Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 109 (6819)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Acțiune DIICOT

Proxeneţi suceveni închiși pentru fapte grave, săltaţi din penitenciare, într-un nou dosar, în cadrul operaţiunii „Ziua Z”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au organizat, ieri dimineaţă, o amplă acţiune, care a vizat 16 indivizi din Suceava şi Botoşani. Este vorba de două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, care ar fi acţionat în perioada 2010-2014.

Printre cei aduşi la audieri sunt şi doi condamnaţi pentru fapte deosebit de grave, care au fost ridicaţi din penitenciarele din Botoşani şi Gherla.

Este vorba de Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor şi trafic de droguri de mare risc, dar şi de unul dintre fraţii „Turu”, Decebal, care execută 12 ani de închisoare, pentru tentativă de omor.

 

Ce a însemnat „Ziua Z” a procurorilor DIICOT

Percheziţiile procurorilor DIICOT Suceava au fost organizate în cadrul celei mai mari acţiuni puse în aplicare de aceştia în ultimii ani, care a constat în 238 de percheziţii domiciliare, ce vizează nu mai puţin de 227 de suspecţi, în 28 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Procurorii DIICOT au acţionat ieri în cadrul operaţiunii denumite „Ziua Z” (operaţiunea cu acest cod este din al Doilea Război Mondial, din 6 iunie 1944, când forţele aliate au declanşat debarcarea din Normandia, împotriva forţelor armate naziste).

 

Fetele ajungeau la produs în Italia. În unele cazuri s-a ajuns la violenţă extremă 

Procurorii au transmis într-un comunicat de presă că membrii grupării s-ar fi ocupat de recrutarea, adăpostirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Cele mai multe fete ajungeau să se prostitueze în Italia. Fetele, mare parte minore, erau racolate din familii foarte sărace şi dezorganizate şi, sub promisiunea câştigării unor sume mari de bani, erau duse la prostituţie stradală în Italia. Prostituatele erau sub strictă supraveghere şi, dacă nu se supuneau, erau lovite cu pumnii şi picioarele şi ameninţate cu moartea, arată procurorii DIICOT. Aşa s-ar fi ajuns şi la un episod deosebit de violent, incendierea unei fete în Italia, faptă de care a fost acuzat Decebal „Turu”.

Procurorii au transmis că au adunate date despre două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism, unii sau unul dintre membrii primului grup fiind în legătură cu cel de-al doilea grup.

„Membrii acestor grupări au acţionat împreună sau separat în diferite perioade de timp, în scopul exploatării sexuale a mai multor tinere minore sau majore”, se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT.

 

Dosarul ar fi la DIICOT din 2011

Ceea ce atrage atenţia este că anchetatorii vorbesc de fapte destul de vechi.

De altfel, avocaţii inculpaţilor vor marşa în principal pe acest aspect, al faptului că presupusele fapte sunt vechi şi nu s-ar impune arestarea preventivă după atâta vreme, fapt valabil bineînţeles în cazul inculpaţilor aflaţi în libertate.

Unul dintre avocaţii apărării, Dragoş Bujorean, a declarat că suspectul pe care îl reprezintă a fost adus cu un mandat de aducere pentru o infracţiune de trafic de persoane, o infracţiune de proxenetism şi una de trafic de minori. El a precizat că  dosarul este constituit de procurorii DIICOT din 2011.

 

Pentru ce au fost condamnaţi principalii vizaţi de anchetă

Unul dintre principalii vizaţi de anchetă este Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”. Acesta se află după gratii pentru două fapte deosebit de grave. Pe 22 mai 2011, pe peronul Gării Burdujeni, „Fila” l-a înjunghiat de mai multe ori, inclusiv în zona gâtului, pe un tânăr de 17 ani. Conflictul ar fi plecat tot de la „Fila”, care, aflat în stare avansată de ebrietate, s-a luat de minor şi a iscat conflictul care a degenerat.  

Suceveanul a fost condamnat definitiv pentru trei fapte de trafic de droguri de mare risc, pedeapsa stabilită de magistraţi pentru aceste fapte fiind de 12 ani cu executare. Acesta a fost implicat în afacerea privind cea mai mare captură de heroină realizată pe raza judeţului nostru: atunci anchetatorii au confiscat 1.950 de grame de heroină, marfă ce urma să ajungă în Insulele Canare.

