Pentru județul Suceava

Suplimentare cu aproape 600.000 de lei pentru vaccinări și depistarea precoce a cancerului de col uterin



Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava
Dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava

Finanțarea pentru acest an a două importante programe naționale de sănătate a fost suplimentată pentru județul Suceava cu aproape 600.000 de lei, de către Ministerul Sănătății.
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că este vorba despre suplimentarea sumelor pentru programul național de imunizări și cel de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin.
Pentru imunizări bugetul a fost suplimentat cu 476.000 de lei, bani care vor fi repartizați medicilor de familie pentru imunizările din planul național de vaccinări.
Pentru programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, suma alocată suplimentar este de 130.000 de lei, ajungându-se astfel la suma totală de 225.000 de lei pentru anul în curs.
Potrivit directorului DSP, rețeaua de screening coordonată de Spitalul Municipal Fălticeni s-a extins, prin cooptarea Spitalului Orășenesc Gura Humorului. Acest lucru a fost posibil odată cu înființarea Cabinetului de Obstetrică-Ginecologie, din cadrul ambulatoriului integrat al acestei unități spitalicești.
Reamintim că screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau (testare Babeș-Papanicolau) a populației feminine.
Din 2012, peste 9.550 de femei din județ au fost testate în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin
Pot fi incluse în acest program femeile în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Statistica DSP Suceava arată că la Cabinetul de oncologie din cadrul Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au fost luate în evidență în cursul anului trecut 70 de cazuri noi de cancer de col uterin, alte 852 de paciente fiind rămase în evidențe.
De asemenea, anul trecut 35 de sucevence au murit din cauza cancerului de col uterin.
Din 2012, de când se derulează programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin, în județul Suceava au fost testate Babeș-Papanicolau 9.554 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.
Testările în cadrul acestui program sunt efectuate prin rețelele organizate ale Spitalului de Urgență Suceava și ale Spitalului Municipal Fălticeni, rețele care includ medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială, medici ginecologi și medici anatomo-patologi.



Recomandări

Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. În acest an s-au vaccinat și doi băieți

Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. Foto medikali.ro
Numărul sucevencelor care s-au vaccinat pentru a preveni apariția cancerului este în creștere. Foto medikali.ro

Evenimentul „Oprește cancerul de col uterin!” a strâns peste 6.000 de lei pentru tratamentul Serenei, eleva de la Colegiul „Petru Rareș” diagnosticată cu cancer