un raport de constatare criminalistică întocmit de specialişti ai IPJ Suceava, prin care s-a stabilit că semnătura din adresa de radiere a fost executată de inculpata Gheorghina Geta Iordache.

 

Prejudicii foarte mari, dar închisoare cu suspendare

Fosta directoare de sucursală a băncii prejudiciate, Gheorghina Geta Iordache, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de cinci ani, iar soţul acesteia, Gavril Iordache, a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare, tot cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, într-un dosar în care au fost trimise în judecată pentru fapte asemănătoare 15 persoane. Gheorghina Geta Iordache a fost trimisă în judecată sub acuzaţia că a falsificat înscrisuri, inducând în eroare unitatea bancară pentru radierea unei ipoteci asupra unui imobil proprietate, având drept consecinţă producerea unui prejudiciu total de 357.223 de euro.

Cei doi soţi Iordache au fost obligaţi de judecători la plata sumei de aproape 294.000 de euro către partea prejudiciată şi li s-a impus sechestru asigurător pe bunuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Punct final în dosarul de înşelăciune de la Volksbank Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Punct final în dosarul de înşelăciune de la Volksbank Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei