Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 111 (6821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar

Senatorul Ilie Niţă şi avocatul Florin Ivanovici, trimişi în judecată de DNA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul Ilie Niţă, soţia acestuia, Niculina Niţă, avocatul Florin Ivanovici, un administrator de firmă şi două persoane juridice au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Suceava.

Infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Ilie Niţă sunt instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracţiuni de evaziune fiscală, patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şapte infracţiuni de fals în declaraţii. În cazul Niculinei Niţă, soţia senatorului sucevean, trimiterea în judecată vizează patru infracţiuni de folosirea funcţiei pentru favorizarea altor persoane şi patru infracţiuni de fals în declaraţii.

Florin Ivanovici, avocat în Baroul Suceava şi reprezentant legal al Casei de Insolvenţă Bucovina IPURL, va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În judecată a mai fost trimis Ilie Chitic, administrator al SC Teona Build SRL Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată. În dosar mai apar ca inculpaţi Casa de Insolvenţă Bucovina IPURL, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi SC Teona Build SRL Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

 

Care sunt acuzaţiile din dosar

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată s-au petrecut în perioada 2009-2017. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, Ilie Niţă ar fi exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

„Inculpatul a acţionat în aceeaşi manieră şi după intrarea societăţii în procedură de insolvenţă din dispoziţia judecătorului sindic, deşi prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar. În acest context, în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Ivanovici Florin, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Niţă Ilie, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă”, se arată într-un comunicat al DNA.

Prin aceste operaţiuni, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Niţă Ilie, în calitate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, cu intenţie, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

 

Sechestru pe bunurile lui Ilie Niţă

Procurorii DNA Suceava au explicat şi care a fost implicarea soţiei lui Ilie Niţă în acest dosar.

„În perioada 2016-2017, inculpata Niţă Niculina, în calitate de reprezentant al autorităţii contractante (grădiniţa al cărei director era) şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, inculpatul Niţă Ilie, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări. În acelaşi context, în scopul adjudecării celor patru contracte de lucrări inculpatul Niţă Ilie a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor.

În acelaşi interval de timp, inculpata Niţă Niculina a consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, inculpatul Niţă Ilie, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior. În perioada 2014-2017, inculpatul Niţă Ilie, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla. În lunile ianuarie-februarie 2018, inculpatul Chitic Ilie, în calitate de administrator al SC Teona Build SRL Suceava, cu scopul de a induce în eroare organele judiciare, a depus la dosarul cauzei un înscris falsificat intitulat <contract de subantrepriză nr. 14 din 18.02.2013>. Ulterior, o copie a aceluiaşi document a fost depus de inculpat şi la Primăria municipiului Suceava – Direcţia Patrimoniu”.

Mai multe instituţii, respectiv Primăria municipiului Suceava, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi s-au constituit părţi civile în acest dosar.

Pentru recuperarea sumei de 1.564.807 lei care i se impută lui Ilie Niţă s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce-i aparţin. De asemenea, s-a mai dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asigurătorii a popririi de către Senatul României a sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor cu titlu de venituri din muncă inculpatului Ilie Niţă, până la concurenţa sumei de 1.564.807 lei.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie având în vedere calitatea de senator a lui Ilie Niţă.

Procurorii DNA Suceava au mai făcut precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Ilie Niţă şi avocatul Florin Ivanovici, trimişi în judecată de DNA.
 Vizualizări articol: 3031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Senatorul Ilie Niţă şi avocatul Florin Ivanovici, trimişi în judecată de DNA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei