Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 101 (6811)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lacună legislativă

Şi-a găsit maşina proiectată într-un magazin, în urma unui accident, însă i se refuză dreptul la despăgubiri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un sucevean care s-a ales cu daună totală la autoturismul său, după ce acesta a fost lovit de altă maşină, în timp ce era parcat, şi a fost proiectat, prin geam, în magazinul Profi de pe bulevardul George Enescu, nu şi-a putut repara maşina şi nu a văzut nici un leu despăgubiri, la aproape un an de zile de când a avut loc evenimentul rutier. Vă vom prezenta în cele ce urmează un caz atipic, în care un sucevean se loveşte de uşi închise, în ceea ce pare a fi o lacună legislativă, amestecată cu delăsarea unor poliţişti rutieri.

 

Un accident cu pagube mari, pentru care nu va răspunde mai mult ca sigur nimeni

Pe 18 iunie 2017, în jurul orei 21.45, un autoturism marca Audi, la volanul căruia se afla un tânăr de 18 ani, din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, se deplasa pe bulevardul George Enescu, pe direcţia Nordic – Lidl. La un moment dat şoferul de 18 ani, Sergiu Alexandrovici, a pierdut controlul asupra volanului: maşina sa a izbit violent un autoturism Opel staţionat în parcarea din faţa magazinului Profi, din acest impact rezultând şi avarierea unui Ford. În urma izbiturii, autoturismul Opel a fost proiectat în uşile de sticlă ale magazinului, maşina ajungând în interiorul societăţii comerciale.

O angajată a magazinului, care mătura în interior în momentul impactului, a scăpat ca prin minune neatinsă de autoturismul care a spart cele două uşi şi a pătruns aproape în întregime în interior.

Autoturismul Opel era parcat în faţa magazinului şi îi aparţine suceveanului Vasile Cozaciuc. Recapitulând, acesta şi-a lăsat maşina parcată regulamentar, iar apoi a găsit-o avariată grav. Logic, omul a solicitat ca maşina să-i fie reparată pe asigurarea RCA a şoferului care a provocat carambolul. Vasile Cozaciuc a primit de la poliţiştii rutieri o notă de constatare privind avariile suferite de maşină, însă asta nu l-a ajutat cu nimic. 

 

Unde s-a împotmolit ancheta

Dacă modul în care s-a produs accidentul părea clar iniţial pentru poliţiştii de la Biroul Rutier Suceava, ulterior, după vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere, poliţişti aveau să constatate că şoferul de 18 ani, care a pierdut controlul asupra volanului, a fost şicanat în mod evident de o altă maşină, al cărei şofer nu a acordat prioritate şi i-a tăiat calea. Problema este că la această din urmă maşină numărul de înmatriculare nu este lizibil pe înregistrare, astfel că şoferul nu a putut fi identificat.

Accidentul a rămas cu autor necunoscut, poliţiştii considerând că tânărul de 18 ani nu are vină pentru ce s-a întâmplat. De precizat că nu au fost răniţi, ci doar pagube, astfel că accidentul a fost încadrat la categoria tamponări.

 

Proprietarul maşinii proiectate în magazin: „Pe mine cine mă despăgubeşte şi când?”

În aceste codiţii, păgubiţii din acest caz, inclusiv Vasile Cozaciuc, au rămas cu paguba şi cu nervii adunaţi.  

„Maşina mea este avariată total, nu mai am ce face cu ea, iar de la domnii poliţişti primesc doar amânări. Mi-au spus că nu e vinovat şoferul de 18 ani, ci altul, care i-ar fi tăiat calea şi în condiţiile astea nu se poate face nimic, trebuie să aştept. Apoi m-au îndrumat să mă adresez Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România”, ne-a relatat suceveanul.

Acestuia i s-a explicat că există un fond de rezervă pentru despăgubirea victimelor din accidentele de acest gen, în care autorii sunt necunoscuţi.

 

Răspuns negativ şi de la Biroul Asiguratorilor

După alte câteva luni de aşteptare, Vasile Cozaciuc a primit şi răspunsul de la forul asiguratorilor. Acest răspuns nu a avut decât darul de a-l irita şi mai tare.

„Pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident cel puţin o victimă a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale”, se arată în răspunsul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Suceveanului i s-a mai transmis oficial că dosarul de daună în speţă va fi închis.

 

„Trebuia să mor sau să fiu rănit grav ca să am dreptul la despăgubiri...”

„Trebuia să mor sau să fiu rănit grav ca să am dreptul la despăgubiri... asta este dreptatea în România”, şi-a spus nemulţumirea Vasile Cozaciuc. 

Bărbatul a înaintat şi o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în care a cerut tragerea la răspundere a poliţiştilor rutieri care nu au fost în stare să soluţioneze dosarul penal.

Suceveanului i s-a transmis că şoferul care a produs evenimentul rutier nu a fost identificat „până în momentul de faţă”, astfel că „soluţionarea acestei cauze se prelungeşte”.

Vasile Cozaciuc consideră că ar fi putut să fie despăgubit pe RCA-ul şoferului care a intrat efectiv în maşina sa, însă poliţiştii nu au fost de acord.

Teoretic, ancheta privind identificarea şoferului care a provocat accidentul este încă în curs, însă este foarte puţin probabil ca acesta să mai poată fi identificat, după ce imaginile video nu s-au dovedit a fi relevante, iar alte indicii şi probe nu au apărut.

Pagubele din acest caz sunt mari şi nu se opresc doar la Vasile Cozaciuc: este vorba în total de trei maşini avariate, de pagubele produse în magazinul Profi, dar şi de doi stâlpi distruşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a găsit maşina proiectată într-un magazin, în urma unui accident, însă i se refuză dreptul la despăgubiri.
 Vizualizări articol: 5336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Şi-a găsit maşina proiectată într-un magazin, în urma unui accident, însă i se refuză dreptul la despăgubiri5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei