Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 97 (6807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Doar pedestru

Poliţiştii locali de la Șcheia bat comuna doar la picior, pentru că nu au încă nici o maşină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Poliţia Locală Șcheia are deja aproape şase luni de zile de când a devenit funcţională, având o schemă formată din 11 oameni, din care unul cu funcţia de şef, însă nici o maşină în dotare. Cei doi poliţişti care lucrează pe fiecare schimb fac doar patrule pedestre, singurele momente în care au la dispoziţie maşini fiind atunci când sunt incluşi în patrule mixte, cu câte un poliţist de la Postul comunal Șcheia.

Situaţia este hilară, însă Șeful Poliţiei Locale Șcheia şi primarul Vasile Andriciuc spun că patrula pedestră are şi avantaje, ceea ce până la un punct poate fi admis.

 

Cheltuieli mari pentru Poliţia Locală Șcheia. Pentru maşini  se speră obţinerea de fonduri europene

Primarul Vasile Andriciuc se declară mulţumit de munca poliţiştilor locali.

„Patrulele se execută pe jos şi doresc să evidenţiez că se fac patrule pe jos în toată comuna, în toate satele, cetăţenii sunt mulţumiţi pentru că poliţiştii locali sunt pe jos, nu cu maşinile, atunci când sunt pe jos pot să supravegheze mai bine teritoriul şi să interacţioneze cu oamenii”, ne-a declarat Vasile Andriciuc.

Acesta a subliniat că structura de poliţie locală a necesitat costuri foarte mari pentru bugetul local, de la cheltuielile de salarizare, cu norma de hrană şi sporurile legale, şi până la amenajarea sediului, dar şi dotarea poliţiştilor locali. În aceste condiţii, nu mai sunt bani şi pentru maşini. S-a apelat la varianta fondurilor europene, prin GAL Cetatea Bucovinei. Primăria Șcheia este aproape de a accesa fonduri de 41.000 de euro, pentru trei autoutilitare cu aparatura specifică, pentru Poliţia Șcheia. Contractul de finanţare ar urma să fie semnat în scurt timp, speră primarul.

 

De ce a fost nevoie de poliţie locală la Șcheia 

Comuna Șcheia are 12.000 locuitori, 700 de agenţi economici, este tranzitată de drumuri cu trafic ridicat, 11 localuri în care se organizează nunţi, infracţionalitate crescută, iar toate acestea justifică înfiinţarea poliţiei locale, a declarat Andriciuc. Trebuie spus totuşi că înfiinţarea acestei structuri s-a făcut în urma presiunilor venite din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi a Prefecturii Suceava, după o perioadă în care infracţionalitatea, furturile în special, ajunsese la cote alarmante la Șcheia, fapt care a dus la proteste în stradă şi la suplimentări de poliţişti la Șcheia.

 

Mersul pe jos, sănătos şi eficient

Șeful Poliţiei Locale Șcheia este Constantin Pîţu, ofiţer de poliţie în rezervă, în vârstă de 55 de ani.

El are în subordine zece colegi, media de vârstă fiind de 29 de ani.  El mai are un coleg fost poliţist şi unul fost jandarm, care au în jurul vârstei de 50 de ani, în timp ce restul sunt poliţişti foarte tineri, cu vârste între 21 şi 24 de ani, toţi absolvenţi de studii superioare. Printre ei se găseşte şi o tânără.

„În momentul de faţă nu avem decât dotarea individuală, ne lipseşte cea auto, dar vă pot spune că eu personal sunt mulţumit pentru că prin patrularea pedestră se obţin rezultate mai bune decât prin patrularea cu mijloace auto”, susţine şi Șeful Poliţiei Locale Șcheia.

La fel ca şi primarul, acesta insistă pe faptul că patrula pedestră intră în contact direct cu cetăţeanul şi astfel este mai aproape de el.

Acesta nu a negat şi dezavantajele, faptul că nu se pot acoperi zone mai întinse, însă insistă că şi după dotarea cu maşini poliţiştii locali vor avea o componentă importantă şi pe partea de patrulă pe jos.

 

Întâmpinaţi cu reticenţă de comunitatea romă

Poliţiştii locali de la Șcheia sunt dotaţi cu tomfe, cătuşe, spray iritant lacrimogen, fluiere şi veste reflectorizante. Aceştia nu s-au folosit încă de ele. Ei nu au avut situaţii limită, în care să fie puşi în situaţia de a folosi forţa, şi nici nu au constatat infracţiuni flagrante.

Poliţiştii locali sunt întâmpinaţi cu reticenţă de o parte dintre cetăţeni, iar cei nemulţumiţi nu sunt greu de intuit.

„Reticenţe sunt de la cetăţenii de etnie romă cărora nu prea le convine această patrulare în zona cartierului în care locuiesc”, recunoaşte şeful Poliţiei Locale.

O mostră de reticenţă au surprins şi reporterii Monitorul de Suceava, chiar în faţa primăriei. Doi poliţişti locali au oprit o căruţă în care se aflau mai mulţi localnici, însă aceştia au refuzat pur şi simplu să stea şi au plecat mai departe.

 

Care sunt atribuţiile poliţiştilor locali

Revenind la şeful Poliţiei Locale Șcheia, Constantin Pîţu a subliniat că poliţistul local are atribuţii clare şi destul de largi. Astfel, poliţistul local poate acţiona în primă fază pentru reţinere şi imobilizare, pentru conservarea locului faptei sau identificarea martorilor, după care solicită sprijinul lucrătorilor de la Poliţia Șcheia, care preiau cercetările şi ancheta penală, dacă este cazul.

Constantin Pîţu admite că într-un astfel de caz, fără maşină, poliţistul este limitat, pentru că trebuie să ceară ajutor pentru ca suspectul să fie transportat la sediul poliţiei, pentru continuarea cercetărilor.

Competenţele poliţiştilor locali ar urma să se diversifice după cursurile pe care le vor urma aceştia pe parcursul acestui an.

 

Patrule pe jos în toate satele

Poliţiştii locali patrulează pe jos în toată comuna, susţin şefii lor, adică în satele Șcheia, Mihoveni, Trei Movile, Florinta şi Sf. Ilie. 

Probabil că au patrulat şi prin aceste sate, însă în cea mai mare parte a timpului poliţiştii locali sunt văzuţi doar în jurul primăriei. E drept că şi acolo prezenţa lor este necesară, având în vedere că în faţa celor două baruri de peste drum de primărie au avut loc adesea conflicte, iar în apropiere este şi şcoala.

 

Se aşteaptă  rezultate concrete din partea poliţiştilor locali

Aşadar, până când vor putea fi achiziţionate maşinile, poliţiştii locali rămân doar la aceste patrule pedestre, cu excepţia perioadelor în care sunt solicitaţi în cadrul patrulelor mixte, alături de poliţişti de la Postul comunal Șcheia.

La postul comunal Șcheia sunt doar şapte poliţişti, condiţii în care în mod cert înfiinţarea Poliţiei Locale, cu 11 oameni, nu poate fi decât de bun augur. Sigur că mai sunt de aşteptat şi rezultate concrete din partea poliţiştilor locali, prin care aceştia să-şi justifice activitatea costisitoare pentru bugetul local al primăriei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii locali de la Șcheia bat comuna doar la picior, pentru că nu au încă nici o maşină.
 Vizualizări articol: 3701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Poliţiştii locali de la Șcheia bat comuna doar la picior, pentru că nu au încă nici o maşină5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei