Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 100 (6810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Raliere la proteste

Grevă de avertisment, între orele 9.00-11.00, în toate spitalele din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicaliştii SANITAS care lucrează în unităţile sanitare sucevene vor participa astăzi, între orele 9.00-11.00, la o grevă de avertisment, raliindu-se astfel acţiunilor de protest care se vor desfăşura în întreaga ţară. Preşedintele Filialei Suceava a UJS SANITAS, Romică Balan, a informat, printr-un comunicat de presă, că toate urgenţele medico-chirurgicale vor fi asigurate, la fel ca şi o treime din activitatea obişnuită, conform normelor legale în cazul grevelor de avertisment. „Pacienţii internaţi vor beneficia de tratament şi îngrijire medicală completă şi nu vor avea de suferit sub nici o formă. Pacienţilor cu boli cronice, fără risc vital, le cerem scuze anticipat pentru că, fără a avea vreo vină, vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi le solicităm să dovedească răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat”, arată liderul sindical.

Sindicaliştii solicită eliminarea din Legea nr. 153/2017 a plafonului de 30% pe ordonatorul principal de credite pentru cuantumul sporurilor acordate de unităţile sanitare; creşteri salariale pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi nu doar pentru medici şi asistenţi medicali; negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă pentru cele două ramuri, respectiv “Sănătate” şi “Asistenţă socială”.

 

Sindicaliştii ameninţă cu „blocajul total” al sistemului de sănătate

Actiunea de protest se desfăşoară conform calendarului stabilit de Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România în luna martie a.c. şi care a fost comunicat atât Guvernului, cât şi unităţilor sanitare în care sunt organizate sindicate SANITAS. Conform acestui calendar, în cursul lunii aprilie 2018 au fost pichetate Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, iar la mitingul din Piaţa Victoriei din 26 aprilie au participat peste 10.000 de salariaţi din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. La aceste acţiuni USJ SANITAS Suceava a participat cu 250 de membri de sindicat. 

„Întrucât până în acest moment nici unul dintre factorii decidenţi de la nivel naţional nu a oferit vreo soluţie acceptabilă şi echitabilă pentru rezolvarea, măcar parţială, a revendicărilor salariaţilor din sănătate, Federaţia SANITAS a decis continuarea acţiunilor de protest, după greva de avertisment de luni urmând ca, pe 11 mai 2018, să se declanşeze o grevă generală în toate unităţile sanitare din ţară”, se subliniază în comunicatul SANITAS.

Potrivit lui Romică Balan, în judeţul Suceava au fost strânse până în prezent în jur de 1.450 de semnături de susţinere a protestelor, ceea ce reprezintă 75% din numărul de membri SANITAS. Au semnat atât membri SANITAS, cât şi angajaţi care nu sunt membri de sindicat şi salariaţi din celelalte sindicate din sănătate. Între susţinătorii acţiunilor de protest se regăsesc toate categoriile profesionale, atât medici şi asistente, cât şi personal auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri precum şi farmacişti, biologi, biochimişti, kinetoterapeuţi, personal TESA şi personal de întreţinere, „acesta fiind un semnal clar că nemulţumirile sunt ale tuturor şi că există premisele ca greva generală din 11 mai 2018 să aducă un blocaj total al sistemului de sănătate”, mai precizează liderul sucevean al SANITAS.

 

Veniturile angajaţilor din Spitalul de Urgenţă Suceava sunt între 2.363 lei şi 27.050 lei, la care se adaugă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă

În Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, conform site-ului unităţii medicale, http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/informatii/uz-intern/, veniturile nete (din care se scade impozitul de 10%) ale angajaţilor, la sfârşitul lunii martie 2018, au fost între 2.363 lei şi 27.050 lei, la care se adaugă indemnizaţia de hrană şi voucherele de vacanţă. Fără tichete de masă şi vouchere de vacanţă, venitul net al unui agent DDD a fost de 2.363 de lei, al unui arhivar – 2.840 lei, asistentă farmacie- între 3.385 lei şi 3.735 lei, asistenţii medicali – 2.340 de lei debutanţii şi 13.222 lei cei cu vechime şi spor maxim, brancardierii între 3.098 lei şi 4.322 lei, casier – 2.902 lei, garderobieră – 3.792 lei, infirmierii debutanţi – 2.660 lei, gr. 2 între 2.532 lei şi 3.979 lei şi 4.390 lei infirmierii cu gradaţie 5, îngrijitoarele – 2.185 lei la spor minim, 3.838 lei gr. 2, 4.234 lei îngrijitoarele cu gradaţie 5 şi 6.460 lei îngrijitoarele de la anatomie patologică şi medicină legală. Kinetoterapeuţii spitalului au avut un venit net între 3.790 de lei şi 4.980 lei, magazinerii 2.654 lei, bucătarii 2.350 lei, electricienii între 2.200 lei şi 2.703 lei, lenjereasă 3.291 lei, liftierii în jur de 2.866 lei şi cei doi preoţi, care au un spor de 10%, 3.058 de lei, respectiv 3.192 de lei. În ceea ce priveşte medicii, veniturile nete (din care se scade impozitul de 10%) sunt între 7.102 lei, cât a avut un medic dentist în UPU, şi ajung până la 27.050 de lei, la medicii cu toate gradaţiile şi sporurile de la medicină legală şi anatomie patologică. Venitul net al managerului spitalului a fost de 14.975 lei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grevă de avertisment, între orele 9.00-11.00, în toate spitalele din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 1540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grevă de avertisment, între orele 9.00-11.00, în toate spitalele din judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei