Selecție

Universitar sucevean, detașat la primul Lectorat de limba română din Regatul Maroc



Lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu
Lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu

Lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a câștigat concursul organizat de Institutul Limbii Române pentru ocuparea postului de lector la primul Lectorat de limba română din Regatul Maroc.
Universitarul sucevean a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, și confirmarea că, în urma propunerilor făcute de Institutul Limbii Române, Universitatea Mohammed V din capitala Marocului, Rabat, a decis numirea, începând din anul universitar 2018-2019.
Pe continentul african, Institutul a înființat două lectorate de limbă română, la Tunis și Rabat, universitatea din Rabat fiind prima care a confirmat și numirea lectorului.
Ambasadorul României în Regatul Maroc, Excelența Sa Daniela Bazavan, care în timpul mandatului său s-a implicat activ în promovarea limbii și culturii române în această țară, ne-a declarat, ieri, că având în vedere „legăturile tradiționale între România și Regatul Maroc, precum și interesul în continuă creștere pentru efectuarea studiilor în țara noastră manifestat de către studenții marocani, îndeosebi în domeniile medicină, farmacie și stomatologie, prin eforturile conjugate ale Ambasadei României în Maroc și ale Universității Mohamed V din Rabat, în octombrie 2017 a fost semnat acordul de înființare în cadrul acestei prestigioase unități de învățământ a unui Lectorat de limba română”.
Ambasadorul României în Maroc: Lectoratul va facilita învățarea limbii române de către viitorii studenți marocani, contribuind totodată la promovarea României în Regatul Maroc
„România a reprezentat un punct constant de sprijin pentru partenerii noștri tradiționali, îndeosebi în domeniul educației și formării profesionale, iar Marocul a știut să fructifice această colaborare pentru dezvoltarea propriei societăți. Dovadă în acest sens stă numărul mare de marocani absolvenți ai studiilor universitare în România, care odată reveniți în Regatul Maroc pun în aplicare bagajul de cunoștințe acumulat și fac cinste țării noastre prin pozițiile cheie pe care unii dintre ei le ocupă, precum și numărul actual al cetățenilor marocani care urmează în prezent studiile în țara noastră”, a declarat ambasadorul Daniela Bazavan, subliniind că peste 1.350 de studenți marocani studiază în România.
Excelența Sa a explicat că Lectoratul, care beneficiază de sprijinul decanatului Facultății de Litere, va deveni operațional din luna septembrie 2018 și va facilita învățarea limbii române de către viitorii studenți marocani, contribuind totodată la promovarea în Regatul Maroc a României, a limbii, culturii și civilizației române.
„În prezent, urmare a finalizării procedurilor aferente operaționalizării Lectoratului de Limba Română, Ambasada României la Rabat împreună cu Decanatul Facultății de Litere din cadrul Universității Mohammed V desfășoară o campanie de promovare a Lectoratului în presa marocană și în rândurile elevilor și studenților marocani pentru înscrierea a cât mai multor doritori la cursurile de limba română”, a mai spus diplomatul.
La rândul său, lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu a arătat că lectoratul de limba română care va funcționa la universitatea din Rabat este cel de-al 54-lea pe care îl are România în lume și a subliniat implicarea ambasadorului român în susținerea acestui proiect. Mandatul său la Rabat este de trei ani, revizuibil la începutul fiecărui an academic. Pe durata celor trei ani, ea are statut de detașat în Corpul lectorilor de limba română acreditați de Ministerul Educației.


Ambasadorul României în Regatul Maroc, Excelența Sa Daniela Bazavan
Ambasadorul României în Regatul Maroc, Excelența Sa Daniela Bazavan
Lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu
Lectorul univ. dr. Iuliana Cătălina Pînzariu


Recomandări

Peste 1400 de contestații la examenul de bacalaureat, în județul Suceava, dintre care 433 au fost la limba română, la profilul real

Luni începe Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Luni începe Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română
Luni începe Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Rezultatele valoroase pentru elevii de la „Hurmuzachi” Rădăuți, la competițiile la limba și literatura română