Decebal Biriş, fost Savu, cunoscut ca „Decebal Turu”, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul unei tentative de omor comise în centrul Sucevei. El a fost condamnat în calitate de coordonator al răfuielii din seara de 19 septembrie 2014, când un taximetrist care se afla în staţia taxi de lângă Casa de Cultură a fost urmărit şi lovit cu mai multe obiecte contondente, inclusiv cu un topor, până când nu a mai mişcat. Tot 12 ani de închisoare a primit şi fratele său, Traian „Turu”, care nu este vizat de acest dosar.  

Se poate observa că faptele de care sunt acuzaţi acum aceştia sunt dinainte de cele amintite mai sus, pentru care au fost deja condamnaţi definitiv.

 

Reacţiile suspecţilor: de la negare la zâmbete

Reacţiile suspecţilor aduşi pe parcursul zilei de ieri la audieri au fost aproape trase la indigo: „Nu ştiu de ce m-au luat” ori „M-au luat degeaba”.

Unul dintre ei era chiar zâmbitor şi a spus că s-a eliberat de câţiva ani, iar acum „vor să mă bage la răcoare din nou”.

Majoritatea suspecţilor au declarat ulterior şi în faţa anchetatorilor că habar nu au despre ce este vorba şi nu recunosc nimic. 

 

Cine sunt principalii şapte acuzaţi, pe numele cărora s-au emis, aseară, ordonanţe de reţinere 

După audierile maraton de ieri, procurorii DIICOT au emis şapte ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, pe numele principalilor inculpaţi din dosar.

Este vorba de Ioan Florea, zis „Sabian”, în vârstă de 27 de ani, Florin Lucian Şuleap, fost Solovăstru, fost Bivol, zis „Pif”, în vârstă de 34 de ani, Cristian Gheorghe Agheorghiesei, fost Filipciuc, zis „Fila”, în vârstă de 41 de ani, Dan Vieru, fost Răuţ, zis „Amar”, în vârstă de 43 de ani, Gabriel Vieru, în vârstă de 35 de ani, Decebal Biriş, fost Savu, zis „Decebal Turu”, în vârstă de 37 de ani, şi Ionuţ Biriş, zis „Ionuţ Turu”, în vârstă de 31 de ani.

Astăzi, toţi cei şapte urmează a fi prezentaţi Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă. Inclusiv cei care sunt deja încarceraţi pentru alte fapte.

De precizat că o parte din cei 16 suspecţi vizaţi în acest dosar nu au fost de găsit, fiind plecaţi din ţară.   

 

Percheziţii şi faţă de o grupare de traficanţi de droguri din Botoşani, cu ramificaţii la Suceava

În cadrul operaţiunii „Ziua Z” de ieri a procurorilor DIICOT, o acţiune distinctă, pe linia traficului de droguri, a fost organizată şi de procurorii de la Biroul Teritorial Botoşani.

Aceştia au efectuat 15 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, în cadrul unei acţiuni vizând combaterea traficului de droguri de risc, de mare risc şi de substanţe cu efect psihoactiv.

Procurorii au transmis că, începând cu anul 2016, în Cartierul Primăverii din municipiul Botoşani, o grupare de persoane, organizată pe baza relaţiilor de rudenie, de amiciţie ori generate de interese financiare, a pus bazele şi a dezvoltat în judeţul Botoşani o reţea complexă de distribuţie a drogurilor de risc şi mare risc şi a substanţelor cu efect psihoactiv către numeroase persoane consumatoare, în special tineri. Gruparea era concentrată la Botoşani, dar avea ramificaţii şi la Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proxeneţi suceveni închiși pentru fapte grave, săltaţi din penitenciare, într-un nou dosar, în cadrul operaţiunii „Ziua Z”.
 Vizualizări articol: 7604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Proxeneţi suceveni închiși pentru fapte grave, săltaţi din penitenciare, într-un nou dosar, în cadrul operaţiunii „Ziua Z”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei