La Fălticeni

Simpozionul Internațional „România – între Occident și Orient”



Simpozionul Internațional „România – între Occident și Orient”
Simpozionul Internațional „România – între Occident și Orient”

Sâmbătă, 5 mai, la Fălticeni s-a desfășurat Simpozionul Internațional „România – între Occident și Orient”, având ca temă “România în relațiile internaționale. Marea Unire – Centenar (1918 – 2018)”. Evenimentul, ajuns la a opta ediție, a fost organizat de Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Casa Corpului Didactic “George Tofan” Suceava și a fost sprijinit de Primăria municipiului Fălticeni.
Lucrările simpozionului au fost deschise de prof. Mariana – Silvia Țuca, director adjunct al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, care a remarcat faptul că ediția de anul acesta reunește participanți notabili din lumea cercetătorilor și pune în valoare preocupările științifice ale cadrelor didactice în cadrul unui schimb de experiență eficient.
Printre invitații prezenți la deschiderea evenimentului s-au numărat primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, deputatul Alexandru Rădulescu, profesor metodist Daniela Zup de la Casa Corpului Didactic Suceava și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.
În cuvântul său, primarul Cătălin Coman a ținut să-i felicite pe organizatorii evenimentului pentru munca depusă pentru ca simpozionul „România – între Occident și Orient” să aibă tot mai mulți participanți de la un an la altul, iar lucrările prezentate să devină de la an la an tot mai interesante și cu aplicabilitate practică.
“Felicit organizatorii pentru tenacitate pentru că o astfel de activitate cu invitați de marcă înseamnă implicare și un volum foarte mare de muncă. Tot ceea ce se întâmplă astăzi aici este în folosul învățământului, mai ales că sunt prezente și cadre universitare care sunt un sprijin pentru dumneavoastră și o punte de legătură cu învățământul universitar”, a spus primarul Cătălin Coman.
La rândul său, deputatul Alexandru Rădulescu s-a declarat onorat că participă la acest simpozion alături de colegii săi profesori, subliniind faptul că persoana sa “este definită mai întâi de calitatea de profesor” și apoi de “celelalte funcții care sunt trecătoare”.
„Mă bucur că organizarea acestui simpozion a devenit o tradiție pentru Fălticeni. Vă felicit pentru perseverența cu care organizați acest simpozion, un eveniment care acum se desfășoară în contextul Centenarului Marii Uniri, dar mai ales de faptul că istoria noastră ca neam, ca țară a fost influențată de poziția geografică și de oscilațiile noastre sentimentale între Orient și Occident. Sunt convins că multe dintre lucrările prezentate vor aduce o lumină nouă sau ne vor reaminti anumite adevăruri care ne vor fi de folos pe viitor”, a spus Alexandru Rădulescu.
Unitate a românilor la 100 de ani de la Marea Unire
În cadrul comunicărilor în plen, conf. univ. dr. Florin Pintescu, prodecan, Facultatea de Istorie – Geografie a Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, a vorbit despre “Relațiile româno-americane în vremea regimului Ceaușescu”, arhivistul Arcadie Bodale, Academia di Romania din Roma & Arhivele Naționale Iași, a avut o interesantă expunere despre “Istoria necunoscută a tricolorului românesc”, iar de la profesorul universitar Valentin Constantinov, de la Institutul de Istorie, Stat și Drept din Chișinău, participanții au aflat despre “Conștiința etnică și națională în Basarabia. Explicația unei «confuzii»”. Tot despre situația românilor de peste Prut a vorbit conf. univ. dr. Ioan Gontariu, de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității “Ștefan cel Mare”, în cadrul expozeului “Relațiile diplomatice româno-sovietice. Problema Basarabiei”. Ideea de unitate a românilor a fost continuată de preotul Teodor Brădățan, directorul Muzeului de Arta “Ion Irimescu” Fălticeni, în cadrul expoziției de fotografii și documente “Centenarul Marii Uniri”.
Cadre didactice, elevi și studenți de la unități de învățământ liceal și universitar din țară au prezentat peste 50 de lucrări în cadrul secțiunilor: “România în relațiile internaționale din secolele al XIX-lea – al XX-lea”, moderator inspector școlar Anișor Vasiliu; “România în perioada Primului Război Mondial și a Marii Uniri” – moderator prof. dr. Palaghia Radion; “Marea Unire în literatură și artă” – prof. Elena Deleanu; “Marea Unire în memoria contemporanilor – Cercetări de istorie orală” – moderator prof. Claudia Suseanu; “Predarea istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri” – moderator prof. Mihaela Jarcău.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului