În Olanda

Elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, premiați la Concursul european de degustare a produselor lactate „EUROPEL”



România, locul III pe echipe
România, locul III pe echipe

Elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni s-au întors cu șase premii de la cea de-a XX-a ediție a Concursului european de degustare a produselor lactate „EUROPEL”, cea mai mare competiție de degustare a laptelui și produselor lactate din Europa dedicată elevilor și studenților, care a avut loc în perioada 15-19 mai, în orașul Leeuwarden din Olanda. Cei șase elevi de la colegiul fălticenean, Diana Săcăleanu, Gerogiana Iordache, Andreea Gorea, Andreea Vasilica Erhan, Larisa Marilena Mucileanu și Vasilică Moșneguțu, au fost îndrumați de profesorul coordonator dr. Monica Crețu.
„Am participat la concursul european de degustări de produse lactate cu șase elevi ai colegiului nostru, doi elevi din clasa a IX-a, doi elevi din clasa a XI-a și doi elei din clasa a XII-a. Premiile au fost multe, ne-au surprins și pe noi. Speram la un premiu, dar șase premii au fost o surpriză, mai ales că eram concurenți cu licee și universități din nouă țări cu tradiție din Europa”, ne-a spus prof. dr. Monica Crețu.
Cinci probe pentru concurenți
Concursul a constat în cinci probe. Prima probă – evaluarea a cinci sortimente de unt, a doua probă – evaluarea a cinci sortimente de lapte de consum, proba a treia – evaluarea a cinci sortimente de brânză proaspătă de oaie, proba a patra – evaluarea a cinci sortimente de brânză gouda, una dintre cele mai faimoase și utilizate tipuri de brânză din lume și ultima probă – evaluarea a cinci sortimente de brânză emmental, un tip de brânză din Elveția, obținută din lapte de vacă printr-un procedeu de presare la cald și afânare timp de minimum 7 săptămâni.
„Pregătirea în țară este destul de dificilă pentru că este vorba de recunoașterea unor produse lactate fabricate numai în anumite țări. Eu am făcut tot ce am putut cu produsele pe care le-am găsit pe piață, în supermarket. Cel mai dificil a fost să găsesc o brânză gouda bună, așa cum o știam eu din Olanda, sau o brânză emmental, astfel încât copiii să se familiarizeze cu gustul și restul proprietăților specifice. Pentru unt, lapte de consum și brânză proaspătă de oaie, caș de oaie, nu a fost o problemă”, ne-a precizat prof. Monica Crețu.
România a câștigat cele mai multe premii
Diana Săcăleanu, din cl. a XI-a, care a obținut premiul III la brânză proaspătă de oaie și premiul III la brânză Gouda, a declarat: „Sunt foarte încântată că am putut să fac parte din echipa care a reprezentat județul la un asemenea concurs. A fost o experiență de neuitat, aș dori să o mai repet. Ne pregătim, facem degustări în țară, dar când sunt mai mulți participanți din mai multe țări trebuie să ai foarte mare atenție și să te bazezi pe tine însăți. Emoțiile au fost foarte mari pentru că erau foarte multe țări și noi eram cei mai mici”.
Andreea Gorea, din cl. a XI-a B, alimentară, care a primit premiul III pe echipe alături de Andreea Erhan și Larisa Mucileanu, a menționat: „Mă simt onorată că pregătirea mea s-a concretizat prin participarea la un concurs european și mă bucur că am obținut un premiu destul de important. Locul trei la proba pe echipe demonstrează că am fost o echipă unită, foarte bine pregătită și care s-a coordonat foarte bine”.
Andreea Erhan, din clasa a XII-a, care a obținut premiul I la unt, a spus: „Am fost foarte surprinsă când am aflat că am obținut premiul I la unt. A trebuit să analizăm și să degustăm cinci probe de unt și să le notăm, aplicând o grilă de criterii, pentru a încadra fiecare probă într-o clasă de calitate. Eu am făcut degustarea cea mai corectă. În cadrul orelor de la școală, cunoștințele teoretice sunt îmbinate cu cele practice și facem cât mai multe degustări a cât mai multe produse pentru a ne da seama de calitatea acestora”.
Andreea a câștigat și Olimpiada Națională, calificarea Tehnician analiză produse alimentară, desfășurată la Universitatea „Ștefan cel Mare” în luna aprilie, și împreună cu Larisa Mucileanu a participat la Concursul european de degustări de vinuri, desfășurat la sfârșitul lunii februarie, în cadrul Târgului Internațional de Agricultură de la Paris.
La rândul său, Larisa Mucileanu, din clasa a XII-a A, care a câștigat locul III la degustări de lapte și locul III pe echipe, a declarat că „este puțin mai dificil să faci diferența între diferite probe de lapte, dar, după exercițiu, după analiza mai multor probe începi să îți dai seama de anumite aspecte. Sunt onorată că am participat la acest concurs și mă bucur că am adus și premii. Experiența de la aceste concursuri internaționale ne poate ajuta în orice domeniu pe care îl vom aborda după terminarea liceului”.
Georgiana Iordache, din clasa a IX-a A, industrie alimentară, a spus: „Sunt la început de drum, fiind în clasa a IX-a, dar rezultatele obținute m-au încurajat să merg mai departe, să iau note mai bune la învățătură și să mă pregătesc mult mai bine pentru competițiile viitoare. Lucrul în echipă presupune coordonare între toți membrii. Am avut o echipă minunată”.
Vasilică Moșneguțu, din clasa a IX-a, care a primit Premiul III la brânza emmental, a declarat: „Sunt fericit că m-am întors cu un premiu. Nu a fost greu, trebuia să fim atenți și cu puțin noroc am reușit să depășim ceea ce ne-am propus la plecarea din țară.”
La concursul din Olanda au participat 75 de elevi și studenți din nouă țări. Pe lângă locul III pe echipe, România a avut cele mai multe premii individuale.


Elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, premiați la Concursul european de degustare a produselor lactate „EUROPEL”
Elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, premiați la Concursul european de degustare a produselor lactate „EUROPEL”
România, locul III pe echipe
România, locul III pe echipe


Recomandări

Eleva Gabriela Tătaru, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor

Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor
Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor

Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor

Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor
Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor

Participare de succes a elevilor Liceului „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”

Participare de succes a elevilor Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”, ediția a IX-a
Participare de succes a elevilor Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni la Concursul județean de științe „Vreau să fiu cercetător”, ediția a IX-a

Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a

Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a
Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a

Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a

Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a
Aproape 200 de elevi suceveni au participat la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediția a XX-a